Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A Letter to God with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided A Letter to God Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A Letter to God with Answers

Question 1.
What did Lencho hope for?
(a) A good shower of rain for his crop.
(b) A new motorcycle
(c) A tractor
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) A good shower of rain for his crop.


Question 2.
Why was Lencho satisfied?
(a) On seeing a new tractor in his field.
(b) On seeing a new buffalo.
(c) On seeing the field of ripe corn with flowers.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) On seeing the field of ripe corn with flowers.


Question 3.
Why did Lencho need money?
(a) To buy a tractor
(b) To save his family from hunger
(c) To buy a new phone.
(d) To buy a buffalo.

Answer

Answer: (b) To save his family from hunger


Question 4.
What did the postmaster do then?
(a) He decided to collect the money and send it to Lencho.
(b) He throw away the letter
(c) He decided to beat Lencho to teach him a lesson.
(d) He gave it to other postmaster

Answer

Answer: (a) He decided to collect the money and send it to Lencho.


Question 5.
Who read the letter sent by Lencho?
(a) His Wife
(b) The Postmaster
(c) One of the farmer
(d) The God

Answer

Answer: (b) The Postmaster


Question 6.
Who is the author of the lesson ‘A Letter to God’?
(a) G.L. Fuentes
(b) J.k. Rowling
(c) William Shakespeare
(d) Roald Dahl

Answer

Answer: (a) G.L. Fuentes


Question 7.
What is the irony in this lesson?
(a) Lencho was sad after the hailstorm even though he was the one waiting for a shower
(b) Postmaster laughed at Lencho but still helped arrange money for him
(c) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him
(d) there is no irony

Answer

Answer: (c) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him


Question 8.
What did Lencho think of the post-office employees?
(a) bunch of crooks
(b) rude
(c) unhelpful
(d) proud

Answer

Answer: (a) bunch of crooks


Question 9.
Why was Lencho not surprised on seeing the money in the envelope?
(a) he was too sad to acknowledge it
(b) he had unwavering faith in God
(c) he was an ungrateful man
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) he had unwavering faith in God


Question 10.
How much money was the postmaster able to arrange?
(a) 100 pesos
(b) Nil
(c) 1000 pesos
(d) 70 pesos

Answer

Answer: (d) 70 pesos


Question 11.
Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?
(a) he was a good man
(b) he felt empathetic
(c) to preserve Lencho’s faith in God
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) to preserve Lencho’s faith in God


Question 12.
The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?
(a) rude
(b) helpful
(c) friendly
(d) enthusaistic

Answer

Answer: (c) friendly


Question 13.
How much money did Lencho ask for?
(a) 100 pesos
(b) 1000 pesos
(c) 10 pesos
(d) 500 pesos

Answer

Answer: (a) 100 pesos


Question 14.
What was the only hope left in the hearts of Lencho’s family?
(a) compensation from government
(b) help from farmer’s association
(c) help from God
(d) there was no hope left

Answer

Answer: (c) help from God


Question 15.
The field looked as if it were covered in _______.
(a) salt
(b) locusts
(c) sugar
(d) ice

Answer

Answer: (a) salt


Question 16.
Which crop was growing on Lencho’s fields?
(a) Corn
(b) Barley
(c) Rice
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Corn


Question 17.
Where did Lencho expect the downpour to come from?
(a) north
(b) north-east
(c) north-west
(d) south-east

Answer

Answer: (b) north-east


Question 18.
Where was Lencho’s house situated?
(a) bottom of the hill
(b) top of a hill
(c) top of a plateau
(d) in a city

Answer

Answer: (b) top of a hill


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A Letter to God with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English A Letter to God MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.