Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Understanding Our Criminal Justice System Class 8 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Understanding Our Criminal Justice System Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which type of advocate who pleads on behalf of the accused person?
(a) Public prosecutor
(b) Defence lawyer
(c) Judge
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Defence lawyer


Question 2.
What term refers to a person who is tried by a court for a crime?
(a) Accused
(b) Lawyer
(c) Detention
(d) Fair trial

Answer

Answer: (a) Accused


Question 3.
What refers to any act that the law defines as a crime?
(a) Detention
(b) Offence
(c) Witness
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Offence


Question 4.
A person who is called upon in court to provide a first hand account of what he/she has seen, heard or knows?
(a) Criminal
(b) Offence
(c) Witness
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Witness


Question 5.
Who register the FIR?
(a) Firemen
(b) Policemen
(c) Lawyer
(d) Public prosecutor

Answer

Answer: (b) Policemen


Question 6.
What is the act of keeping the accused in custody by the police?
(a) Cross-examine
(b) Detention
(c) FIR
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Detention


Question 7.
What is the type of the advocate who pleads the cases on behalf of the government and who has been appointed by the government on permanent basis?
(a) Public prosecutor
(b) Private prosecutor
(c) Deed writer
(d) Typist

Answer

Answer: (a) Public prosecutor


Question 8.
Who decides whether a person is guilty or not?
(a) Advocate
(b) Public prosecutor
(c) Judge
(d) Police

Answer

Answer: (c) Judge


Question 9.
Article 21 of the Constitution Guarantees-
(a) Right to Speech
(b) Right to life
(c) Right to freedom
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Right to life


Match the following:

Column A Column B
(a) FIR (i) Questioning to a Witness or Accused
(b) Cross-examining (ii) Rule
(c) Law (iii) Arrest the Criminals
(d) Police (iv) Right to Information
(e) Fundamental Right (v) First Information Report
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) FIR (v) First Information Report
(b) Cross-examining (i) Questioning to a Witness or Accused
(c) Law (ii) Rule
(d) Police (iii) Arrest the Criminals
(e) Fundamental Right (iv) Right to Information

State whether true or false:

1. Fair trial is the procedure which has been set and followed for the cases to be tried in the courts fairly.

Answer

Answer: True


2. Rajeev Gandhi was a judge of Supreme Court.

Answer

Answer: False


3. Detention is the act of keeping the accused in custody by the police.

Answer

Answer: True


4. Judge pronounces the sentence.

Answer

Answer: True


5. An advocate may send a criminal to jail.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks:

1. Accused is a person who is tried by a ………………. for a crime.

Answer

Answer: Court


2. Offence is a ………………. activity.

Answer

Answer: illegal


3. A fair trial is ensured by the Article ………………. of the Constitution.

Answer

Answer: 21


4. ………………. is Station Head Officer.

Answer

Answer: SHO


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Our Criminal Justice System CBSE Class 8 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.