Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 2 Fire and Ice with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Fire and Ice Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 2 Fire and Ice with Answers

Question 1.
What is the name of the poet?
(a) Sylvia Plath
(b) W.B Yeats
(c) Robert Frost
(d) Robert Burns

Answer

Answer: (c) Robert Frost


Question 2.
Why do some people say that the world will end in ice?
(a) because love among people is increasing fast.
(b) because hatred among people is increasing fast.
(c) because lust among people is increasing fast.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) because hatred among people is increasing fast.


Question 3.
What is ‘Ice’ a symbol of?
(a) Lust
(b) Love
(c) Desire
(d) Hatred

Answer

Answer: (d) Hatred


Question 4.
What is ‘fire’ a symbol of?
(a) love and new desires
(b) lust and endless desires
(c) love and beginning of a new thing.
(d) Revolution

Answer

Answer: (b) lust and endless desires


Question 5.
Where has he used personification?
(a) fire
(b) ice
(c) earth
(d) both 1 and 2

Answer

Answer: (d) both 1 and 2


Question 6.
Name the poetic device used in the line “Some say the world will end in fire”.
(a) Metaphor
(b) Imagery
(c) Alliteration
(d) Oxymoron

Answer

Answer: (b) Imagery


Question 7.
What is the rhyming scheme of the poem?
(a) abaa bcbcb
(b) aaba bcbcb
(c) aaab bcbcb
(d) abab bcbcb

Answer

Answer: (a) abaa bcbcb


Question 8.
What would suffice if the world were to perish twice?
(a) ice
(b) fire
(c) hatred
(d) both 1 and 2

Answer

Answer: (d) both 1 and 2


Question 9.
What does the poet compare fire with?
(a) hatred
(b) desire
(c) hot
(d) both 1 and 3

Answer

Answer: (b) desire


Question 10.
Name the poetic device used in the line “To say that for destruction ice is also great”.
(a) Metaphor
(b) Imagery
(c) Alliteration
(d) Oxymoron

Answer

Answer: (b) Imagery


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 2 Fire and Ice with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English Poem Fire and Ice MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.