Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 3 Iswaran the Storyteller with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Iswaran the Storyteller Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 3 Iswaran the Storyteller with Answers

Question 1.
Which art helped Iswaran to bring down the beast ?
(a) boxing
(b) wrestling
(c) ju-jitsu
(d) yoga

Answer

Answer: (c) ju-jitsu


Question 2.
Where did the school boys hide themselves to see the mad elephant ?
(a) on trees
(b) in thcir houses
(c) in their classrooms
(d) in the Headmaster’s room

Answer

Answer: (c) in their classrooms


Question 3.
What happened to the elephant when Iswaran hit on the third toenail of the elephant ?
(a) grunted loudly and collapsed on the
(b) ran away from there ground
(c) caught Iswaran in his trunk and threw him
(d) made friendship with lswaran away

Answer

Answer: (a) grunted loudly and collapsed on the ground


Question 4.
From where was Iswaran watching this incident
(a) from a room
(b)from the cupboard
(c) from a tree
(d) from the rooftop

Answer

Answer: (d) from the rooftop


Question 5.
Why did the people run helter-skelter in panic ?
(a) to see the tiger
(b) to see a giant
(c) to see a giant
(d) none of these

Answer

Answer: (b) to see the mad elephant


Question 6.
In Iswaran story from where the tusker escaped ?
(a) cage
(b) timber yard
(c) forest
(d) circus

Answer

Answer: (b) timber yard


Question 7.
What was the special feature of his stories ?
(a) light humour
(b) satire on system
(c) tragic ending
(d) suspense and a surprise ending

Answer

Answer: (d) suspense and a surprise ending


Question 8.
Iswaran had an amazing capacity. What was it ?
(a) falling down big trees
(b) producing vegetables and cooking ingredients
(c) telling lies
(d) cheat shopkeepers

Answer

Answer: (b) producing vegetables and cooking ingredients


Question 9.
What was Mahindra’s marital status ?
(a) married
(b) widower
(c) engaged and going to be married soon
(d) bachelor

Answer

Answer: (d) bachelor


Question 10.
Whom does Mahendra narrate the story of Iswaran.?
(a) Ganesh
(b) Iswaran
(c) R.K. Laxman
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Ganesh


Question 11.
How did Iswaran say the elephant was revived?
(a) He said he gave the elephant an injection.
(b) He said he gave the elephant artificial respiration.
(c) He said a veterinary doctor was called there.
(d) He said a man from the zoo helped to revive the elephant.

Answer

Answer: (c) He said a veterinary doctor was called there.


Question 12.
Mahendra listened to Iswaran’s tales ………
(a) unattentively.
(b) We-uncritically.
(c) uneasily.
(d) unendingly.

Answer

Answer: (b) We-uncritically.


Question 13.
What kind of books did Iswaran usually read ?
(a) Some popular Tamil religious book.
(b) Some popular Tamil love story.
(c) Some popular Tamil thriller.
(d) Some popular Tamil folk songs.

Answer

Answer: (c) Some popular Tamil thriller.


Question 14.
What would Iswaran do after Mahendra had left ?
(a) Tidy up the shed.
(b) Wash the clothes.
(c) Have a leisurely bath.
(d) All the above.

Answer

Answer: (d) All the above.


Question 15.
When would Mahendra leave for his work ?
(a) Very early in the morning.
(b) After breakfast.
(c) After lunch.
(d) After sunset.

Answer

Answer: (b) After breakfast.


Question 16.
What kind of person was Iswaran?
(a) curious learner
(b) dedicated, loyal and obedient worker
(c) multitalented full of positive traits
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 17.
What did Mahendra see from the window?
(a) A cat running after a mouse
(b) dark cloud like form holding a bundle
(c) a mouse
(d) a friend

Answer

Answer: (b) dark cloud like form holding a bundle


Question 18.
What kind of a person did Mahendra claim himself to be?
(a) intelligent
(b) well read
(c) brave and rational
(d) All

Answer

Answer: (c) brave and rational


Question 19.
According to Iswaran what made the story interesting and enjoyable?
(a) elaborated descriptions
(b) suspense and surprise
(c) dramatic sense
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 20.
How did Iswaran describe the uprooted tree?
(a) adding suspense and surprise
(b) using hands and eyes dramatically
(c) catching the attention
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 21.
Why did Mahendra want to shift from his workplace?
(a) he didn’t like the place
(b) weather didn’t suit him
(c) because of the fear of ghosts
(d) All

Answer

Answer: (c) because of the fear of ghosts


Question 22.
What did Mahendra tell Iswaran after hearing ghosts’ story?
(a) he was lying
(b) it was horrible
(c) ghosts do not exist in reality
(d) All

Answer

Answer: (c) ghosts do not exist in reality


Question 23.
How did Iswaran make the elephant unconscious?
(a) using a gun
(b) shooting at him
(c) giving him injection
(d) using Japanese Art Karate (Ju- Jitsu)

Answer

Answer: (d) using Japanese Art Karate (Ju- Jitsu)


Question 24.
What does the writer create while narrating his stories?
(a) melodrama
(b) humour
(c) suspense,surprise and dramatic flavour
(d) none

Answer

Answer: (c) suspense,surprise and dramatic flavour


Question 25.
What kind of story teller Iswaran was?
(a) good
(b) very good
(c) master storyteller
(d) none

Answer

Answer: (c) master storyteller


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 3 Iswaran the Storyteller with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 English Iswaran the Storyteller MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.