MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Areas Related to Circles Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles for better exam preparation and score more marks.

Areas Related to Circles Class 10 MCQs Questions with Answers

Area Related To Circle Class 10 MCQ Question 1.
Perimeter of a sector of a circle whose central angle is 90° and radius 7 cm is
(a) 35 cm
(b) 25 cm
(c) 77 cm
(d) 7 cm

Answer

Answer: (b) 25 cm


Areas Related To Circles Class 10 MCQ Question 2.
The area of a circle that can be inscribed in a square of side 10 cm is
(a) 40π cm²
(b) 30π cm²
(c) 100π cm²
(d) 25π cm²

Answer

Answer: (d) 25π cm²


Class 10 Maths Chapter 12 MCQ Question 3.
The perimeter of a square circumscribing a circle of radius a units is
(a) 2 units
(b) 4α units
(c) 8α units
(d) 16α units

Answer

Answer: (c) 8α units


Areas Related To Circles Class 10 MCQ With Answers Question 4.
The perimeter of the sector with radius 10.5 cm and sector angle 60° is
(a) 32 cm
(b) 23 cm
(c) 41 cm
(d) 11 cm

Answer

Answer: (a) 32 cm


MCQ Questions For Class 10 Maths Areas Related To Circles Question 5.
In a circle of diameter 42 cm, if an arc subtends an angle of 60° at the centre, where π = \(\frac{22}{7}\) then length of arc is
(a) 11 cm
(b) \(\frac{22}{7}\) cm
(c) 22 cm
(d) 44 cm

Answer

Answer: (c) 22 cm


Ch 12 Maths Class 10 MCQ Question 6.
The perimeter of a sector of radius 5.2 cm is 16.4 cm, the area of the sector is
(a) 31.2 cm²
(b) 15 cm²
(c) 15.6 cm²
(d) 16.6 cm²

Answer

Answer: (c) 15.6 cm²


Class 10 Area Related To Circle MCQ Question 7.
If the perimeter of a semicircular protractor is 72 cm where π = \(\frac{22}{7}\), then the diameter of protractor is
(a) 14 cm
(b) 33 cm
(c) 28 cm
(d) 42 cm

Answer

Answer: (c) 28 cm


MCQ Area Related To Circle Class 10 Question 8.
If the radius of a circle is doubled, its area becomes
(a) 2 times
(b) 4 times
(c) 8 times
(d) 16 times

Answer

Answer: (b) 4 times


Class 10 Areas Related To Circles MCQ Question 9.
If the sum of the circumferences of two circles with radii R1 and R2 is equal to circumference of a circle of radius R, then
(a) R1 + R2 = R
(b) R1 + R2 > R
(c) R1 + R2 < R
(d) Can’t say;

Answer

Answer: (a) R1 + R2 = R


MCQ On Areas Related To Circles Class 10 Question 10.
The perimeter of a circular and square fields are equal. If the area of the square field is 484 m² then the diameter of the circular field is
(a) 14 m
(b) 21 m
(c) 28 m
(d) 7 m

Answer

Answer: (c) 28 m


Question 11.
The radius of sphere is r cm. It is divided into . two equal parts. The whole surface area of two parts will be
(a) 8πr² cm²
(b) 6πr² cm²
(c) 4πr² cm²
(d) 3πr² cm²

Answer

Answer: (b) 6πr² cm²


Question 12.
If the diameter of a semicircular protractor is 14 cm, then its perimeter is .
(a) 27 cm
(b) 36 cm
(c) 18 cm
(d) 9 cm

Answer

Answer: (b) 36 cm


Question 13.
A race track is in the form of a circular ring whose outer and inner circumferences are 396 m and 352 m respectively. The width of the track is
(a) 63 m
(b) 56 m
(c) 7 m
(d) 3.5 m

Answer

Answer: (c) 7 m


Question 14.
The area of the largest square that can be inscribed in a circle of radius 12 cm is
(a) 24 cm²
(b) 249 cm²
(c) 288 cm²
(d) 196√2 cm²

Answer

Answer: (c) 288 cm²


Question 15.
The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius r is
(a) r²
(b) 2r²
(c) r³
(d) 2r³

Answer

Answer: (a) r²


Question 16.
The area (in cm²) of the circle that can be inscribed in a square of side 8 cm is
(a) 64 π
(b) 16 π
(c) 8 π
(d) 32 π

Answer

Answer: (b) 16 π


Question 17.
If the perimeter of a circle is equal to that of a square, then the ratio of their areas is
(a) 22 : 7
(b) 14 : 11
(c) 7 : 22
(d) 11 : 14

Answer

Answer: (b) 14 : 11


Question 18.
The circumference of two concentric circles forming a ring are 88 cm and 66 cm. Taking π = \(\frac{22}{7}\), the width of the ring is
(a) 14 cm
(b) 7 cm
(c) \(\frac{7}{2}\) cm
(d) 21 cm

Answer

Answer: (c) \(\frac{7}{2}\) cm


Question 19.
A steel wire when bent in the form of a square encloses an area of 121 cm². If the same wire is bent in the form of a circle, then the circumference of the circle is
(a) 88 cm
(b) 44 cm
(c) 22 cm
(d) 11 cm

Answer

Answer: (b) 44 cm


Question 20.
The diameter of a circle whose area is equal to sum of the areas of the two circles of radii 40 cm and 9 cm is
(a) 41 cm
(b) 49 cm
(c) 82 cm
(d) 62 cm

Answer

Answer: (c) 82 cm


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Areas Related to Circles CBSE Class 10 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.