Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided In the Kingdom of Fools Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools with Answers

Question 1.
Who was made the new king after the previous king’s execution?
(a) The guru.
(b) The Disciple.
(c) The king’s minister.
(d) The king’s son.

Answer

Answer: (a) The guru.


Question 2.
It was decided to hang the disciple in place of the merchant because………………
(a) he was the real culprit.
(b) he had not followed his guru’s advice.
(c) he was living in the town illegally.
(d) he was fat enough to fit the stake.

Answer

Answer: (d) he was fat enough to fit the stake.


Question 3.
The king said that the merchant had inherited……….
(a) his father’s riches.
(b) his father’s sins.
(c) his father’s riches as well as sins.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) his father’s riches as well as sins.


Question 4.
The bricklayer said he couldn’t build the wall right because……………
(a) a dancing girl kept looking at him all day.
(b) a dancing girl kept talking to him all day.
(c) a dancing girl kept going up and down the street all day.
(d) he could not keep his eyes and mind on the wall due to the jingling anklets of a dancing girl who kept going up and down the street all day.

Answer

Answer: (d) he could not keep his eyes and mind on the wall due to the jingling anklets of a dancing girl who kept going up and down the street all day.


Question 5.
The merchant told the king that his name was …………
(a) such and such.
(b) so and such.
(c) such and so.
(d) so and so.

Answer

Answer: (a) such and such.


Question 6.
Who did the bricklayer hold responsible for making a weak wall?
(a) the rich merchant
(b) the dancing girl
(c) the disciple
(d) the minister

Answer

Answer: (b) the dancing girl


Question 7.
Who was summoned next to the rich merchant?
(a) the bricklayer
(b) the dancer
(c) the goldsmith
(d) the disciple

Answer

Answer: (a) the bricklayer


Question 8.
Who did the king summon for the first time?
(a) the disciple
(b) the thief’s brother
(c) the merchant
(d) the mason

Answer

Answer: (c) the merchant


Question 9.
After the thief’s death who ran to the king for justice?
(a) the thief’s brother
(b) the merchant
(c) the disciple
(d) the mason

Answer

Answer: (a) the thief’s brother


Question 10.
In whose house did the thief break into?
(a) the minister
(b) the disciple
(c) a rich merchant
(d) the goldsmith

Answer

Answer: (c) a rich merchant


Question 11.
What was the disciple’s opinion about living there?
(a) he wanted to live there and enjoy good
(b) he did not want to live there and cheap food
(c) he was afraid of the fools
(d) all the options are correct

Answer

Answer: (a) he wanted to live there and enjoy good and cheap food


Question 12.
What did everything cost in the Kingdom of Fools?
(a) a duddu
(b) two duddus
(c) five duddus
(d) ten duddus

Answer

Answer: (a) a duddu


Question 13.
Who reached in the Kingdom of Fools?
(a) a guru and his disciple
(b) two thieves.
(c) two young men
(d) two tradesmen

Answer

Answer: (a) a guru and his disciple


Question 14.
In the Kingdom of Fools when did the people sleep?
(a) during the day
(b) during the night
(c) after six months
(d) they never slept

Answer

Answer: (a) during day


Question 15.
What did the king and the minister decide to do?
(a) they decided to give money to everyone
(b) they decided to change the day into night and night into day
(c) they decided to change their capital
(d) they decided to punish all the wise men in their kingdom

Answer

Answer: (b) they decided to change the day into night and night into day


Question 16.
According to the guru whose behavior is unpredictable?
(a) king’s
(b) people’s
(c) foolish people’s
(d) disciples

Answer

Answer: (c) foolish people’s


Question 17.
On what condition did the guru agreed to be the next king?
(a) if his disciple would be a minister
(b) if he could order without thinking
(c) if old laws are changed
(d) none

Answer

Answer: (c) if old laws are changed


Question 18.
Why did the king and his ministers decide to go for the stake themselves?
(a) because of Guru’s words and their greed to take the benefit themselves
(b) people’s words
(c) guru’s cunning words
(d) man’s plight

Answer

Answer: (a) because of Guru’s words and their greed to take the benefit themselves


Question 19.
What did Guru tell the king?
(a) That he was great
(b) that whosoever would die first the god king of justice would be happy and would give
(c) him a chance reborn as a king
(d) that his sacrifice would bring fortune to the place
none

Answer

Answer: (c) him a chance reborn as a king


Question 20.
How did Guru realize his disciple’s plight and reach to save him in the kingdom?
(a) with his magical power and vision
(b) a disciple informed him
(c) a spy helped him
(d) all

Answer

Answer: (a) with his magical power and vision


Question 21.
Who did the king decide to execute in place of the merchant?
(a) a man who became fat because of eating
(b) a poor man
(c) merchant’s relative
(d) none

Answer

Answer: (a) a man who became fat because of eating


Question 22.
What argument did the king present to punish the merchant?
(a) He inherited his father’s sin in the same way as he inherits his wealth
(b) He must sacrifice for his father’s sake
(c) He must accomplish his father’s half done works
(d) None

Answer

Answer: (a) He inherited his father’s sin in the same way as he inherits his wealt


Question 23.
How did the goldsmith save himself?
(a) by putting the blame on merchant’s father
(b) by putting the blame on the dancing girl
(c) by putting the blame on is workersr
(d) none

Answer

Answer: (a) by putting the blame on merchant’s father


Question 24.
How did the bricklayer save his life?
(a) by putting the blame on the merchant
(b) by putting the blame on the dancing girl
(c) by putting the blame on a hawker
(d) by putting the blame on his father

Answer

Answer: (b) by putting the blame on the dancing girl


Question 25.
How did the merchant escape from the punishment?
(a) with his wisdom
(b) guru saved him
(c) his friends saved him
(d) all

Answer

Answer: (c) his friends saved him


Question 26.
What killed the thief after the loot?
(a) a man stabbed him
(b) a knife
(c) wall of the old house fell on his head and killed him
(d) none

Answer

Answer: (c) wall of the old house fell on his head and killed him


Question 27.
Who broke into the merchant’s house?
(a) king
(b) silly minister
(c) disciple
(d) a thief

Answer

Answer: (d) a thief


Question 28.
Who left the city?
(a) disciple
(b) guru
(c) silly minister
(d) king

Answer

Answer: (b) guru


Question 29.
Why was the guru initially happy?
(a) because of the capacity of buying all things at a nominal price
(b) because of the change systems
(c) because of the foolish people
(d) All

Answer

Answer: (a) because of the capacity of buying all things at a nominal price


Question 30.
Who visited the kingdom?
(a) a guru and his disciple
(b) a king from another kingdom
(c) a merchant
(d) a princess

Answer

Answer: (a) a guru and his disciple


Question 31.
How was the night changed with day?
(a) people would work at night and sleep during day
(b) by lighting the kingdom
(c) by decorating everything
(d) none

Answer

Answer: (a) people would work at night and sleep during day


Question 32.
Who were the idiots?
(a) king and his minister
(b) people
(c) gurus
(d) all

Answer

Answer: (a) king and his minister


Question 33.
What is the message of the story?
(a) be wise and stay away from foolish people
(b) listen to the kings
(c) kings are fools
(d) none

Answer

Answer: (a) be wise and stay away from foolish people


Question 34.
What is the theme of this lesson?
(a) foolish people are unpredictable and dangerous
(b) kings are dangerous
(c) gurus are wise
(d) have good friends

Answer

Answer: (a) foolish people are unpredictable and dangerous


Question 35.
What kind of story is this?
(a) A folktale
(b) a mocktale
(c) a humorous
(d) a serious

Answer

Answer: (a) A folktale


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 4 In the Kingdom of Fools with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 English In the Kingdom of Fools MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.