A Short Monsoon Diary Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided A Short Monsoon Diary Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers

A Short Monsoon Diary MCQ Class 8 Chapter 8 Question 1.
This Diary is written by
(a) Michael Morpurgo
(b) S.D. Sawant
(c) Satyajit Ray
(d) Ruskin Bond

Answer

Answer: (d) Ruskin Bond


Monsoon Rain Is Class 8 Chapter 8 Question 2.
The author could hear Bijju but could not see him because of
(a) the distance
(b) the wall
(c) the mist
(d) the fact that he was not in the line of his vision

Answer

Answer: (c) the mist


Class 8 English Chapter 8 MCQ Chapter 8 Question 3.
Monsoon rain is
(a) cold and unpleasant
(b) very small
(c) warm and humid
(d) hot

Answer

Answer: (c) warm and humid


Short Monsoon Diary MCQ Chapter 8 Question 4.
In his Diary the author is describing
(a) Shimla
(b) Mussoorie
(c) Nainital
(d) Ooty

Answer

Answer: (b) Mussoorie


MCQ Of A Short Monsoon Diary Class 8 Chapter 8 Question 5.
The drongos
(a) sing like minivets
(b) are very beautiful
(c) are there in all seasons
(d) charge the minivets away

Answer

Answer: (d) charge the minivets away


Question 6.
Insectivorous birds are happy in the monsoon season
(a) as they get plenty of food
(b) because they breed in this season
(c) because they love water
(d) as the weather is to their liking

Answer

Answer: (a) as they get plenty of food


Question 7.
The sound of the falling rain on tin roof
(a) disturbs the author in his reading
(b) helps the author to read
(c) annoys the author
(d) makes the author leave that place

Answer

Answer: (b) helps the author to read


Question 8.
Who are the obnoxious visitors that arrive at the hill station?
(a) Leopards and leeches
(b) Drongos and minivets
(c) Drongos and leopards
(d) Leopards and minivates

Answer

Answer: (a) Leopards and leeches


Question 9.
Fearing whom does the leopards run away?
(a) Bijju
(b) Bijju’s sister
(c) Bijju’s grandmother
(d) Bijju’s mother

Answer

Answer:(c) Bijju’s grandmother


Question 10.
How dose Bijju’s cow get saved?
(a) By gunshot
(b) By thunders
(c) The approach of Bijju’s grandmother
(d) cow hit at it

Answer

Answer: (c) The approach of Bijju’s grandmother


Question 11.
The hillsides are lush because of the appearance of flowers during
(a) Rarly monsoon
(b) mid monsoon
(c) late monsoon
(d) end of monsoon

Answer

Answer: (c) late monsoon


Question 12.
The word‘ravine ’ means …….
(a) earth
(b) valley
(c) hillside
(d) plains

Answer

Answer: (b) valley


Read the following extracts and answer the questions that follow choosing the correct options among the given ones :

(1)

Through the mist Bijju is calling to his sister. I can hear him running about on the hillside but I cannot see him.

Question 1.
(a) the first day of monsoon
(b) the last day of monsoon
(c) an ordinary day on the hills
(d) a winter day.

Answer

Answer: (a) the first day of monsoon


Question 2.
The author cannot see Bijju because
(a) he is not in the line of his eyes
(b) it is misty
(c) it is night
(d) he is blind.

Answer

Answer: (b) it is misty


Question 3.
The passage is written by
(a) Satyajit Ray
(b) Rabindranath Tagore
(c) Nathaniel Hawthorne
(d) Ruskin Bond.

Answer

Answer: (d) Ruskin Bond.


(2)

It is a good sound to read by—the rain outside, the quiet within—and, although tin roofs are given to springing unaccountable leaks, there is a feeling of being untouched by, and yet in touch with, the rain.

Question 1.
Here, the author is praising
(a) tin roofs
(b) rain
(c) springing
(d) leaks.

Answer

Answer: (a) tin roofs


Question 2.
The ‘good sound’ is produced by
(a) rain only
(b) tin roofs only
(c) rain and tin roofs
(d) rain and leaks.

Answer

Answer: (c) rain and tin roofs


Question 3.
The word ‘springing’ here means
(a) jumping
(b) creating
(c) a season
(d) finishing.

Answer

Answer: (b) creating


(3)

In the evening it attacked one of Bijju’s cows but fled at the approach of Bijju’s mother, who came screaming imprecations.
As for the leeches, I shall soon get used to a little bloodletting every day.

Question 1.
What does ‘it’ in the first line refer to ?

Answer

Answer: ‘It’ refers to the leopard.


Question 2.
What causes the bloodletting ?

Answer

Answer: The leeches cause the bloodletting.


Question 3.
What did Bijju’s mother do ?

Answer

Answer: Bijju’s mother chased the leopard away.


Question 4.
Find a word in the passage which means ‘curses’.

Answer

Answer: Imprecations.


(4)

The blackest cloud I’ve ever seen squatted over Mussoorie, and then it hailed marbles for half an hour. Nothing like a hailstorm to clear the sky. Even as I write, I see a rainbow forming.

Question 1.
What season is being described ?

Answer

Answer: Rainy season is being described here.


Question 2.
What do the ‘marbles’ refer to ?

Answer

Answer: The marbles refer to ‘hails’.


Question 3.
What does the author mean by ‘clear sky’ ?

Answer

Answer: A clear sky means ‘a sky free of clouds’.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English A Short Monsoon Diary MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply