Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions and Answers Maps

Online Education for Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions and Answers Maps

Here we are providing Online Education for Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions and Answers Maps was designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-6-social-science/

Online Education for Maps Class 6 Extra Questions Geography Chapter 4

Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions Question 1.
What are political maps?
Answer:
Maps showing different countries and states of the world with their boundaries are called political maps.

Maps Class 6 Extra Questions Question 2.
Who was the first to represent the earth as a sphere?
Answer:
An Egyptian geographer was the first who represented: the earth as a sphere.

Class 6 Geography Chapter 4 Worksheet Question 3.
How do we draw maps in present times?
Answer:
Nowadays, maps are drawn on computers. These maps are very accurate.

Ncert Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions Question 4.
What are the limitations of a globe?
Answer:
When we want to study only a part of the earth, or about the states, districts, towns or villages of our country, globes are of little help. They only help us to study about the earth as a whole.

Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions and Answers Maps

Class 6 Geography Chapter 4 Questions And Answers Question 5.
What are physical maps?
Answer:
Maps which show natural features of the earth, such as mountains, plateaus, plains, rivers and oceans, are called physical maps.

Class 6 Geography Chapter 4 Question 6.
What are the components of a map? Write about each of them.
Answer:
The three components of a map are distance, direction and symbol.

1.Distance: Maps are drawings which reduce the entire world or a part of it to fit on a sheet of paper. This reduction is done very carefully so that distances between the places are kept true. It is possible only when a small distance on the map represents a large distance on the ground.

Therefore that scale is chosen, which is a ratio between the actual distance on the ground and the distance shown on the map, eg. suppose the distance between your home and school is 10 km and on the map you show it as 2 cm. Therefore, the scale of your drawing will be 1 cm – 5 km.

2. Direction: Most maps contain an arrow marked with the letter ‘N at the upper right. It is called the north line and the arrow show’s the north direction. With the help of this line, we can find the other directions – south, east and west.

3. Symbols: We cannot draw the actual size and shape of different features like buildings, railway lines etc on the map, so they are shown with different symbols. The symbols give much information in a limited space. With the use of these symbols, maps can be easily drawn and are simple to read. The symbols can be read by all. Sometimes colours are used on the maps for the same pin-pose, e.g. blue colour represents water bodies.

Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions and Answers Maps

Multiple Choice Questions

1. Which one of the following statements is true about a map?
(а) It is a true model of the earth
(b) A map is used to show various features of the earth
(c) It is a representation of the earth’s surface or a part of it drawn on a flat surface with the help of a scale
(d) It is used to show a small area.
Answer:
(c) It is a representation of the earth’s surface or a part of it drawn on a flat surface with the help of a scale

2. Which one of the following is used to show the natural features (land, river, etc.) of the earth?
(a) Thematic map
(b) Physical -map
(c) Political map
(d) Road map
Answer:
(b) Physical -map

3. Cities, towns, etc. are shown on which one of the following maps?
(a) Political maps
(b) Weather maps
(c) Road maps
(d) City maps
Answer:
(a) Political maps

4. Which one of the following maps focuses on specific information?
(a) Physical map
(b) Political map
(c) Weather map
(d) Thematic map
Answer:
(d) Thematic map

Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions and Answers Maps

5. Which one of the following is different from the other three, with reference to the components of maps?
(a) Distance
(b) Title
(c) Direction
(d) Symbol
Answer:
(b) Title

6. Which one of the following terms is used for the ratio between the actual distance on the ground and the distance shown on the map?
(a) Direction
(b) Plan
(c) Scale
(d) Sketch
Answer:
(c) Scale

7. On which one of the following maps, the large areas like continents, etc. are shown with the help of a small scale?
(a) Small scale map
(b) Large scale map
(c) Globe
(d) Sketch
Answer:
(a) Small scale map

8. Which one of the following statements is true about the large scale map?
(а) It shows continents, countries, oceans, etc.
(b) It shows small areas (village or town) by using large scale
(c) It shows less information
(d) It is drawn on a small piece of paper
Answer:
(b) It shows small areas (village or town) by using large scale.

Important Definitions/ Words:

→ Map: It is a representation of the earth’s surface or a part of it on a flat surface.

→ Atlas: It is a collection of maps bound into a volume. Generally, these maps are drawn on a small scale.

→ Cartography; It is the science of map-making.

Class 6 Geography Chapter 4 Extra Questions and Answers Maps

→ Scale: It is the ratio between the actual distance on the ground and the distance shown on the map.

→ Cardinal points: The four major directions North, South, East and West are called Cardinal points.

→ Symbols: It is not possible to draw on the map the actual shape and size of different features. So they are shown by symbols. Symbols give information in a limited space.

→ Conventional symbols: There is an international agreement regarding the use of symbols.

→ Sketch: It is a drawing mainly based on memory and not to scale.

→ Plan: It is a drawing of a small area on a large scale.

Extra Questions for Class 6 Social Science

Online Education The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 Notes Science Chapter 9

On this page, you will find Online Education for The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 Notes Science Chapter 9 Pdf free download. CBSE NCERT Class 6 Science Notes Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings will seemingly help them to revise the important concepts in less time.

Online Education CBSE Class 6 Science Chapter 9 Notes The Living Organisms and Their Surroundings

The Living Organisms and Their Surroundings Class 6 Notes Understanding the Lesson

1. Various types of things in the environment can be divided into two parts, e.g, living things and non­living things.

2. Animals, plants and microorganisms together constitute biotic components or living things.

3. Air, water, light, temperature, soil, etc., are abiotic components or non-living things.

4. The living things are called organims

5. Characteristics of living things are given below:

(a) Living things need food, air and water.
(b) Living things can grow.
(c) Living things respire.
(d) Living things excrete.
(e) Living things reproduce their own kind.
(f) Living things move.
(g) Living things respond to stimuli.

6. All the living things grow from a ‘single-cell’.

7. Animals move from one place to another

  • in search of food.
  • to protect themselves from their enemies.
  • to escape from natural calamities or natural hazards.

8. The movement of a part of the plant towards light is called

9. The change in surroundings to which living things respond are called

10. All living things take food. They use this food to obtain energy to grow, move, heal and stay alive.

11. The removal of waste substances from the body of living organism is called

12. The process by which living organisms produce new members of their species is called

13. All the living things start their life when they are born as babies or hatched from eggs.

14. The time period for which a living thing remains alive is called its lifespan.

15. The place or surroundings where a plant or animal lives is called their habitat.

16. There are two types of habitats:

(i) Terrestrial habitat
(ii) Aquatic habitat

17. Deserts, mountain and grassland are some terrestrial habitat.

18. Desert has a harsh environment with high temperature and low rainfall.

19. Desert animals live deep in burrows and come out only during the night to avoid intense heat.

20. Desert plants have deep roots and leaves reduced to spines.

21. Mountain region has very cold and windy climate.

22. Animals living in the mountain region have thick skin, fur, long hair to protect from snow.

23. Trees in mountain region are cone-shaped for easy sliding of snow falling on them.

24. Climate of forest or grassland is favourable for animals and plants living there. So it is densly populated.

25. Animals living in grassland have strong legs, long ears, and colour of their body similar to their surroundings to hide or mix up with them.

26. Aquatic habitat is broadly classified into saline water and freshwater.

27. Aquatic animals have streamlined body, gills or blowholes to survive and move in water.

28. Aquatic plants have reduced root system, hollow stem, floating leaves, etc.

29. There are different kinds of habitats having entirely different environmental conditions, such as temperature and amount of water.

30. The presence of specific body features or certain habits which enable a plant or animal to live in a particular habitat is called adaptation.

Class 6 Science Chapter 9 Notes Important Terms

Adaptation: The presence of specific body features or certain habits which enable a plant or an animals to live in a particular habitat is called adaptation.

Aquatic habitat: When organisms live in water, their place of living is known as aquatic habitat.

Biotic component: Living things of a habitat form its biotic component.

Excretion: The removal of nitrogenous waste substances from the body of a living being is called excretion.

Growth: Increase in size and total weight of the living organism is called growth.

Habitat: The place where an organism survives, flourish and reproduces is called habitat.

Living: These are the things which need water, air and nutrients for their survival.

Reproduction: The process of a living things to produce of its own kind is called reproduction.

Respiration: Respiration is a process in which air taken by an organism combines with the reserve food, undergoes oxidation and releases energy.

Stimulus: The factors like food, water, light, touch, gravitational force, etc., are stimuli to which plants and animals respond.

The Monkey and the Crocodile Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

Online Education for The Monkey and the Crocodile Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

Here we are providing Online Education for The Monkey and the Crocodile Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun, Extra Questions for Class 6 English was designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-6-english/

Online Education for The Monkey and the Crocodile Extra Questions and Answers Class 6 English A Pact with the Sun

The Monkey and the Crocodile Extra Questions and Answers Short Answer Type

The Monkey And The Crocodile Extra Questions Class 6 Question 1.
Why had the monkey welcomed the crocodile?
Answer:
The monkey was happy to have a friend. He welcomed the crocodile because he had plenty of sweet fruits to eat. Earlier he had no friend to talk to and share the fruits with.

The Monkey And The Crocodile Extra Question Answer Class 6 Question 2.
How did the monkey and the crocodile become good friends?
Answer:
The monkey and the crocodile were lonely, secondly the monkey had lots of tasty fruits to give to the crocodile.

Extra Questions Of The Monkey And The Crocodile Class 6 Question 3.
What was the plan pf crocodile’s wife?
Answer:
The crocodile’s wife was annoyed with him for spending a lot of time with the monkey. She was fed up with managing the young ones alone. So she planned to get rid of the monkey once for all.

Monkey And The Crocodile Extra Questions Class 6 Question 4.
Whom did the crocodile choose to betray?
Answer:
The crocodile loved his wife. He was also very fond of his friend, the monkey. He, finally decided to betray his friend and please his life partner.

The Monkey And The Crocodile Class 6 Extra Questions Question 5.
How was the monkey taken to crocodile’s home?
Answer:
The monkey readily agreed to go with his friend. But he was not a swimmer. He rode on the crocodile’s back. And they set out.

The Monkey And The Crocodile Question Answer Class 6 Question 6.
‘The monkey was scared and depressed’. Why?
Answer:
The monkey realised the danger to his life. He could not jump into the river as he could not swim. The thought of his sure death made him sad and seared.

Class 6 English The Monkey And The Crocodile Extra Questions Question 7.
What did the monkey do as he reached the tree?
Answer:
The clever monkey climbed the tree. He offered some fruit to his friend. He declared that they won’t meet again.

The Monkey And The Crocodile Comprehension Questions Class 6 Question 8.
‘The monkey was nice and clever’. How?
Answer:
The crocodile was a good friend of the monkey who gave him lot of fruits for him as well as for his wife. One day the crocodile returned home late. The wife was annoyed. She wanted him to break up with his friend. So she wished to eat the monkey’s heart. The crocodile carried his friend on his back. In midstream he disclosed his wife’s plan. The monkey was clever enough to save his life. He said he had left his heart behind on the tree. As the two came back to the tree, the monkey climbed up.

Question 9.
The monkey was happy living in the fruit tree, but his happiness was not complete. What did he miss?
Answer:
The monkey was happy in his fruit tree home. He had plenty to eat, but he had no company. He felt lonely. He needed a companion to talk to and also to share his fruits.

Question 10.
What did the two friends generally talk about?
Answer:
The two friends talked about birds, animals, nearby villages and villager’s difficulties.

Question 11.
Why was the crocodile’s wife annoyed with her husband one day?
Answer:
The crocodile’s wife was annoyed of waiting for the crocodile to come home and in managing the little crocodiles that had just been hatched.

Question 12.
Why was the crocodile unwilling to invite his friend home?
Answer:
The crocodile’s wife desired to eat heart of the monkey. She ordered him to bring the monkey. He could* not betray his friend. Therefore, he was unwilling to invite his friend (the monkey) home.

Question 13.
What did the crocodile tell the monkey midstream?
Answer:
The crocodile told the monkey that his wife wanted to eat his heart.

Question 14.
How did the monkey save himself?
Answer:
The monkey was very clever. He told crocodile that he would gladly give away his heart to his friend’s wife, but he forgot his heart on the tree. He asked the crocodile to swim back to bring the heart from there. The crocodile could not understand monkey’s plan he swam back up to the tree. The monkey jumped on a branch and saved himself.

Question 15.
What does the last sentence of the story suggest? What would the crocodile tell his wife?
Answer:
The last sentence of the story suggests that the crocodile had learnt a lesson. He realised that he had lost a good friend because of his wife’s stupid desire. So it seems that the crocodile would rebuke his wife for her greed.

The Monkey and the Crocodile Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
What do you learn from the lesson about friendship?
Answer:
Friendship grows among individual for their common interests and mutual respect. The bond grows if they sincerely make an effort to make it successful. However, if anyone of them betrays then his act is unforgivable, the bond is snapped. It can’t be taken any further. Monkey welcomed the crocodile to be his friend. But he was stabbed at the back. However, he managed to save his life.

Question 2.
‘The trust and faith is the foundation stone of friendship’. Justify your answer.
Answer:
The monkey was living on a tree. To avoid the loneliness of the monkey, crocodile was happily invited by him. He was offered fruits and they spent time together. But when his wife wanted to eat the monkey, the crocodile could not defy the wish of his wife. He broke the trust of his friend. However, the monkey was clever and came out of the situation.

The bond could have been saved. The fact is that crocodile could have convinced his wife and his friendship would have gone further. He could have enjoyed fruits for a longer time period. So when the crocodile lost faith and trust of his Mend, he lost his Mend forever.

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle, A Pact with the Sun

Online Education Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle, A Pact with the Sun

Online Education CBSE Extra Questions for Class 6 English: Here we are providing NCERT Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle, A Pact with the Sun. Students can get Class 6 English NCERT Solutions, Chapter Wise CBSE Class 6 English Extra Important Questions and Answers were designed by subject expert teachers.

Want to explore more about the English language in class 6 to score more marks in the final exam? Then, this article is the best choice for you. Here we have compiled a list of extra questions for class 6 English which are created by subject experts based on NCERT Syllabus prescribed by CBSE. View the list & access the links to download important English questions with answers free pdf and prepare well for the annual examination.

Online Education Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle, A Pact with the Sun Important Questions

For more practice on the English language, checkout the below-given pdf links & prepare well with Extra Questions for Class 6 English with Answers.

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Prose

  1. Who Did Patrick’s Homework? Extra Questions
  2. How the Dog Found Himself a New Master? Extra Questions
  3. Taro’s Reward Extra Questions
  4. An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla Extra Questions
  5. A Different Kind of School Extra Questions
  6. Who I Am Extra Questions
  7. Fair Play Extra Questions
  8. A Game of Chance Extra Questions
  9. Desert Animals Extra Questions
  10. The Banyan Tree Extra Questions

Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle Poem

  1. A House, A Home Extra Questions
  2. The Kite Extra Questions
  3. The Quarrel Extra Questions
  4. Beauty Extra Questions
  5. Where Do All the Teachers Go Extra Questions
  6. The Wonderful Words Extra Questions
  7. Vocation Extra Questions
  8. What if Extra Questions

Extra Questions for Class 6 English A Pact with the Sun

  1. A Tale of Two Birds Extra Questions
  2. The Friendly Mongoose Extra Questions
  3. The Shepherds Treasure Extra Questions
  4. The Old-Clock Shop Extra Questions
  5. Tansen Extra Questions
  6. The Monkey and the Crocodile Extra Questions
  7. The Wonder Called Sleep Extra Questions
  8. A Pact with the Sun Extra Questions
  9. What Happened to the Reptiles Extra Questions
  10. A Strange Wrestling Match Extra Questions

If you have any doubt or question regarding NCERT Extra Questions for Class 6 English Honeysuckle, A Pact with the Sun, you can reach out to us in the comment section below and we will get back to you as soon as possible.

Changes Around Us Class 6 Extra Questions and Answers Science Chapter 6

Online Education for Changes Around Us Class 6 Extra Questions and Answers Science Chapter 6

In this page, we are providing Online Education for Changes Around Us Class 6 Extra Questions and Answers Science Chapter 6 pdf download. NCERT Extra Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers will help to score more marks in your CBSE Board Exams. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-6-science/

Online Education for Class 6 Science Chapter 6 Extra Questions and Answers Changes Around Us

Extra Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers Solutions

Changes Around Us Class 6 Extra Questions Very Short Answer Type

Changes Around Us Class 6 Questions And Answers Question 1.
Give two examples of irreversible changes:
Answer:
(a) Milk to cheese
(b) Cooking of food.

Changes Around Us Class 6 Extra Questions Question 2.
Give two examples of slow changes:
Answer:
(i) Growing of plants
(ii) Ripening of fruits

Class 6 Science Chapter 6 Extra Questions Question 3.
Can you change the shape of a eraser after erasing?
Answer:
Yes

Changes Around Us Class 6 Worksheet With Answers Pdf Question 4.
Give one example of change in size.
Answer:
Stretching of a spring.

Changes Around Us Extra Questions Question 5.
What changes the direction of a body?
Answer:
Force

Ncert Class 6 Science Chapter 6 Extra Questions Question 6.
Are all changes reversible?
Answer:
No

Changes Around Us Class 6 Pdf Questions And Answers Question 7.
What kind of change is breaking of wood-reversible or irreversible?
Answer:
Irreversible

Changes Around Us Question Answer Question 8.
Give an example of reversible change.
Answer:
Melting is an example of reversible change.

Class 6 Science Ch 6 Extra Questions Question 9.
Growing of nails is an example of which type of change?
Answer:
Slow change

Class 6 Changes Around Us Question Answer Question 10.
Name the process in which solid directly changes into vapour.
Answer:
Sublimation.

Class 6 Changes Around Us Extra Questions Question 11.
Water turns into which state when it becomes ice?
Answer:
Solid state

Change Around Us Class 6 Question Answer Question 12.
Give an example of natural change.
Answer:
Growth of a baby.

Class 6 Science Changes Around Us Extra Questions Question 13.
Rusting of an iron is which type of change?
Answer:
Irreversible change

Chapter 6 Science Class 6 Extra Questions Question 14.
When ice changes into water, which type of change occurs in it?
Answer:
Change of state

Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us Question Answer Question 15.
Give an example of physical change.
Answer:
Cooling of molten wax.

Questions On Changes Around Us Question 16.
Give an example of chemical change.
Answer:
Burning of wax.

Changes Around Us Class 6 Extra Questions Short Answer Type

Question 1.
What is change?
Answer:
An alteration in the physical or chemical properties of a matter due to effect of some kind of energy is called change.

Question 2.
What are the different forms of changes noticed?
Answer:
The various type of changes noticed are:

  1. Change in shape
  2. Change in size
  3. Change in colour
  4. Change in state
  5. Change in direction

Question 3.
Define reversible change.
Answer:
The changes in which it is possible to get back to the original product again is called reversible change.

Question 4.
State the list of changes caused due to heating.
Answer:
The changes caused due to heating are:

  • Expansion
  • Change in state
  • Combustion

Question 5.
What is chemical change?
Answer:
The result which leads to the formation of new substance is called chemical change.

Question 6.
What do you mean by combustion?
Answer:
The property of a substance by which substance start burning on heating is called combustion.

Question 7.
Define evaporation.
Answer:
The process of conversion of liquids into its vapour state by heating is called evaporation.

Question 8.
What do you mean by expansion?
Answer:
Solids, liquids and gases occupy more space when they are heated. This is called expansion.

Question 9.
Define fast changes with two examples.
Answer:
The type of change which takes short time to complete is known as fast change. e.g.,
(i) Burning of forest.
(ii) Striking of a matchstick.

Question 10.
List the characteristics of physical change.
Answer:
Following are the characteristics of physical change:

  1. No new substances are formed.
  2. Properties of a substance doesn’t change.
  3. These changes are reversible.

Question 11.
List the characteristics of chemical change.
Answer:
Following are the characteristics of chemical change:

  1. Properties of products are different from reactants.
  2. Most of the chemical changes are irreversible.
  3. Loss or gain of energy occurs in a chemical change.

Question 12.
Define melting.
Answer:
The process by which solid substances melt and turn into liquid is known as melting.

Question 13.
Define contraction.
Answer:
It is the phenomenon in which a substance shrinks or changes its shape.

Question 14.
Why the stretching of a rubber band is reversible change?
Answer:
The stretching of a rubber band is a reversible change because after we leave the rubber, it gets back to its original position automatically.

Question 15.
Why the burning of paper is an irreversible change?
Answer:
Burning of paper is an irreversible change because after burning, the paper, it is not possible to get back the same paper which was burnt.

Changes Around Us Class 6 Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
Distinguish between reversible and irreversible changes.
Answer:

Reversible change Irreversible change
1. The type of change in which we can get the original substance back is known as reversible change. 1. The type of change in which it is impossible to get back the original substance is known as irrevers­ible change.
2. A reversible change is a temporary change. 2. An irreversible change is a permanent change.
3. Melting and folding are the examples of reversible changes. 3. Burning and cooking of food are examples of irreversible changes.

Question 2.
Define physical and chemical changes. Give examples.
Answer:
(i) Physical change: Physical change is a temporary change in which chemical composition of the substance does not change and no new substance is formed. During a physical change, only the physical properties of a substance change. It is reversible change.

For example, the water changes from solid form to liquid form. It can be solidified again. The properties of water remains same in both the cases.

(ii) Chemical change: A chemical change is a permanent change in which not only the physical properties but chemical properties also changes. It is an irreversible change. For example formation of curd from milk, rusting of iron, etc.

Question 3.
Most physical changes are reversible. Give reasons with two examples.
Answer:
(i) Melting of ice: During this change, the water changes from its solid form to liquid form. It can be solidified again. The properties of water remains same in both cases hence it is a reversible change.
(ii) Glowing of an electric bulb: During this change, electricity is passed through the tungsten filament returns to its original shape and condition, hence totally reversible.

Question 4.
How does curd being set? Is this change reversible?
Answer:
A small quantity of curd is added to warm milk. The milk is stirred and is set aside undisturbed for a few hours at a warm place. In a few hours the milk changes into curd. Taste and texture of curd is different from milk. Curd formed from milk cannot be changed into milk again. So this is an irreversible change.

Question 5.
Give some examples from daily life where expansion of metal by heating is used. Explain.
Answer:
Fixing of a metal rim on wooden wheel and fixing of wooden handles in iron blade in agricultural tools are such examples.

The iron blade of these tools has a ring in which the wooden handle is fixed. Normally the ring is slightly smaller in size than the wooden handle. To fix the handle, the ring is heated and it becomes slightly larger in size (expands). Now, the handle easily fits into the ring. When the ring cools down, it contracts and fits tightly on to the handle.

Question 6.
Explain why the burning of paper is said to be an irreversible change whereas the boiling of water is known as reversible change.
Answer:
If we burn a piece of paper, it changes into ash and smoke. Now, we cannot combine the ash and smoke to form the original piece of paper. So, the burning of paper, is a change which cannot be, reversed. Hence the burning of paper is an irreversible change.

When we boil water by heating then it changes into steam. Now, if we cools the steam, then water is formed again. So changing of water into steam has been reversed by cooling. Thus, the boiling of water is reversible change.

Question 7.
When is a change said to have taken place in a material? Explain with an example.
Answer:
We have many things around us. All these things have certain properties such as state (liquid, solid, gas), position, shape, size, colour, temperature, composition, and structure, etc. When one or more properties of a thing become different, we say that it has changed or a change has taken place, changes involve different kind of alterations in the things around us.

When a change takes place, there may be a change in the state, position, colour, temperature, composition or structure of the material of the object. When an ice melts, it forms water. Ice is a solid whereas water is a liquid. So, the melting of ice involves a change in state (from solid to liquid state).

Question 8.
What is the difference between following changes:
(a) Rolling a roti from dough.
(b) Baking of a roti.
Answer:
(a) We can convert this rolled roti back into the ball of dough. This means that the rolling of roti out of dough is a change which can be reversed and also it is a physical change. So, the rolling out of dough is a reversible and physical change.

(b) Baked roti cannot be changed back into the original ball of dough. So, the baking of a roti is an example of change which cannot be reversed and also it is a chemical change. Thus it is an irreversible and chemical change.

Changes Around Us Class 6 Extra Questions HOTS

Question 1.
Categorise the following changes as reversible or irreversible also as chemical or physical changes.
Burning of candle, rusting of iron, fitting metal rim on cart, setting of POP, cutting of wood, boiling of water, cutting of fabrics, washing rice.
Answer:

Reversible change Irreversible change
Fitting of metal rim on cart, boiling of water, washing rice. Burning of candle, rusting of iron, setting of POP, cutting of wood, cutting of fabrics.
Physical change Chemical change
Fitting metal rim on cart, cutting of wood, boiling of water, cutting of fabrics, washing rice. Burning of candle, rusting of iron, setting of POP.

Question 2.
Do you find any similarities in above question?
Answer:
Yes, from above answer we can conclude that most of the reversible changes are physical in nature and most of the irreversible changes are chemical in nature.

Question 3.z
List some changes around you which you think are desirable and undesirable to you.
Answer:
(i) Desirable changes: Ripening of fruits, cooking of food, growing of a baby, nice smell of incense stick on burning it.

(ii) Undesirable changes: Rusting of iron, falling of leaves, undesirable smell of rotting vegetables, smell of burning coal.

Changes Around Us Class 6 Extra Questions Value Based Question (VBQs)

Question 1.
Sarita, when entered her house, got a pleasant smell of incense stick burnt by her mother during puja. She went near to the place where incense stick was burning and observed that, the paper kept below it was burned from many places. She immediately suggest her mother to keep the burning incense stick on some metal plate onwards.
(a) What kind of change is burning of incense stick?
(b) Why the paper get burn?
(c) What values of Sarita are shown here?
Answer:
(a) Burning of incense stick is chemical and irreversible change.
(b) The paper got burned due to the falling of hot ashes of incense stick on it.
(c) Sarita is an intelligent, concerned, sensible and having future sight.

Question 2.
There was some construction work in Rahul’s house in the rainy season. A truck filled with cement bags came and labours started unloading the bags on a waterlogged road. Rahul when saw this, immediately stopped the labours and asked them to keep the bags inside the house in a dry place.
(a) What is a chemical change?
(b) What would have happened to the cement bags if kept in waterlogged roads?
(c) What values of Rahul is shown here?
Answer:
(a) A change in which the properties of a substance is changed with evolution or absorption of heat is called a chemical change.
(b) If the cement bags have been kept in waterlogged roads then the cement would have reacted with water to form a substance with other property and evolution of heat. Thus, the cement would have got wasted.
(c) Rahul is an intelligent, having scientific aptitude and economical thinker.

NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Ruchira Bhag 1 | Class 6th Sanskrit Solution

Online Education NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Ruchira Bhag 1 | Class 6th Sanskrit Solution

Online Education NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Ruchira Bhag 1: Our subject experts prepared the NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit New Book Ruchira Bhag 1 रुचिरा भाग 1 Text Book Questions and Answers Pdf free download covers solutions for all the topics prescribed in the NCERT 6th Class Sanskrit Book Ruchira in accordance with the latest CBSE syllabus.

Online Education for NCERT Solutions of Class 6th Sanskrit रुचिरा भाग 1 | Sanskrit Class 6 NCERT Solutions

Here, we have provided the links to the chapter-wise NCERT Class 6 Sanskrit Solution of Ruchira Bhag 1.

Sanskrit Solution Class 6 | NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Ruchira Pdf Free Download

Online Education for RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A

Online Education for RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A

These Solutions are part of Online Education RS Aggarwal Solutions Class 6. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 6 Simplification Ex 6A.

Other Exercises

Simplify

Question 1.
Solution:
21 – 12 ÷ 3 x 2
= 21 – 4 x 2
= 21 – 8
= 13. Ans

Question 2.
Solution:
16 + 8 ÷ 4 – 2 x 3
= 16 + 2 – 2 x 3
= 16 + 2 – 6
= 18 – 6
= 12. Ans.

Question 3.
Solution:
13 – (12 – 6 ÷ 3)
= 13 – (12 – 2)
= 13 – (10)
= 13 – 10
= 3 Ans.

Question 4.
Solution:
19 – [4 + {16 – (12 – 2)}]
= 19 – [4 + {16 – 10}]
= 19 – [4 + 6]
= 19 – 10
= 9. Ans

Question 5.
Solution:
36 – [18 – {14 – (15 – 4 ÷ 2 x 2)}]
= 36 – [18 – {14 – (15 – 2 x 2)}]
= 36 – [18 – {14 – (15 – 4)}]
= 36 – [18 – {14 – 11}]
= 36 – [18 – 3]
= 36 – 15
= 21. Ans.

Question 6.
Solution:
\(27-[18-\{ 16-(5-\overline { 4-1 } )\} ] \)
= 27 – [18 – {16 – (5 – 3)}]
= 27 – [18 – {16 – 2}]
= 27 – [18 – 14]
= 27 – 4
= 23. Ans.

Question 7.
Solution:
\(4\frac { 4 }{ 3 } \div \frac { 3 }{ 5 } of5+\frac { 4 }{ 5 } \times \frac { 3 }{ 10 } -\frac { 1 }{ 5 } \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 7.1

Question 8.
Solution:
\(\left( \frac { 2 }{ 3 } +\frac { 4 }{ 9 } \right) of\frac { 3 }{ 5 } \div 1\frac { 2 }{ 3 } \times 1\frac { 1 }{ 4 } -\frac { 1 }{ 3 } \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 8.1

Question 9.
Solution:
\(7\frac { 1 }{ 3 } \div \frac { 2 }{ 3 } of2\frac { 1 }{ 5 } +1\frac { 3 }{ 8 } \div 2\frac { 3 }{ 4 } -1\frac { 1 }{ 2 } \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 9.1

Question 10.
Solution:
\(5\frac { 1 }{ 7 } -\left\{ 3\frac { 3 }{ 10 } \div \left( 2\frac { 4 }{ 5 } -\frac { 7 }{ 10 } \right) \right\} \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 10.1

Question 11.
Solution:
\(9\frac { 3 }{ 4 } \div \left[ 2\frac { 1 }{ 6 } +\left\{ 4\frac { 1 }{ 3 } -\left( 1\frac { 1 }{ 2 } +1\frac { 3 }{ 4 } \right) \right\} \right] \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 11.1
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 11.2

Question 12.
Solution:
\(4\frac { 1 }{ 10 } -\left[ 2\frac { 1 }{ 2 } -\left\{ \frac { 5 }{ 6 } -\left( \frac { 2 }{ 5 } +\frac { 3 }{ 10 } -\frac { 4 }{ 15 } \right) \right\} \right] \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 12.1

Question 13.
Solution:
\(1\frac { 5 }{ 6 } +\left[ 2\frac { 2 }{ 3 } -\left\{ 3\frac { 3 }{ 4 } \left( 3\frac { 4 }{ 5 } \div 9\frac { 1 }{ 2 } \right) \right\} \right] \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 13.1

Question 14.
Solution:
\(4\frac { 4 }{ 5 } \div \left\{ 2\frac { 1 }{ 5 } -\frac { 1 }{ 2 } \left( 1\frac { 1 }{ 4 } -\overline { \frac { 1 }{ 4 } -\frac { 1 }{ 5 } } \right) \right\} \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 14.1

Question 15.
Solution:
\(7\frac { 1 }{ 2 } -\left[ 2\frac { 1 }{ 4 } \div \left\{ 1\frac { 1 }{ 4 } -\frac { 1 }{ 2 } \left( \frac { 3 }{ 2 } -\overline { \frac { 1 }{ 3 } -\frac { 1 }{ 6 } } \right) \right\} \right] \)
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 6 Simplification Ex 6A 15.1

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 6 Simplification Ex 6A are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Online Education NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 13 विमानयानं रचयाम

We have given detailed Online Education NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Ruchira Chapter 13 विमानयानं रचयाम Textbook Questions and Answers come in handy for quickly completing your homework.

Online Education NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Ruchira Chapter 13 विमानयानं रचयाम

Class 6th Sanskrit Chapter 13 विमानयानं रचयाम Textbook Questions and Answers

अभ्यासः

प्रश्न 1.
पाठे दत्तं गीतं सस्वरं गायत।
उत्तर:
छात्र स्वयं सस्वर गाएँ।

प्रश्न 2.
कोष्ठकान्तर्गतेषु शब्देषु तृतीया-विभक्तिं योजयित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत

यथा- नभः चन्द्रेण शोभते। (चन्द्र)
(क) सा ………. जलेन मुखं प्रक्षालयति। (विमल)
(ख) राघवः ………. विहरति। (विमानयान)
(ग) कण्ठः ………………….. शोभते। (मौक्तिकहार)
(घ) नभः ……………………. प्रकाशते। (सूर्य)
(ङ) पर्वतशिखरम् ………. आकर्षकं दृश्यते। (अम्बुदमाला)
उत्तर:
(क) विमलेन
(ख) विमानयानेन
(ग) मौक्तिकहारेण
(घ) सूर्येण
(ङ) अम्बुदमालया/अम्बुदमालाभिः

प्रश्न: 3.
भिन्नवर्गस्य पदं चिनुत — भिन्नवर्गः

यथा- सूर्यः, चन्द्रः अम्बुदः शुक्रः। — अम्बुदः
(क) पत्राणि, पुष्पाणि, फलानि, मित्राणि …………..
(ख) जलचरः खेचरः, भूचरः, निशाचरः। …………..
(ग) गावः, सिंहाः, कच्छपाः, गजाः। …………..
(घ) मयूराः, चटकाः, शुकाः मण्डूकाः। …………..
(ङ) पुस्तकालयः, श्यामपट्टः, प्राचार्यः, सौचिकः। …………..
(च) लेखनी, पुस्तिका, अध्यापिका, अजा। …………..
उत्तर:
(क) मित्राणि
(ख) खेचरः
(ग) कच्छपाः
(घ) मण्डुकाः
(ङ) सौचिकः
(च) अजा

प्रश्न: 4.
प्रश्नानाम् उत्तराणि लिखत

(क) के वायुयानं रचयन्ति? …………..
(ख) वायुयानं कं-कं क्रान्त्वा उपरि गच्छति? …………..
(ग) वयं कीदृशं सोपानं रचयाम? …………..
(घ) वयं कस्मिन् लोके प्रविशाम? …………..
(ङ) आकाशे काः चित्वा मौक्तिकहारं रचयाम? …………..
(च) केषां गृहेषु हर्ष जनयाम? …………..
उत्तर:
(क) (विमान अभियन्तारः) बालकाः वायुयानं रचयन्ति।
(ख) वायुयानं उन्नतवृक्षं तुङ्गं भवनं क्रान्त्वा उपरि गच्छति।
(ग) वयं हिमवन्तं सोपानं रचयाम।
(घ) वयं चन्दिरलोके प्रविशाम।
(ङ) आकाशे विविधाः ताराः चित्वा मौक्तिकहारं रचयाम।
(च) दु:खित-पीड़ित-कृषिक जनानां गृहेषु हर्ष जनयाम।

प्रश्नः 5.
विलोमपदानि योजयत

उन्नतः – पृथिव्याम्
गगने – असुन्दरः
सुन्दरः – अवनतः
चित्वा – शोकः
दुःखी – विकीर्य
हर्षः – सुखी
उत्तर:
उन्नत – अवनतः
गगने – पृथिव्याम्सुं
दर: – असुन्दरः
चित्वा – विकीर्य
दु:खी – सुखी
हर्षः – शोकः।

प्रश्नः 6.
समुचितैः पदैः रिक्तस्थानानि पूरयत
उत्तर:
NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 13 विमानयानं रचयाम 1NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 13 विमानयानं रचयाम 2

प्रश्नः 7.
पर्याय-पदानि योजयत

गगने – जलदः
विमले – निशाकरः
चन्द्रः – आकाशे
सूर्यः – निर्मले
अम्बुदः – दिवाकरः
उत्तर:
गगने – आकाशे
विमले – निर्मले
चन्द्रः – निशाकरः
सूर्यः – दिवाकरः
अम्बुदः – जलदः।

Class 6th Sanskrit Chapter 13 विमानयानं रचयाम Additional Important Questions and Answers

प्रश्न 1.
निम्न पङ्क्तीन् पठित्वा तदाधारिताना प्रश्नानाम् उत्तराणि लिखत (निम्न पंक्तियों को पढ़करउसपर आधारित प्रश्नों के उत्तर लिखिए)

उन्नतवृक्षं तुझं भवनं
क्रान्त्वाकाशं खलु याम।
कृत्वा हिमवन्तं सोपानं
चन्दिरलोकं प्रविशाम ।।

I. एकपदेन उत्तरत (एक शब्द में उत्तर दीजिए)
(i) वयं कीदृशं भवनं क्रान्त्वा आकाशं याम?
(ii) वयं उन्नतवृक्षं क्रान्त्वा कुत्र याम?
उत्तर:
(i) तुङ्गम्
(ii) आकाशम्

II. पूर्ण वाक्येन उत्तरत (पूरे वाक्य में उत्तर दीजिए)
(i) वयं किं कृत्वा चन्दिरलोकं प्रविशाम?
उत्तर:
(i) वयं हिमवन्तं सोपानं कृत्वा चन्दिरलोकं प्रविशाम।

III. भाषिक कार्यम् (भाषा सम्बन्धी कार्य)

(i) ‘क्रान्त्वाकाशं खलु याम’। अत्र क्रियापदं किम्?
(क) आकाशम्
(ख) खलु
(ग) याम
(घ) आकाशे
उत्तर:
(ग) याम

(ii) ‘हिमवन्तं सोपानम्’ अनयोः पदयोः विशेषणं किम् अस्ति?
(क) हिमवन्तम्
(ख) हिमवतः
(ग) सोपानः
(घ) सोपानम्
उत्तर:
(क) हिमवन्तम्

प्रश्न 2.
निम्नश्लोकं पठित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत (नीचे लिखे श्लोक को पढ़कर खाली स्थानों को भरिए)

शुक्रश्चन्द्रः सूर्यो गुरुरिति
ग्रहान् हि सर्वान् गणयाम।
विविधाः सुन्दरताराश्चित्वा
मौक्तिकहारं रचयाम ।।

अन्वयः-
(वयं) शुक्रः चन्द्रः
(i) गुरुः इति सर्वान्
(ii) हि गणयाम। विविधाः
(iii) चित्वा
(iv) रचयाम।
उत्तर:
(i) सूर्यः
(ii) ग्रहान्
(iii) सुन्दरताराः
(iv) मौक्तिकहारं।

प्रश्न 3.
उचितानि पदानि सम्मेलयत ( उचित शब्दों को मिलाइए)
NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 13 विमानयानं रचयाम 3
उत्तर:
(i) सूर्यो गुरुरिति
(ii) विपुले विमले
(iii) कृषिकजनानाम्
(iv) चन्द्रिरलोकं प्रविशाम,
(v) सीते! ललिते!
(vi) मौक्तिकहारं रचयाम।

प्रश्न 4.
निम्न पदानि पठित्वा प्रश्नवाचकानि पदानि लिखत (नीचे लिखे पदों को पढ़कर प्रश्नवाचक पदों को लिखिए)

यथा- सूर्यः
(i) अम्बुदमालाम् – …………………
(ii) हर्षम् – …………………
(iii) उन्नतवृक्षम् – …………………
(iv) सर्वान् – …………………
(v) सुन्दरताराः – …………………
(vi) चन्दिरलोकम् – …………………
उत्तर:
(i) काम्
(ii) किम्
(iii) कम्,
(iv) कान्
(v) काः
(vi) कुत्र।

प्रश्न 5.
पर्यायपदानि चित्वा लिखत (पर्यायवाची पदों को चुनकर लिखिए)

पदानि – पर्यायाः
(i) आकाशे – सूर्यः
(ii) स्वच्छे – हर्षम्
(iii) चन्द्रः – गगने
(iv) दिनकरः – चन्दिरः
(v) प्रसन्नताम् – विमले
उत्तर:
(i) गगने
(ii) विमले
(iii) चन्दिर
(iv) सूर्यः
(v) हर्षम्।

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic

Online Education for Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic

Here we are providing Online Education for Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic was designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-6-social-science/

Online Education for Kingdoms, Kings and an Early Republic Class 6 Extra Questions History Chapter 6

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions And Answers Question 1.
How were the rajas chosen in the early times? How were they chosen by about 3000 years?
Answer:
Some of the rajas in the early times were chosen by the Jana, the people about 3000 years ago some changes took place in the way rajas were chosen. Some men come become recognised as rajas by performing very big sacrifices.

Kingdoms Kings And An Early Republic Extra Questions And Answers Question 2.
What was the Ashvamedha sacrifice?
Answer:
It was a horse sacrifice, performed by a ruler after the other rajas had accepted his supremacy and authority.

Ncert Class 6 History Chapter 6 Extra Questions Question 3.
What was the later Vedic literature?
Answer:
Many books were composed in northern India, especially in the areas drained by the rivers Ganga and Yamuna. These books were called later Vedic literature because they were composed after the Rigveda.

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic

Kingdoms, Kings And An Early Republic Extra Questions And Answers Question 4.
Name the Vedas composed after the Rigveda. What did they contain?
Answer:
The Vedas composed after the Rigveda were Samaveda, Yajurveda, ATarveda, They were composed by the priests and described how rituals were to be performed.

Class 6 History Ch 6 Extra Questions Question 5.
Name the different groups of people in the society about 3000 years ago.
Answer:
The different groups of people in die society at this tune were priests and warriors, farmers, herders, traders, craftspersons, labourers, fishing folk and forest people.

Chapter 6 History Class 6 Extra Questions Question 6.
What are janapadas?
Answer:
The word janapada means the land where the Jana sets its foot and settle down. The rajas who performed big sacrifices were recognised as the rajas of the janapadas.

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions Question 7.
What is painted grey ware?
Answer:
Painted grey ware was a specially kind of pottery, which had painted designs, usually simple lines and geometric patterns. Plates and bowls were the most common vessels made. They are extremely fine to touch, with a smooth surface. They were used on special occasions to serve food.

Class 6 History Chapter 6 Question Answer Question 8.
How was the ceremony performed by the ruler after the horse returned successfully?
Answer:
The raja was the central figure in the ceremony. He often had a special seat, a throne or a tiger skin. His charioteer, who was his companion on the battlefield and witnessed his exploits related his exploits. The wives and relatives performed minor rituals. The other rulers are simply spectators. Priests perform the various rituals, including sprinkling of sacred water.

Class 6th History Chapter 6 Extra Questions Question 9.
How were the varnas determined? Write about them.
Answer:
Varnas were determined on the basis of birth e.g. if one’s father and mother were Brahmins, one could automatically become a Brahmin and so on. later they classified some people as untouchables. They included crafts persons, hunters and gatherers. The priests said that the contact with these groups was polluting in.

Kingdoms Kings And An Early Republic Questions And Answers Question 10.
How was the Ashwamedha sacrificed performed? Why?
Answer:
In the Ashwamedha sacrifice, the horse was let loose to wander freely and it was guarded by rajas men. If the horse wandered into the territory of other rajas and they stopped it, they had to fight. If they allowed the horse to pass, it meant that they accepted that the raja who wanted to perform the sacrifice was stranger than them. The rajas were invited to the sacrifice, which was performed by specially trained priests. The raja who organised the sacrifice was recognised as being very powerful, and all those who came brought gifts for him.

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic

Multiple Choice Questions

1. Why did the raja perform Ashvamedha?
(a) To show victory
(b) To please his citizens
(c) To show his supremacy
(d) To please almighty
Answer:
(c) To show his supremacy.

2. Who was the central figure in Ashvamedha ritual?
(a) The minister
(b) The head of the army
(c) The main priest
(d) The raja
Answer:
(d) The raja.

3. Who were excluded from many rituals of Ashvamedha?
(a) Shudras
(b) Priests
(c) Ministers
(d) Vaishyas
Answer:
(a) Shudras.

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic

4. Which of the following is the later Vedic book?
(a) The Samveda
(b) The Yajurveda
(c) The Atharvaveda
(d) All of these
Answer:
(d) All of these.

5. Which one of the area of the sub-continent where social and economic differences were not very sharp?
(a) The north-east region
(b) The north-west region
(c) The south-east region
(d) The southwest region.
Answer:
(a) The northeast region.

6. Name those settlements in the Janapadas which archaeologists have excavated?
(a) Purana Qila in Delhi
(b) Hastinapur near Meerut
(c) Atranjikhera near Etah
(d) All of these
Answer:
(d) All of these.

7. The rajas in Jana padas made payments in …………………….. .
(a) paper notes
(b) coins
(c) cheques
(d) all of these
Answer:
(b) coins.

Class 6 History Chapter 6 Extra Questions and Answers Kingdoms, Kings and an Early Republic

8. In mahajana padas, taxes on crops was fixed at ……………………………… .
(a) 1/3rd of what was produced
(b) 1/4th of what was produced
(c) 1/5th of what was produced
(d) 1/6th of what was produced
Answer:
(d) 1/6th of what was produced.

9. Which of the following was the major change in agriculture in mahajanapada period?
(a) Use of iron ploughshares
(b) Transplanting paddy
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and (b).

Extra Questions for Class 6 Social Science

Online Education NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity

In Online Education NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity are part of NCERT Solutions for Class 6 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 6
Subject Social Science Civics
Chapter Chapter 1
Chapter Name Understanding Diversity
Number of Questions Solved 23
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity

NCERT TEXTBOOK QUESTIONS (Page 12)

Question 1.
Draw up a list of the different festivals celebrated in your locality. Which of these celebrations are shared by members of different regional and religious communities?
Answer:
Different festivals celebrated in our locality which are shared by members of different regional and religious communities:

Festivals Celebrated by Different Regional and Religious Communities Shared by Different Communities
1.Deepawali Hindus Hindus, Sikhs, Muslims
2. Holi Hindus Hindus, Sikhs, Muslims
3. Rakshabandhan Hindus Hindus, Sikhs, Muslims
4. Janmashtami Hindus Hindus, Sikhs
5. Dashehra Hindus Hindus, Sikhs
6. Makar Sankranti Hindus Hindus, Sikhs
7. Pongal Hindus South India
8. Onam Hindus South India
9. Baisakhi Hindus/Sikhs Sikhs, Punjabi, Haryanvi, Delhiites
10. Id Muslims Muslims, Hindus
11. Bakra Id
(Idul Zuha)
Muslims
12. Muharram Muslims
13. Prophet Mohammad’s Birthday Muslims
14. Good Friday Christians Christians, Hindus, Muslims
15. X-mas Christians
16. Mahavir Jayanti Jains Jains
17. Budha Pumima Buddhists Buddhists and Hindus
18. Guru Nanak Birthday Sikh Sikhs, Hindus

Question 2.
What do you think living in India with its rich heritage of diversity adds to your life?
Answer:
Since India has a rich heritage of diversity people celebrate festivals of other communities, speak different languages. Our music and dance are enjoyed by all. People have learned to eat food from different regions. It is a new experience.

Question 3.
Do you think the term ‘unity in diversity’ is an appropriate term to describe India? What do you think Nehru is trying to say about Indian unity in the sentence quoted above from his book The Discovery of India?
Answer:
Yes, I believe “unity in diversity” is an appropriate term to describe India.
Diversity. India is a large country and people of different parts follow different faiths, speak various languages, wear and eat differently. This shows that India has a diversity spread across its people.

Unity. Despite the diversities, as Indians, we are one. As an Indian, we are no more a Gujarati or a Bengali, we celebrate the national days with equal zeal, we sing the national anthem with the same passion. This shows our unity. Therefore, the phrase “unity in diversity” is justified.

Nehru has written in his book “The Discovery of India”, “It was something deeper and within its fold, the widest tolerance of belief and custom was practiced and every variety acknowledged and even encouraged.” He means that when one ponders over it deeply, one finds that India is not only united, but its people also know how to accept other customs and beliefs.

Question 4.
Underline the line in the poem sung after the Jillian walla Massacre, which according to you, reflects India’s essential unity.
Answer:
The line, ‘the blood of Hindus and Muslims flow together today’ reflects India’s essential unity.

Question 5.
Choose another region in India and do a similar study of the historical and geographical factors that influence the diversity found there. Are these historical and geographical factors connected to each other? How?
Answer:
We choose Assam and Maharashtra in India.

Assam Maharashtra

Geographical Factors:

  1. Topography: River Brahmaputra valley
  2. Climate: Hot and wet
  3. Vegetations: Dense forests
    Agriculture: Rice, jute, and tea
    Food: Fish, rice, and tea

Historical Factors:

  1. Traders from Britain
  2. Traders from China

Geographical Factors:

  1. Plateau topography- Konkan
  2. Hot and moderately wet.
  3. Less forested
    Rice, wheat, millets, cotton, sugarcane.
    Rice, wheat.

Historical Factors:

  1. Traders from overseas
  2. Traders from within the country

Both people are diverse but traditionally they are one and the same. Geographical and historical factors laid them together.

INTEXT QUESTIONS

Question 1.
Look around you in the classroom: do you see anyone who looks exactly like you do? (NCERT Page 3)
Answer:
No.

Question 2.
What does diversity add to our lives?
Answer:
Diversity adds to our lives knowledge about the following:

  • Different ways of living.
  • Different languages, dialects.
  • Different customs and traditions.
  • Different rituals.
  • Different attitudes towards lives.

Question 3.
How did India become like this? (NCERT Page 3)
Answer:
India became like this due to unity in diversities.

  • All the Indians are one.
  • They love their motherland more than their lives.
  • They are always ready to sacrifice their lives at the altar of their motherland.
  • They are ready to protect and preserve the unity and integrity of India at all costs.

Question 4.
Are all kinds of a difference a part of diversity?
Answer:
Yes.

Question 5.
Can diversity also be a part of unity? (NCERT Page 3)
Answer:
Yes, diversity can also be a part of unity.

Question 6.
Three children around your age have drawn Figures 1.1. Use the empty box to draw your human figure. Is your drawing similar to any of the others? The chances are that your drawing is quite different from the other three, which you can see are quite different from each other. (NCERT Page 3)
Answer:
It is different from each other because of the following:

  • Our drawing style is different from each other
  • We are different from each other both in
    • form and looks
    • languages
  • Our cultural backgrounds are different
  • Our religious rituals are different
  • Our ways of drawing pictures are also different.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 1

Question 7.
Question Box: (NCERT Page 4)
Fill out the following information about yourself

1. When I go out I like wearing
Answer:
Shirts, pants, socks, and shoes.

2. At home I speak in
Answer:
Hindi and English.

3. My favourite sport is
Answer:
Cricket

4. I like reading books about
Answer:
Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru, Dr. Ambedkar, Veer Savarkar, etc.

5. Now ask your teacher to help you check,

  1. How many of you have similar answers?
  2. Is there anyone whose list matches yours exactly? Probably not. But many of you may have similar answers,
  3. How many like reading the same kind of books?
  4. How many different languages are spoken by the students in your class?

Answer:

  1. Not a single student as there is a difference in the writing style of each student.
  2. Not at all.
  3. Very few students.
  4. Four languages-Hindi, Punjabi, Urdu, and English.

Question 8.
By now you must have recognized the many ways in which you are quite like some of your classmates and other ways in which you are different from them. (NCERT Page 4)
Answer:
We are quite like some of our classmates in the following ways:

  • We wear the same clothes.
  • We speak the same languages.
  • We like cricket the most.

We are different from others in the following ways:

  • We do not like Mahatma Gandhi in the same ways as other boys.
  • Our favourite festivals are different.
  • We do not study and do homework in the same way as others do.

Question 9.
Do you think it would be easy for you to make friends with someone who was very different from you? Read the following story and think about this.

I had meant it as a joke. A joke for the small ragged boy who sold newspapers at the traffic light at the busy intersection. Every time I cycled past he would run after me, holding out the English paper and screaming out the evening’s headlines in a mixture of Hindi and English. This time, I stopped by the pavement and asked for the Hindi paper. His mouth fell open. “You mean you know Hindi?” he asked.
NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 2
‘Of course, I said, as I paid him for the paper.
‘Why?’ What did you think?”

He paused. “But you look so… so angrez,” he said. “You mean you can even read Hindi?” ‘Of course I can,’ I said, this time a little impatiently. I can speak, read and write Hindi. Hindi is one of the subjects I study in school.”
‘Subjects?’ he asked. “What’s that?” How could I explain what a subject was to someone who had never been to school? “Well, it is something…”I began, but the lights changed, and the people behind me began honking so I let myself be pushed along with the rest of the traffic.

The next day he was there again, smiling at me and holding out a Hindi paper. “Bhaiyya,” he said, “aap ka akhbaar”. And then because the light was red, I asked him, “Have you ever been to school?” “Never,” he answered. And he added proudly, “I began working when I was this high.” He pointed to my cycle-seat. “First my mother used to come with me but now I can manage by myself.”

“Where is your mother now?” I asked, but then the lights changed I was off. I heard him yell from somewhere behind me, “She’s in Meerut with…” The rest was drowned in the noise of the traffic.

“My name is Samir,” he said the next day. And very shyly he asked, ‘What’s yours?’ I couldn’t believe it! My bicycle actually wobbled. “My name is Samir too,” I said. ‘What?’ His eyes lit up. Yes,’ I grinned at him. ‘It’s’ another name for Hanuman’s father, you know.” “So now you are Samir Ek and I’m Samir Do,” he said triumphantly. “Something like that,” I answered and then I held out my hand. “Haath milao, Samir Do!” His hand nestled in mine like a little bird. I could still feel its warmth as I cycled away.

The next day, he did not have his usual smile for me. “There is trouble in Meerut,” he said. I looked at the headlines. ‘Communal Riots’, the newspaper screamed. “But Samir…” I began. “I’m a Muslim Samir,” he said in answer. “And all my people are in Meerut.” And when I touched his shoulder his eyes filled with tears. (NCERT Pages 4-5)
Answer:
People who are different from each other can become friends because there is unity in diversity.
An emotional bond is that unity which brings the different people together and makes them friends.

Question 10.
Question Box: (NCERT Page 5)
Name three ways in which Samir Ek and Samir Do were different?
Did these differences prevent them from becoming friends?
Answer:
Samir Ek and Samir Do were different in the following three ways:

  • Samir Ek knew English, Samir Do spoke in Hindi. He did not attend school.
  • Samir Ek came from the Hindu religion while Samir Do belonged to the Muslim religion.
  • Samir Ek was a student while Samir Do was a newspaper hawker.

No, these differences did not prevent them from becoming friends, because emotional bond bound them together and made them friends.

Question 11.
Question Box: (NCERT Page 6)
Make a list of the festivals that might have been celebrated by the two boys.
Samir Ek:
Samir Do:
Can you think of a situation in which you made friends with someone who was very different from you? Write a story that describes this.
Answer:

Persons Festivals celebrated by them
Samir Ek Deepawali
Holi
Rakshabandhan
Janmashtami
Dussehra
Samir Do Idul-Fitr
Idul Zuha
Muharram
Prophet Mohammad’s Birthday.

Yes, we can think of a situation in which we made friends with someone who was very different from us.
Now the students can tell a story of this event themselves.

Question 12.
Discuss:
Why do you think Samir Do did not attend school? Do you think it would have been easy for him to attend school if he wanted to? In your opinion is it a fair situation that some children get to go to school and others don’t? (NCERT Page 6)
Answer:

  1. Samir Do did not attend school due to the following reasons:
    • He had to earn his own livelihood and for his mother.
    • He did not have enough time to join a school.
  2. Yes, we think that it would have been easy for him to attend school if he wanted to, because of the following reasons:
    • After selling newspapers he had enough time to attend school in the evening shift.
    • He would have been able to save some rupees to meet our expenses on his studies.
    • He had enough time for studies at night.
  3. In my opinion, it is not a fair situation that some children get to go to school and others do not. Every child must go to school.

Question 13.
Question Box: (NCERT Page 6)
Make a list of the food that you have eaten from different parts of India.
Make a list of the languages besides your mother tongue that you can speak at least one or two words of.
Answer:

Foods Different Parts of India
Breads, Rice and Dals North India
Chhole-Bhatoore Punjab
Dal Bati Rajasthan, Bundelkhand
Idli, Dosa, Vada South India
Rice and Fish East India, South India

 List of languages besides our mother tongue:

  1. Hindi
  2. Punjabi
  3. Urdu
  4. English
  5. Telugu
  6. Kannad
  7. Malayalam
  8. Tamil
  9. Bengali
  10. Assamese
  11. Gujarati
  12. Marathi
  13. Oriya
  14. Sikkimese

Question 14.
Question Box:
Imagine that you are a writer or an artist who lives in the place described above, Either write a story or draw a picture of your life. Do you think you will enjoy living in a place like this? List five different things that you would miss the most if you lived here.
Answer:
(i) Do it yourself.
(ii) No.
List of five things we shall miss:

  • Friends
  • Good food
  • Good relations
  • City environment
  • Schools and Colleges.

Question 15.
List at least three different ways in which people in India do the following: One of the possible answers has been provided for you already.
NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 3
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 4

Question 16.
Look at the map of India in an Atlas and locate Kerala anti-Ladakh, you list three ways in which the different geographical locations of these two regions would influence the following?

  1. The food people eat:
  2. The clothes they wear:
  3. The work they do: (NCERT Page 9)

Answer:
Yes, we can list three ways in which the different geographical location of these two regions (Kerala and Ladakh) would influence:

Kerala Ladakh
1. Food Rice, fish, vegetables. Meat and milk (cheese and butter)
2. Clothes Cotton and synthetic clothes- loose and cotton.
No woolen clothes.
Woolen and fur clothes
3. Work Agriculture of rice and spices, fishing. wool collection, trading

Question 17.
Do you know the story of the Indian Flag?
Answer:

  • Yes, the story of the Indian Flag is very interesting.
    • The national flag underwent several changes
    • At last, the present flag came into being.
  • It was used as a symbol of protest against British rule by the people of India everywhere.
  • Now it is a symbol of faith, dignity, and patriotism.

Question 18.
India’s national anthem, composed by Rabindranath Tagore, is another expression of the unity of India. In what way does the national anthem describe this unity? (NCERT Page 12)
Answer:
By reading the National Anthem it is revealed that it describes this unity. Read this and try to understand this unity.

We hope the NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity helps you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Online Education for Informal Letter Writing Topics for Class 6 Format, Samples

Informal Letter For Class 6In Online Education Letter writing is an essential skill. Despite the prevalence of emails and text messages, everyone has to write letters at some point. Letters of complaint, job applications, thank you letters, letters requesting changes or – making suggestions – the list goes on and on. Encouraging children to write letters from an early age will improve their communication, social and handwriting skills, and teach them what they need to know about writing and structuring letters.

Children are expected to learn how to write letters, notes and messages. They have to be aware of different styles of writing, the use of formal and informal letters, and to select style and vocabulary appropriate to the intended reader.

This grammar section explains English Grammar in a clear and simple way. There are example sentences to show how the language is used. You can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 English. Every question of the textbook has been answered here. https://ncertmcq.com/informal-letter-writing-topics-for-class-6/

Online Education Informal Letter Writing Topics for Class 6 CBSE Format, Samples Pdf

There are two types of letter

Informal Letter For Class 6

Informal letters
These are letters to friends and relations, or people you know well.

  • Casual and light-hearted tone.
  • Lengthier than a formal letter.
  • Preferably I side of the page.

Structure:

  • The sender’s address should always appear on the top right-hand corner of the page.
  • Include telephone number and email if available
  • Greeting – There are several variations that can be used depending on how well you know the person: Dear Mary, Hi Mary, Greetings,
  • Complimentary close – short comment, for example, Love, Lots of love, With thanks, See you soon

Informal Letter Topics For Class 6

Layout for an Informal letter

Sender’s address
Date
Dear ……….
  • You may have more than 2 paragraphs, Depending on who the recipient is you will you varying levels of informality.
  • It is generally accepted that in informal letters contracted forms can be used: can’t instead of can not: haven’t instead of have not etc.
  • You may also use a more colloquial language register – a chatty tone that you might use in speech/mild slang words.
  • Punctuation can be less formal: exclamation mark! used to signify shock or a joke; dashes – instead of commas; brackets used to separate additional ideas/references…!
Degree of intimacy with the recipient will determine the way you sign off: Best wishes/ kind regards / Yours truly / With love…

Informal Letter Writing Topics Solved Examples for Class 6 CBSE

Informal Letters (Personal)

Letter Writing For Class 6 Question 1.
Write a letter to your sister congratulating her on success in the examination
Answer:
Examination hall,
Ahmedabad
July 05, 20XX,

My Dear Sister,
I am very happy to know that you have passed the secondary school certificate (S.S.C) examination with credit. You got the first division in the examination. I congratulate you on your brilliant success. I am sending you the gift of a wrist watch. May you succeed in every sphere of life. With best wishes,

Yours affectionately
xyz

Informal Letter Class 6 Question 2.
Write a letter to your mother about the test you have just taken.
Answer:
Examination hall,
Surat
January 03, 20XX,

My Dear Mother
How are you? By the grace of god, I am quite fine. I am sorry that I could not write you earlier. I was taking the second terms papers which ended yesterday. I did well in all the papers. I hope to get 90% marks. I also hope I will stand first in my class. It is possible if you pray for me.

Thank you.

Pay my regards to all at home.

Your loving
son
Raj

Informal Letter Writing Topics For Class 6 Question 3.
Write a letter to your father requesting him to send you some extra funds for payment of hostel dues.
Answer:
Examination hall,
Jaipur
March 11, 20XX,

My Dear Father,
I hope this letter of mine will find you in the best of your health. You will be happy to know that I stood first in my class getting 765 marks. I had to buy some helping books to my course and stationery. They have emptied my pocket. I have run short of money. I shall be grateful to you if you send me extra 1000 rupees for the payment of hostel dues. Pay my regards to all at home. Your loving son, Monish.

Letter Writing Topics For Class 6 Question 4.
Write a letter to your friend thanking him for birthday present he sent for you.
Answer:
House no. 75
Bahubali enclave
Agra
April 14, 20XX

Dear Raghav,
I received your letter yesterday. I am glad to know that you are well. I have just received gift. Thank you very much for your birthday present. The wrist-watch you have sent is splendid. It is very kind of you to give me such a fine present. Hope you are well.

My best regards to your parents.

Yours ever
Hema

Informal Letter Questions For Class 6 Question 5.
Write a letter to your father asking from money to pay the school fee and to buy new books.
Answer:
Flat no. 47
Laxmi nagar
New Delhi
April 14, 20XX

Dear Father,
I received your letter yesterday. I am glad to know that you are well. I need to buy some new books. I could pay my school fees for the last month. So I need rupees 1000. I shall be glad if you send me the said money. With best regards for you and mother.

Yours loving son
Sanjay

Informal Letter Topics Question 6.
Write a letter to your friend inviting him to a picnic at city lake, Udaipur.
Answer:
209, Gandhi nagar
Udaipur
April 14, 20XX

Dear Rohit,
I received your letter yesterday. I am glad to know that you are well. You will be glad to hear that we are going to city lake on February 6 for a picnic. I invite you to join us. Our friends Jony and Rony also will go to city lake with us. City lake is a beautiful place. We shall boat in the Bay together. We shall eat, drink and enjoy together. I am waiting for you.

Yours loving son
Rohan

Informal Letter Writing For Class 6 Question 7.
Write a letter to your friend telling him how you have spent the summer vacation.
Answer:
557, Vivek Vihar
New Delhi
April 14, 20XX

Dear Rajeev,
I have received your letter. You have wanted to know about the how, I have spent my last summer vacation. Now I am writing you about it. You know that education is the backbone of a nation. No nation can prosper without education. But it is a matter of sorrow that most of the people of our country are illiterate and ignorant. They do not know how to read and write.

They have no knowledge of health, family planning and scientific method of cultivation. So I and some of my friends have decided that we would remove illiteracy and ignorance from our village. Finally we implemented our plan and spent the whole vacation in teaching the illiterate villagers. It was an enlightening experience. Villagers thanked us with their kind gestures.

Yours ever
Sameer

Letter For Class 6 Question 8.
Write a letter to your friend inviting him in a birthday party.
Answer:
78, Seema puri
New Delhi
April 14, 20XX

Dear Tanu,
You will be delighted to know that a birthday party has been arranged on the occasion of my 13th birthday at our residence at 6 pm. Only my cousins and a few friends will join the party. A mušical program has also been arranged. I shall be very glad if you take part in it with your camera. Please don’t forget to come. With best regards to you and your parents and younger.

Yours ever
Palak

Question 9.
Write a letter to your friend describing a picnic.
Answer:
486, Chanakya Puri
New Delhi
April 14, 20XX

Dear Renu,
Thank you for your letter. You wanted to know about the picnic that I enjoyed one week ago. Now I am giving you a short description about it. Only the students of our class and some teachers took part in it. We went to Lodhi garden. The place is very rich in natural scenery. We started our journey at 9 in the morning and reached there within an hour. We had a lot of fun there. We played games and ate plenty of food. We also enjoyed the scenery of nature. I personally enjoyed the bus journey to and from the spot. Really it was a very enjoyable and interesting picnic to me. I shall not forget this picnic. With best wishes and love.

Yours ever
Hema

Question 10.
Your father has sent a beautiful gift on your birthday from London. Write a letter to him expressing your feeling of love and admiration for him. You are Sushmita, living at D–7, Amar colony, Lajpat nagar, New Delhi.
Answer:
D-7, Amar Colony
Lajpat Nagar
New Delhi
15th May 20XX

Dear Father,
I received such a nice gift from you on my birthday. My joy knew no bounds. This book gives me a lot of knowledge of vocabulary. Although a good number of my friends and relatives attended the birthday party, yet I missed you all the time. My friends and relatives gifted me many things but your gift of a dictionary is unique in many aspects. This gift is a great source of joy for me. It will help me to cultivate the habit of reading good books. I shall preserve and treasure it throughout my life.

Yours lovingly
Sushmita

Question 11.
In about 100-125 words, write a letter to your friend congratulating him on his success in the examination.
Answer:
10, Prashant Vihar
New Delhi
2nd August 20XX

Dear Sumit,
Please accept my heartiest congratulations on your brilliant success at the Secondary School Examination Board. To secure a high first division is no mean achievement. Though degrees are not now so highly valued as in the past, even so your grand success commands respect. I am sure you will get into a good job in any line you choose. With regards,

Your friend
Prabhat.

Question 12.
In about 100–125 words, write a letter to your friend, inviting him to spend his holidays with you.
Answer:
41, Dwarka II
New Delhi
21st May 20XX

Dear Kailash,
I am very happy to get your nice letter after a long time. Everyone here had been waiting for news about you. Your college is going to close for Puja holidays. Father and I would like you to spend at least the first week of your holidays with us here. We will have a very nice time here.

Days and nights will not be too cold or too hot. We can play, study and walk together. We can enjoy life in full. We are sure you will be able to come. Mother sends you love. Everyone wishes you good luck at the examination. Please do come here.

With love,

Your friend
Suraj

Question 13.
Your friend has invited you to his birthday party. In about 100-125 words, write a letter to him thanking him for it.
Answer:
F-36, R.K. Puram I
New Delhi
2nd August 20XX

Dear Mona,
Thank you very much for kind invitation to your birthday party. My parents have given me consent to spend my day with you. So, wait for me about half-past ten. I will bring my flute and play for you in the garden. My camera will also be with me. You know I produced such wonderful tunes of my flute that charm all my listeners.

With love Your friend
Sima

Question 14.
Your uncle sent you a book for a birthday present. In about 100-125 words, write a letter to your uncle, thanking him for the gift.
Answer:
213, Sarvapriya Vihar
New Delhi
12th December 20XX

Dear Uncle,
Thank you ever so much for the book you have sent me. It was good of you to remember by birthday. You have sent me such an interesting book to read. I have often heard people talk about Kupfer’s Legends of Greece and Rome. I always liked to read it. Now I have it for my own. I feel very proud of it.

I am glad you did not send me an ordinary school – book, most of which are very dry. I began reading the book soon after I received the parcel. It was so exciting that I could not go bed until I finished it. I shall work hard at my English now so that I can read such books easily. Again thanking you for the nice present and the pleasure it has given me.

Your lovingly
Sneha.

Informal Letter Writing Topics Practice Examples for Class 6 CBSE

Informal Letters (Personal)

  • Write a letter to your friend inviting him/her to your birthday party
  • Write a letter to your friend thanking him/her for attending your birthday party
  • You are Sudeep living in school hostel at Surabhi Street, Yojna Nagar. Write a letter to your mother informing her about your performance in the recently held tests.
  • Write a letter to your brother thanking him for a birthday gift. You are living at 15/14, Malviya Nagar, New Delhi.
  • You are Shiv living at 18, Preet Vihar, Agra Cantt. Your uncle had an official holiday and invited you to show the Taj Mahal which you always wished to see. Write a letter to your friend telling him about your trip to this historical place.
  • Write a letter to your friend inviting him to spend Durga Pooja holidays with you.
  • On the basis of the picture given below, write a letter to your friend how you got an opportunity to witness a football match.
  • You visited a city hospital to see a sick friend. You were pained at the sight of the hospital ward that was ill – maintained. Write a letter to your friend expressing your feeling with the help of the visual here.