Jalebis Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 8 Jalebis with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Jalebis Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened (supplementary) Chapter 8 Jalebis Question Answer. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 8 Jalebis with Answers

Jalebis Class 8 MCQ Question 1.
The story develops because
(a) the narrator stole some money
(b) he was given four rupees
(c) he loved to eat sweets
(d) the school fee could not be collected on the fixed day

Answer

Answer: (d) the school fee could not be collected on the fixed day


Jalebis MCQ Question 2.
The child was tempted to buy jalebis but while returning from school
(a) he controlled his greed
(b) he ran to the jalebi shop
(c) he sat down and thought
(d) he threw away the rupees

Answer

Answer: (a) he controlled his greed


Question 3.
What made the child control his greed for jalebis at first ?
(a) the fear of the teachers
(b) his and his family’s reputation
(c) the fear of being beaten
(d) the fear of the police

Answer

Answer: (b) his and his family’s reputation


Question 4.
“The coins were so eager to be spent that day,” says the child. In fact
(a) the coins do not speak
(b) the child was mad
(c) the child’s greed was becoming
(d) the child was joking uncontrollable

Answer

Answer: (c) the child’s greed was becoming


Question 5.
What happened when the child was buying jalebis ?
(a) the child began to eat at once
(b) the jalebis slipped from his hands
(c) he suddenly saw his uncle on the
(d) other children gathered near him road

Answer

Answer: (c) he suddenly saw his uncle on the


Question 6.
What did he find under the rock?
(a) Four rupees
(b) Two rupees
(c) A hairy worm
(d) Both a and c

Answer

Answer: (a) Four rupees


Question 7.
What happened as a result of eating jalebis?
(a) He got scolded
(b) He lost sleep
(c) He was absent in school for the first time
(d) He was away from home

Answer

Answer: (c) He was absent in school for the first time


Question 8.
Where did he reach as a result of continuous walking?
(a) End of the earth
(b) Beginning of the sky
(c) Kambelpur railway station
(d) Home

Answer

Answer: (c) Kambelpur railway station


Question 9.
What did he thank God for, that night?
(a) For not having to pay the school fees
(b) For not being caught by the family
(c) For being able to eat jalebis
(d) For not having to eat four rupees’ worth of jalebis by himself

Answer

Answer: (d) For not having to eat four rupees’ worth of jalebis by himself


Question 10.
Which fear was killing him?
(a) Having spent the money
(b) Burping out a jalebi or two
(c) Having to eat dinner
(d) Having to see a doctor upon calling sick

Answer

Answer: (b) Burping out a jalebi or two


Question 11.
What did he feel like when he distributed the jalebis?
(a) Governor Saheb
(b) Rice distributor
(c) A noble man
(d) A great boy

Answer

Answer: (a) Governor Saheb


Question 12.
“One rupee fetched more than _____ rupees does nowadays.”
(a) Two
(b) Ten
(c) Twenty
(d) Fifty

Answer

Answer: (c) Twenty


Question 13.
What were the coins keen about that day?
(a) Being saved
(b) Being paid as fees
(c) Being spent
(d) They were keen about nothing

Answer

Answer: (c) Being spent


Question 14.
As a result of which standard’s examination, did he win a scholarship?
(a) Fourth standard
(b) Fifth standard
(c) Seventh standard
(d) Eighth standard

Answer

Answer: (a) Fourth standard


Question 15.
Who said, “kissa khatam, paisa hazam”?
(a) The author
(b) Master Ghulam Mohammed
(c) Halwai
(d) The oldest coin

Answer

Answer: (d) The oldest coin


Question 16.
What did he do to make the coins silent?
(a) Spent them
(b) Shouted at them
(c) Clenched them in his fist
(d) He did nothing to make them silent

Answer

Answer: (c) Clenched them in his fist


Question 17.
What felt like a sin?
(a) Spending the coins
(b) Looking at something in the bazaar
(c) Eating jalebis
(d) Going to school

Answer

Answer: (b) Looking at something in the bazaar


Question 18.
What do coins usually do?
(a) Speak
(b) Jingle
(c) Sing
(d) All of the Above

Answer

Answer: (b) Jingle


Question 19.
Which standard was he in, back then?
(a) Fifth
(b) Sixth
(c) Seventh
(d) Eighth

Answer

Answer: (a) Fifth


Question 20.
Who is the writer of the lesson Jalebis?
(a) Ahmed Nadeem Qasmi
(b) Rabindranath Tagore
(c) Sufiya Pathan
(d) None of the Above

Answer

Answer: (d) None of the Above


Short Answer Type Questions

Question 1.
What did one rupiya say to Munna ?

Answer

Answer: One rupiya told Munna to enjoy fresh, hot jalebis. Money is meant to be spent and jalebis are meant to be eaten.


Question 2.
What did Munna say to the four rupiyas ?

Answer

Answer: Munna said that he was a good boy. He got much to eat at home. So he considered looking at something in the bazaar a sin. He has to pay his fees and fund money. So he can’t eat jalebis. His teacher, Master Ghulam Mohammed will get angry and will keep him standing on the bench.


Question 3.
What did the oldest rupiya say to Munna ?

Answer

Answer: The oldest rupiya said that they were trying to tell him something good. He should eat jalebis with the money in his pocket. He could pay the fees with the scholarship money he was to get.


Question 4.
What did Munna do when he reached home ?

Answer

Answer: He sat on the bed and the coins began to speak. He went inside to have lunch. Then he rushed out of the house barefoot and ran towards the bazaar.


Question 5.
What did Munna do when he got into the mood for some fun ?

Answer

Answer: Munna started giving the jalebis to the children of the neighbourhood. He spent all the four rupees on buying jalebis and distributing them among children.


Question 6.
What did he feel when he was doing so ?

Answer

Answer: He felt like the Governor Saheb who used to distribute rice to the poor. This was done on Independence Day.


Question 7.
What problem did he face after eatingjalebis ?

Answer

Answer: It was a problem for him to digest jalebis. A burp came with every breath. Munna was afraid that every burp will bring out a jalebi or two. He suffered from stomach ache during the night.


Question 8.
What did Munna do when he came to know that the scholarship was going to be paid the following month ?

Answer

Answer: Munna’s teacher had announced that he would take the fees during the recess. But Munna had no money. He was afraid of his teacher. So he left school.


Question 9.
What two warnings had the elders given him ?

Answer

Answer: The first warning given to him was that he should never cross the railway tracks. Second, he must not eat sweets with his fee money.


Question 10.
Why didn’t he pay the school fees on the day he brought money to school ?

Answer

Answer: The teacher who collected the fees was on leave. So he didn’t have to pay school fees on that day. The name of the teacher was Master Ghulam Mohammed.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 8 Jalebis with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Jalebis MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply