MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-social-science-with-answers/

Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Weavers Iron Smelters And Factory Owners MCQ Question 1.
……………. cloth had a large market in Europe.
(a) Chintz
(b) Patola
(c) Jamdani
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Chintz


Class 8 History Chapter 7 MCQ Question 2.
Women and men who carried basket loads of iron ore on their heads were called
(a) wootz
(b) agaria
(c) bandanna
(d) cossaes

Answer

Answer: (b) agaria


Class 8 History Chapter 6 Weavers Iron Smelters And Factory Owners MCQ Question 3.
In which century did the India’s textile industry decline?
(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 19th century
(d) 20th century

Answer

Answer: (c) 19th century


Weavers, Iron Smelters And Factory Owners Class 8 MCQ With Answers Question 4.
TISCO expanded steel production during the
(a) First World War
(b) Second World War
(c) Third World War
(d) None of these

Answer

Answer: (a) First World War


Class 8 History Ch 7 MCQ Question 5.
Portuguese first came to India in search of
(a) cotton
(b) spices
(c) steel
(d) muslin

Answer

Answer: (b) spices


Weavers Iron Smelters And Factory Owners Class 8 MCQ Question 6.
What things did Portuguese take back to Europe?
(a) Steel
(b) Sugar
(c) Cotton textile
(d) Coffee

Answer

Answer: (c) Cotton textile


MCQ Questions For Class 8 History Chapter 7 Question 7.
Tipu Sultan’s sword was made of
(a) stainless steel
(b) wootz
(c) silver
(d) none of these

Answer

Answer: (b) wootz


Class 8 History Chapter Weavers Iron Smelters And Factory Owners MCQ Question 8.
Which of the following was NOT the name of Indian textile ?
(a) Chintz
(b) Cossaes
(c) Calico
(d) Agaria

Answer

Answer: (d) Agaria


Class 8 History Chapter 6 Weavers, Iron Smelters And Factory Owners MCQ Question 9.
Michael Faraday spent four years in studying
(a) the property of Indian steel
(b) the ancient Indian culture
(c) the properties of Indian Wootz
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the properties of Indian Wootz


Class 8 History Chapter 7 Extra Questions And Answers MCQ Question 10.
Which place in India had one of the finest ores in the world?
(a) Raniganj
(b) Jharia
(c) Rajhara Hills
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Rajhara Hills


MCQ For Class 8 History Chapter 7 With Answers Question 11.
Spinning Jenny was invented by
(a) Weld
(b) John Kaye
(c) Dorabji
(d) none of these

Answer

Answer: (b) John Kaye


Match the following:

Column A Column B
(i) Spinning Jenny (a) A device that can pump air
(ii) Aurang (b) The dump of wastes which is left after smelting metals
(iii) Smelting (c) A process of obtaining a metal from iron ore
(iv) Bellows (d) A fine muslin on which decorative motifs are woven
(v) Slag,Heaps (e) A persian word meaning a warehouse
(vi) Jamkani (f) A machine by which a single worker can handle several spindles for spinning thread
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Spinning Jenny (f) A machine by which a single worker can handle several spindles for spinning thread
(ii) Aurang (e) A persian word meaning a warehouse
(iii) Smelting (c) A process of obtaining a metal from iron ore
(iv) Bellows (a) A device that can pump air
(v) Slag,Heaps (b) The dump of wastes which is left after smelting metals
(vi) Jamkani (d) A fine muslin on which decorative motifs are woven

State whether true or false:

1. The Wootz steel making process was widely known in north India.

Answer

Answer: False


2. The importance of Surat declined in the eighteenth century.

Answer

Answer: True


3. Charkha was put at the centre of the tricolour flag of the Indian National Congress adopted in 1931.

Answer

Answer: True


4. Tipu Sultan fought seven wars with British.

Answer

Answer: False


5. Tipu Sultan ruled Mysore till 1812.

Answer

Answer: False


6. During British rule Sugar industry was focussed.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks:

1. In the mid-nineteenth century Patola was highly valued in ………………….

Answer

Answer: Indonesia


2. …………………. became the biggest steel industry within the British rule.

Answer

Answer: TISCO


3. The first cotton mill in India was set up in ………………….

Answer

Answer: 1854


4. …………………. slowly became a symbol of nationalism.

Answer

Answer: Khadi


5. Michael Faraday was the discoverer of …………………. and ………………….

Answer

Answer: electricity,electromagnetism.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Weavers, Iron Smelters and Factory Owners CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.