In this page, we are providing Fibre to Fabric Class 6 Extra Questions and Answers Science Chapter 3 pdf download. NCERT Extra Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers will help to score more marks in your CBSE Board Exams.

Class 6 Science Chapter 3 Extra Questions and Answers Fibre to Fabric

Extra Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Solutions

Fibre to Fabric Class 6 Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
What are fabrics?
Answer:
Fabrics mean a woven material, textile or other materials resembling woven cloth.

Question 2.
Name two synthetic fibres.
Answer:
Polyester and nylon

Question 3.
What are fibres?
Answer:
The thread-like materials used to make cloth or fabric are called fibres.

Question 4.
Name some natural fibres.
Answer:
Wool, jute, cotton, flax, etc.

Question 5.
Name two varieties of cloth materials which are commonly used.
Answer:
Cotton and wool

Question 6.
Name the thing which is used to make fabric.
Answer:
Yarns

Question 7.
How many types of fibres are there?
Answer:
There are two types of fibres:
(a) Natural fibres
(b) Synthetic fibres

Question 8.
What are yarns made up of?
Answer:
Yarns are made up of thin strands called fibres.

Question 9.
Name the four types of fabrics which are still used in un-stitched form in our country.
Answer:
Dhoti, saree, lungi and turban.

Question 10.
Where was cotton cultivated for clothes for the first time?
Answer:
India

Question 11.
Name two products obtained by weaving ‘twigs’ and ‘grass’.
Answer:
Mats and baskets

Question 12.
What type of soil is used to grow cotton plants called?
Answer:
Black soil

Question 13.
What is ginning?
Answer:
Ginning is the process of separating fibres from the seeds of cotton.

Question 14.
What are fruits of cotton plants called?
Answer:
Cotton bolls

Question 15.
Name two hand-operated devices used for spinning.
Answer:
Takli and charkha.

Question 16.
Name the states where jute plants are mainly grown in India.
Answer:
Bihar and West Bengal.

Question 17.
What is spinning?
Answer:
The process of making yarns from fibres is called spinning.

Question 18.
What is the colour of cotton flowers?
Answer:
Yellow

Question 19.
Which country is the largest producer of jute?
Answer:
Bangladesh

Question 20.
List one use of jute.
Answer:
Jute is mainly used as a packaging material.

Question 21.
Which jute is used as a herb in Middle Eastern and African countries?
Answer:
Tossa jute

Question 22.
Name the animal fibre.
Answer:
Wool

Question 23.
What is sericulture?
Answer:
The rearing of silk moths for the production of silk is called sericulture.

Question 24.
Which fibre is the expensive fibre?
Answer:
Silk

Question 25.
Which country is the leading producer of wool?
Answer:
Australia

Fibre to Fabric Class 6 Extra Questions Short Answer Type

Question 1.
Why do we need clothes?
Answer:
We need clothes because of the following reasons:

  1. Clothes protect our body from extreme weather conditions, like heat, cold, rain, etc.
  2. They protect us from harmful insects, bacteria and dirt, wind and injury.
  3. They protect us from foreign, harmful substances falling on our body.
  4. Clothes help us to maintain body heat.

Question 2.
What are natural fibres? Give some examples of natural fibres.
Answer:
The fibres that are obtained from natural sources, i.e., plants and animals are called natural fibres. For example, cotton, jute, wool, etc.

Question 3.
List three uses of cotton.
Answer:
The three uses of cotton are:

  1. Cotton is useful to make bed sheets, curtains, upholstery, etc.
  2. Cotton oil is extracted from its seeds, which is refined to use as a cooking oil.
  3. Cotton is also used to make some artificial fibres like rayon.

Question 4.
List the steps involved in the preparation of fabric.
Answer:
The steps involved in the preparation of fabrics are:

  1. Obtaining fibre.
  2. Preparation of yarn from fibres by spinning.
  3. When two sets of yarn are involved, yarns are woven on looms to make fabric. When a single yarn is used, the fabric is prepared by knitting.

Question 5.
What are synthetic fibres?
Answer:
The fibres which are made from chemical substances or which are not obtained from the plant and animal sources are called synthetic fibres.

Question 6.
List three qualities of cotton fibre.
Answer:
The three qualities of cotton fibre are:

  1. It can absorb water and sweat.
  2. It can be dyed in different colours and has good colour retention.
  3. It is a soft and smooth fibre.

Question 7.
Explain how jute is obtained from the jute plant.
Answer:
The jute plant is normally harvested at flowering stage. The stems of harvested plants are bundled and immersed in water for 10 to 15 days. The stems rot and fibres are separated by hand. These fibres are converted into yarns to make fabrics.

Question 8.
List some qualities of jute.
Answer:
The qualities of jute are:

  1. It is 100% biodegradable and recyclable.
  2. It is strong and durable.
  3. It can easily be blended with other fibres.

Question 9.
State the two steps involved in making fabrics from fibres.
Answer:
The fabrics are made from fibres in the following two steps:

  • Fibres are first converted to yarn by the process of spinning.
  • Fabric is made from yam by the process of weaving or knitting.

Question 10.
Why are cotton and woollen clothes rough whereas silk, rayon, nylon and polyester smooth to touch?
Answer:
Roughness of cotton and woollen fibre is due to presence of many folds and uneven surfaces in it. Silk, rayon, nylon and polyester are smooth because they have long plain, fibre structure.

Question 11.
Why primitive life was confined to the tropics? When it was possible for the people to migrate to colder regions?
Answer:
Primitive men and women had no idea about clothes and were at the mercy of their environment. Primitive life was confined mostly to the tropics where the climate was warm and no clothing was needed. Only after the invention of fire, it became possible for people to migrate to colder regions.

Question 12.
How are fibres classified?
Answer:
Fibres are classified on the basis of their origin and are mainly divided into two types:

  • Natural fibres
  • Synthetic fibres

Question 13.
What were the wearing of the people of Stone Age?
Answer:
During the Stone Age, people wore bark, leaves of trees or animal skins to keep themselves warm.

Question 14.
Explain about spinning.
Answer:
Spinning is the process of converting fibres into yarn by twisting the fibres using various machines. It is done in the way as the wicks are made from cotton wool at homes. Fibres are drawn out and twisted. It can be done both by hands and by machines. Manually, it is done with a hand spindle called takli or on a spinning wheel called charkha.

Question 15.
What is knitting?
Answer:
Knitting is usually done with a single yarn with the help of knitting needles to make a piece of fabric.

Fibre to Fabric Class 6 Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
Differentiate between natural fibres and synthetic fibres.
Answer:

Natural fibres Synthetic fibres
(i) Fibres obtained from natural resources are called natural fibres.

(ii) It can absorb water and sweat.

(iii) It takes long time to be converted from raw form to usable form.

(iv) Some examples are cotton, wool, silk, jute, flax, etc.

(i) Fibres that are manufactured artificially in factories using different chemicals are called synthetic fibres.

(ii) It cannot absorb water and sweat.

(iii) It can be easily converted from raw form to usable form.

(iv) Some example are rayon, nylon, terylene, polyester, etc.

Question 2.
Differentiate between cotton and jute fibre.
Answer:

Cotton fibre Jute fibre
(i) Cotton fibre is obtained from the flowers of cotton plants. (i) Jute fibre is obtained from the stem of jute plants.
(ii) Black soil is most suitable for growing cotton plants. (ii) Alluvial soil is most suitable for growing jute plants.
(iii) The cotton plant requires warm climate. (iii) Jute plant requires warm and humid climate.
(iv) Cotton is mainly cultivated in Punjab, Rajasthan, Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh, etc. (iv) Jute is mainly cultivated in Bihar, Assam, Odisha, Andhra Pradesh, West Bengal, etc.
(v) Cotton is used to make clothes, bedsheets, cooking oil and artificial fibres like rayon. (v) Jute is used to make ropes, mats, packaging, material, sacks.

Question 3.
In which season is cotton planted? What is its course of growth?
Answer:
It is planted in early spring. Cotton plants grow steadily and soon become bushes of 3 to 6 feet high. After about 2 months, they bear white or yellowish flowers which turn pink or red after a few days. The petals of the flowers fall, leaving behind tiny green seeds. This later grows into spherical shaped structure of the size of wallnut, which is called cotton ball.

As the cotton balls grow steadily the seeds and fibres grow inside. On maturing, the green balls begin to turn brown. On complete maturation, they become ready to burst open, exposing the white fibres. As the fibres dry in the sun, they become fluffy.

Question 4.
What is retting? Explain how fibres are obtained from the jute plants.
Answer:
Jute plants are cut at the flowering stage when plants are 8-10 feet high. The cut plants are grouped at different places in the field for few days when most of the leaves dry up and fall down. The plants are now tied into small bundles.

The bundles are made to sink in stagnant water of a pond for few days when the gummy skin rots out to separate fibres. This process is called retting. Fibre is extracted from the retted jute by hand, with jerks and pulls. The dried fibres are then tied together in small bundles.

Question 5.
What is a loom? For what purpose is it used? What is the difference between handloom and power loom?
Answer:
A device which is used for making fabrics by weaving yarn or threads is called a loom. The weaving of yarn to make fabrics is done by using looms.

The difference between handloom and power loom are:

  • Handloom: It is a cloth weaving machine which is manually operated. In many parts of our country, handloom cloth is produced in large quantities.
  • Powerloom: It is a medium-sized weaving machine that run on power supply. It is used to produce cloth on large scale in cloth producing industries.

Question 6.
What is meant by fibre and fabric? Describe the process of making fabrics from fibre.
Answer:
Fibre: A very thin, thread like strand from which cloth is made is called fibre.
Fabric: Fabric means a woven material resembling woven cloth. Fabric is made up of yarns.
Making Fabric: The two main processes used for making fabrics are knitting and weaving.

  1. Knitting: The process of making fabric by forming a series of connected loops of yarn is called knitting. This process is used for making sweaters, woollen caps, gloves, etc.
  2. Weaving: The process of making fabric by crossing two sets of yarns over and under each other is called weaving. This process is used for making shirts, trousers, T-shirts, etc.

Question 7.
What are the three stages in history of the development of clothing material?
Answer:
In terms of raw materials, cloth making was developed in three stages. The first stage was cloth from plant fibres, such as flax, cotton, nettles and inner bark of the trees. The second stage began with the use of animal fibres especially wool and silk. Silk came to various parts of the world from China.

The third stage in the history of clothing began in the late 19th century with the development of man-made or synthetic fibres like rayon, nylon and polyester. Now man-made fibres combined with other animals with or without plant fibres are used for making clothes for improved strength, wearing ability and other qualities.

Fibre to Fabric Class 6 Extra Questions HOTS

Question 1.
While going to kitchen for cooking, which natural fibre do you think is best to wear? Why?
Answer:
Cotton fibre is the best fibre to wear during cooking because in case of any accidental fire it does not stick with the body.

Question 2.
Which type of dress material would you like to wear in summer?
Answer:
In summer we would like to wear dress materials made up of cotton and having light colour.

Question 3.
Which fibre do you think absorb the water most-cotton, nylon, polyester, wool and silk?
Answer:
Wool have maximum water absorbing capacity.

Question 4.
Why burning of silk and wool gives odour of hair and charred meat but burning of synthetic yarn gives odour that of plastics?
Answer:
Silk or wool are obtain from animals so they have characteristic odour of burning meat and hair respectively. Synthetic fibres are artificial fibre made up of polymers as in case of plastics so they also smell like plastics.

Question 5.
Why the process of retting is needed in process of harvesting jute?
Answer:
Process of retting helps in separation of pulpy material of the stem from the jute fibres.

Fibre to Fabric Class 6 Extra Questions Value Based (VBQs)

Question 1.
Class VI students were going to a picnic in the month of June. Shalini wore a beautiful synthetic dress. When Shalini’s friend Ria arrived, she praised her dress and suggested that though her dress is very beautiful but she won’t feel comfortable in the picnic. She must wear a cotton dress.
(a) Write some properties of cotton cloth.
(b) Write some properties of synthetic cloth.
(c) Why do you think Ria suggested Shalini to wear cotton cloth?
(d) What value of Ria is shown here?
Answer:
(a) Cotton cloth are good absorbent of moisture, comfortable, soft, have no pronounced lustre and easily creasable.
(b) Synthetic cloth are less absorbent of moisture, not skin friendly, durable, have lustre, crease- resistant, moth resistant, cheap, etc.
(c) Ria suggested Shalini to wear cotton cloth because it was the summer season and synthetic clothes are less absorbent of moisture due to which Shalini might not feel comfortable.
(d) Ria is bothering, caring, helpful with scientific temperament.

Question 2.
While doing an experiment to see burning characteristics of various fibre Prakash hold the cotton fibre in his hand and was about to burn it on the burner. On seeing this, his classmate Ratan stopped him immediately and asked to use tong to hold the fibres.
(a) What is fibre?
(b) Name any three natural fibres.
(c) What are the burning characteristics of the above three fibres?
(d) What value of Prakash is shown here?
Answer:
(a) Fibres are the thread-like structures that are obtained from animals or plants sources or are synthesised artificially.
(b) Cotton, silk and jute.
(c) Cotton and jute burn with the odour of burning paper while silk burns with a characteristic smell of charred meat. Prakash lacks scientific aptitude, careless, not attentive in class.