Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 English Flamingo Chapter 5 Indigo with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Indigo Class 12 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 12 English Flamingo Chapter 5 Indigo with Answers

Question 1.
Health conditions in Champaran
(a) miserable
(b) tolerable
(c) under control
(d) fairly good

Answer

Answer: (a) miserable


Question 2.
Who volunteered to work in Champaran?
(a) two disciples of Gandhi and their wives
(b) Kasturba and the eldest son of Gandhi
(c) Mahadev Desai and his wife
(d) Narhari Prasad and his wife

Answer

Answer: (a) two disciples of Gandhi and their wives


Question 3.
The representative of the planters offered to refund—– percent to the peasants
(a) 5
(b) 10
(c) 20
(d) 25

Answer

Answer: (d) 25


Question 4.
For how long did Gandhi remain in Champaran?
(a) seven weeks
(b) three months
(c) one and a half year
(d) seven months

Answer

Answer: (d) seven months


Question 5.
What amount of repayment did the big planters think Gandhi would demand?
(a) repayment in full
(b) double the amount
(c) fifty percent of the amount
(d) no payment, just an apology

Answer

Answer: (a) repayment in full


Question 6.
Gandhi was summoned by ___ the Lt. Governor
(a) Sir Edward Gait
(b) Sir Henry Gait
(c) Sir Richard Andrews
(d) Sir Freer Andrews

Answer

Answer: (a) Sir Edward Gait


Question 7.
Who were ready to follow Gandhi into jail?
(a) peasants
(b) lawyers
(c) Shukla
(d) J.B. Kriplani

Answer

Answer: (b) lawyers


Question 8.
The magistrate asked Gandhi to furnish bail for __ minutes
(a) 30
(b) 60
(c) 90
(d) 120

Answer

Answer: (d) 120


Question 9.
How did Gandhi behave with the officials outside the court?
(a) demonstrated his power
(b) was firm and resolute
(c) he said that he would disobey the order
(d) cooperated with them

Answer

Answer: (d) cooperated with them


Question 10.
Why did Gandhi start out on the back of an elephant?
(a) a peasant had been maltreated in a village nearby
(b) he set out to meet the secretary of British Landlords Association
(c) he set out to meet British official commissioner
(d) he was summoned by Sir Edward Gait, the Lt. Governor

Answer

Answer: (a) a peasant had been maltreated in a village nearby


Question 11.
After Tirhut, where did Gandhi go?
(a) Lucknow
(b) Motihari
(c) Cawnpore
(d) Ahmedabad

Answer

Answer: (b) Motihari


Question 12.
What happened when Gandhi visited the secretary of British landlord’s association?
(a) the secretary proceeded to bully him
(b) the secretary advised him forthwith to leave Tirhut
(c) the secretary said that they could not give any information to an outsider
(d) the secretary was very helpful

Answer

Answer: (c) the secretary said that they could not give any information to an outsider


Question 13.
Why was Gandhi not permitted to draw water from Rajendra Prasad’s well?
(a) the servant thought Gandhi was another peasant
(b) as Rajendra Prasad was not at home
(c) Gandhi looked like a vagabond
(d) Gandhi was a Harijan

Answer

Answer: (a) the servant thought Gandhi was another peasant


Question 14.
Where is Champaran district situated?
(a) in the south-west of Orissa
(b) in the foothills of the Himalayas in Bihar
(c) in the northeast of Orissa
(d) in the south of Bihar

Answer

Answer: (b) in the foothills of the Himalayas in Bihar


Question 15.
What did the British landlords and from the peasants after synthetic indigo was developed?
(a) indigo as rent
(b) 15% of produce
(c) money as compensation
(d) a new settlement

Answer

Answer: (c) money as compensation


Question 16.
What were the places visited by Gandhi between his first meeting with Shukla and his arrival at Champaran?
(a) Cawnpore, Ahmedabad, Calcutta, Patna, Muzaffarpur
(b) Calcutta, Patna, Gaya, Muzaffarnagar
(c) Cawnpore, Ahmedabad, Gaya, Calcutta, Patna, Muzaffarpur
(d) Cawnpore, Ahmedabad, Patna and Muzaffarnagar

Answer

Answer: (a) Cawnpore, Ahmedabad, Calcutta, Patna, Muzaffarpur


Question 17.
Who received Gandhi at the Muzaffarpur station?
(a) Shukla
(b) J.B Kriplani
(c) Rajendra Prasad
(d) Nehru

Answer

Answer: (b) J.B Kriplani


Question 18.
Shukla led Gandhi to the house of a lawyer who later became the President of India. He was
(a) J.B Kriplani
(b) Rajendra Prasad
(c) Zakir Hussain
(d) Mahadev Desai

Answer

Answer: (b) Rajendra Prasad


Question 19.
What was the full name of the peasant from Champaran?
(a) J.B Shukla
(b) Rajkumar Shukla
(c) Ramkumar Shukla
(d) Roopkumar Shukla

Answer

Answer: (b) Rajkumar Shukla


Question 20.
When did Gandhiji go to Lucknow?
(a) December 1917
(b) October 1916
(c) February 1917
(d) December 1916

Answer

Answer: (d) December 1916


Question 21.
Where did Gandhiji stay for two days?
(a) At a peasant’s house
(b) At a lawyer’s house
(c) In a guest house
(d) At Prof. Malkani’s house

Answer

Answer: (d) At Prof. Malkani’s house


Question 22.
What was the condition of the peasants in Champaran?
(a) Very happy
(b) Independent
(c) Very rich
(d) Terror stricken and oppressed

Answer

Answer: (d) Terror stricken and oppressed


Question 23.
What was the attitude of the average Indian in smaller localities towards advocates of home rule?
(a) Very welcoming
(b) Very courageous
(c) Pleasing
(d) Very fearful and indifferent

Answer

Answer: (d) Very fearful and indifferent


Question 24.
Why did Gandhi consider the Champaran episode a turning point?
(a) Its voice spread far and wide
(b) It became famous
(c) The British were scared
(d) To protest the courts’ order to postpone the trial

Answer

Answer: (a) Its voice spread far and wide


Question 25.
What was the statement that Gandhiji read pleading himself guilty?
(a) That he was a law breaker
(b) That he wanted to command respect
(c) He was not a law breaker and came to render humanitarian and national service
(d) None

Answer

Answer: (c) He was not a law breaker and came to render humanitarian and national service


Question 26.
Who was Sir Edmund in the lesson Indigo?
(a) A British lawyer
(b) A british Businessman
(c) A British Politician
(d) An Administrator in Indian Civil Services

Answer

Answer: (d) An Administrator in Indian Civil Services


Question 27.
Why did the British want the peasant to pay compensation?
(a) Because they freed them
(b) Because they got orders from the British headquarters
(c) Because they were leaving India
(d) They gave 15% of landholding and entire Indigo harvest

Answer

Answer: (d) They gave 15% of landholding and entire Indigo harvest


Question 28.
Where was Champaran?
(a) In Lucknow
(b) In Delhi
(c) In Uttar Pradesh
(d) A district of Bihar in British India

Answer

Answer: (d) A district of Bihar in British India


Question 29.
Why is Champaran famous?
(a) For fighting
(b) For Indigo
(c) Because Gandhiji visited
(d) For the first Satyagrah movement in 1917

Answer

Answer: (d) For the first Satyagrah movement in 1917


Question 30.
Why did Raj Kumar Shukla come to Lucknow at Annual Congress party session?
(a) To be rich
(b) To be famous
(c) To fight and get money
(d) To complain against injustice of landlord system in Bihar

Answer

Answer: (d) To complain against injustice of landlord system in Bihar


Question 31.
Who was Raj Kumar Shukla?
(a) A lawyer
(b) A government official
(c) A politician
(d) A poor peasant

Answer

Answer: (d) A poor peasant


Question 32.
Why did Gandhiji decide to go to Muzaffarpur?
(a) To have detailed information of the sharecroppers of Champaran
(b) To have information about lawyers
(c) To know different capacities of the people
(d) To have a personal bond with the people

Answer

Answer: (a) To have detailed information of the sharecroppers of Champaran


Question 33.
How did Gandhiji help peasants of Champaran?
(a) By fighting and securing justice for them
(b) By hiring lawyers for them
(c) By educating them
(d) By teaching them cleanliness

Answer

Answer: (a) By fighting and securing justice for them


Question 34.
How much did Indigo planters offer to pay?
(a) 30%
(b) 10%
(c) 25%
(d) 40%

Answer

Answer: (c) 25%


Question 35.
What was Gandhiji’s demand from the British landlords?
(a) 30% refund as repayment
(b) 40% refund as repayment
(c) 50% refund as repayment
(d) 10% refund as repayment

Answer

Answer: (c) 50% refund as repayment


Question 36.
Why was Motihari back with peasants?
(a) Because of people’s rights
(b) Because of the oppression of the British
(c) Because their champion was in trouble
(d) None

Answer

Answer: (c) Because their champion was in trouble


Question 37.
Why did M.K. Gandhi fight in Champaran?
(a) To secure justice for the oppressed
(b) To get popularity
(c) To show power
(d) To boast of his intelligence

Answer

Answer: (a) To secure justice for the oppressed


Question 38.
Indigo is an excerpt from which book of the author?
(a) Men and Politics
(b) Life of Lenin
(c) The Life of Mahatma Gandhi.
(d) None

Answer

Answer: (c) The Life of Mahatma Gandhi.

Question 39.
When did the author serve in the British army?
(a) 1918 – 1920
(b) 1909 – 1910
(c) 1912-1913
(d) 1900-1902

Answer

Answer: (a) 1918 – 1920


Question 40.
Who is the author of Indigo?
(a) Louis Fischer
(b) Leo Tolstoy
(c) Mark Twain
(d) Charles Dickens

Answer

Answer: (a) Louis Fischer


Question 41.
Why was the government baffled?
(a) Because of lawyer’s power
(b) Because of farmers
(c) Because of sharecroppers
(d) Because of the success of Satyagrah movement by peasants

Answer

Answer: (d) Because of the success of Satyagrah movement by peasants


Question 42.
Whom did Gandhiji send a telegram to ?
(a) Sir Edmund
(b) British Government
(c) Peasants
(d) Prof. J.B Kriplani

Answer

Answer: (d) Prof. J.B Kriplani


Question 43.
What was the purpose of the advocates of home rule?
(a) To get money
(b) To be popular
(c) To instigate the people
(d) To encourage people to participate in the freedom movement

Answer

Answer: (d) To encourage people to participate in the freedom movement


Question 44.
How did Kasturba help Gandhiji?
(a) By speaking to the people
(b) By walking with him
(c) By moving here and there
(d) By teaching Ashram rules and cleanliness

Answer

Answer: (d) By teaching Ashram rules and cleanliness


Question 45.
Why did Gandhiji protest at Motihari court house?
(a) To be famous
(b) To show his power
(c) To humiliate the British
(d) To protest the court’s order to postpone the trial

Answer

Answer: (d) To protest the court’s order to postpone the trial


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 English Flamingo Chapter 5 Indigo with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 English Indigo MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.