A House is not a Home Class 9 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is not a Home with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided A House is not a Home Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-9-english-with-answers/

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is not a Home with Answers

A House Is Not A Home MCQ Class 9 Question 1.
Who made a collection of money for the author?
(a) the students in the new high school
(b) the teachers in the old primary school
(c) neighbours
(d) social workers

Answer

Answer: (a) the students in the new high school


A House Is Not A Home Class 9 MCQ Question 2.
What did the author lose in the fire?’
(a) school shoes
(b) uniform
(c) bag and -books
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


House Is Not A Home MCQ Class 9 Question 3.
Where did the author and his mother spend their night OM- the fire accident?
(a) in the house of grandparents
(b) in the house of neighbours
(c) in the fire brigade building
(d) in the author’s school

Answer

Answer: (b) in the house of neighbours.


MCQ Of A House Is Not A Home Class 9 Question 4.
How long did it take to blow out the fire?
(a) two hours
(b) three hours
(c) four hours
(d) five hours

Answer

Answer: (d) five hours


A House Is Not A Home MCQ Questions Class 9 Question 5.
Who caught the author when he rushed after his mother in the burning house?
(a) a policeman
(b) a neighbour
(c) a fireman
(d) a friend

Answer

Answer: (c) a fireman


A House Is Not A Home MCQs Class 9 Question 6.
What was the author did when he saw smoke pouring in through the window?
(a) playing in the courtyard
(b) doing his homework
(c) taking his meal
(d) Watching Television

Answer

Answer: (b) doing his homework


MCQ On A House Is Not A Home Class 9 Question 7.
In the begging how does the author fed in the new high school?
(a) happy
(b) excited
(c) isolated
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) isolated


Question 8.
Where did the author’s mother run and why?
(a) to the backyard of their house to save few precious memories
(b) to their neighbours
(c) to the roof
(d) none

Answer

Answer: (a) to the backyard of their house to save few precious memories


Question 9.
Where did the author run when the fire broke out?
(a) to his neighbour’s house
(b) to his grandparents
(c) on the roof
(d) all

Answer

Answer: (a) to his neighbour’s house


Question 10.
What did the teachers of the old school tell Zan?
(a) graduall, he will adjust and accept his new school
(b) they will support him
(c) they will help him
(d) none

Answer

Answer: (a) graduall, he will adjust and accept his new school


Question 11.
What changed Zan’s perception of life and made him accept his new life?
(a) his new friends’ compassionate behavior
(b) arrangement of all basic necessities by his classmates
(c) when his new friends started inviting him to their place
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 12.
Who used to wake up the cat?
(a) Zan’s mother
(b) Zan’s aunt
(c) Zan
(d) None

Answer

Answer: (c) Zan


Question 13.
Mention the words which express the author’s embarrassment.
(a) embarassed
(b) geek and strange
(c) weird and backpack
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 14.
What did Zan notice while doing his homework?
(a) cat was jumping
(b) cat was sleeping
(c) smoke pouring through the ceiling
(d) None

Answer

Answer: (c) smoke pouring through the ceiling


Question 15.
What was Zan doing when fire broke out?
(a) was playing
(b) was in neighbourer’s house
(c) was sleeping
(d) was doing his homework

Answer

Answer: (d) was doing his homework


Question 16.
What is most precious according to this lesson?
(a) a well furnished house
(b) bond of love and care amongst the members of a family
(c) a house
(d) None

Answer

Answer: (b) bond of love and care amongst the members of a family


Question 17.
What is a house?
(a) a building which people use to live
(b) a place
(c) a property
(d) None

Answer

Answer: (a) a building which people use to live


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is not a Home with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 English A House is not a Home MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply