Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Surface Areas and Volumes Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes for better exam preparation and score more marks.

Surface Areas and Volumes Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.
If the surface areas of two spheres are in ratio 16 : 9, then their volumes will be in the ratio:
(a) 27 : 64
(b) 64 : 27
(c) 4 : 3
(d) 3 : 4

Answer

Answer: (b) 64 : 27


Question 2.
A cylinder, a cone and a hemisphere are of equal base and have the same height. What is the ratio of their volumes?
(a) 3 : 1 : 2
(b) 3 : 2 : 1
(c) 1 : 2 : 3
(d) 1 : 3 : 2

Answer

Answer: (a) 3 : 1 : 2


Question 3.
If the area of three adjacent faces of cuboid are X, Y and Z respectively, then the volume of cuboid is:
(a) XYZ
(b) 3XYZ
(c) \(\sqrt{xyz}\)
(d) \(\sqrt{3xyz}\)

Answer

Answer: (c) \(\sqrt{xyz}\)


Question 4.
The volumes of two spheres are in the ratio 27 : 8. The ratio of their curved surface is:
(a) 9 : 4
(b) 4 : 9
(c) 3 : 2
(d) 2 : 3

Answer

Answer: (a) 9 : 4


Question 5.
The ratio of the volumes of two spheres is 8 : 27. If r and R are the radii of spheres respectively, then (R – r): r is:
(a) 1 : 2
(b) 1 : 3
(c) 2 : 3
(d) 4 : 9

Answer

Answer: (a) 1 : 2


Question 6.
The radii of two cylinders are in the ratio 2 : 3 and their heights are in the ratio 5 : 3. The ratio of their volumes is:
(a) 27 : 20
(b) 20 : 27
(c) 9 : 4
(d) 4 : 9

Answer

Answer: (b) 20 : 27


Question 7.
If the radius of base of a right circular cylinder is halved, keeping the height same, the ratio of the volume of the reduced cylinder to that of the original cylinder is:
(a) 2 : 3
(b) 3 : 4
(c) 1 : 4
(d) 4 : 1

Answer

Answer: (c) 1 : 4


Question 8.
If the volumes of a cube is 1728 cm³, the length of its edge is equal to:
(a) 7 cm
(b) 12 cm
(c) 18 cm
(d) 19 cm

Answer

Answer: (b) 12 cm


Question 9.
The volume (in cm³) of the largest right circular cone that can be cut off from a cube of edge 4.2 cm is: .
(a) 9.7
(b) 72.6
(c) 58.2
(d) 19.4

Answer

Answer: (d) 19.


Question 10.
The circumference of the edge of hemispherical bowl is 132 cm. When π is taken as \(\frac{22}{7}\), the capacity of bowl in cm³ is:
(a) 2772
(b) 924
(c) 19404
(d) 9702

Answer

Answer: (a) 2772


Question 11.
The surface areas of two spheres are in the ratio 1 : 2. The ratio of their volume is:
(a) √2 : 1
(b) 1 : 2√2
(c) 1 : 8
(d) 1 : 4

Answer

Answer: (b) 1 : 2√2


Question 12.
The radius of spherical balloon increases from 8 cm to 12 cm. The ratio of the surface areas of balloon in two cases is:
(a) 2 : 3
(b) 3 : 2
(c) 8 : 27
(d) 4 : 9

Answer

Answer: (d) 4 : 9


Question 13.
Two cubes each of volume 8 cm³ are joined end to end, then the surface area of the resulting cuboid is:
(a) 80 cm²
(b) 64 cm²
(c) 40 cm²
(d) 8 cm²

Answer

Answer: (c) 40 cm²


Question 14.
A cylindrical pencil sharpened at one edge is combination of:
(a) a cone and a cylinder
(b) frustum of a cone and cylinder
(c) a hemisphere and a cylinder
(d) four cylinders

Answer

Answer: (a) a cone and a cylinder


Question 15.
Taking π = \(\frac{22}{7}\), if surface area of a sphere is 616 cm², then its diameter is:
(a) 7 cm
(b) 14 cm
(c) 56 cm
(d) 28 cm

Answer

Answer: (b) 14 cm


Question 16.
The area of the square that can be inscribed in a circle of radius 8 cm is (in cm²):
(a) 256
(b) 128
(c) 64√2
(d) 64

Answer

Answer: (b) 128


Question 17.
The curved surface area of a right circular cone of height 15 cm and base diameter 16 cm² is:
(a) 60π cm²
(b) 68π cm²
(c) 1200π cm²
(d) 136π cm²

Answer

Answer: (d) 136π cm²


Question 18.
A shuttle cock used for playing badminton has the shape of a combination of:
(а) a cylinder and a sphere
(b) a cylinder and a hemisphere
(c) a cone and a sphere
(d) a frustum of a cone and a hemisphere

Answer

Answer: (d) a frustum of a cone and a hemisphere


Question 19.
The total surface area of a solid hemisphere of radius r is:
(a) 47πr²
(b) 2πr²
(c) \(\frac{4}{3}\)πr³
(d) 3πr²

Answer

Answer: (d) 3πr²


Question 20.
The radius of a wire is decreased to one third. If volume remains the same, the length will become:
(a) 3 times
(b) 6 times
(c) 9 times
(d) 27 times

Answer

Answer: (c) 9 times


Question 21.
The volume of a right circular cylinder is 345 cm³. Then, the volume of a right circular cone whose radius of the base and height is the same as of circular cylinder will be:
(a) 345 cm³
(b) 690 cm³
(c) 115 cm³
(d) 230 cm³

Answer

Answer: (c) 115 cm³


Question 22.
The slant height of a bucket is 26 cm. The diameter of upper and lower circular ends are 36 cm and 16 cm. then height of bucket is:
(a) 22 cm
(b) 24 cm
(c) 10 cm
(d) 25 cm

Answer

Answer: (b) 24 cm


Question 23.
The volume (in cm³) of the largest right circular cone that can be cut off from a cube of edge 4.2 cm is:
(a) 9.7
(b) 77.6
(c) 58.2
(d) 19.4

Answer

Answer: (d) 19.4


Question 24.
By melting a solid sphere of radius 5 cm a solid right circular cone of the same circular base radius is made. The height of cone is:
(a) 20 cm
(b) 10 cm
(c) 5 cm
(d) 12 cm

Answer

Answer: (a) 20 cm


Question 25.
A cylinder and a cone area of same base radius and of same height. The ratio of the volume of cylinder to that of cone is:
(a) 3 : 1
(b) 1 : 3
(c) 2 : 3
(d) 1 : 1

Answer

Answer: (a) 3 : 1


Question 26.
Eight solid sphere of same size are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter 6 cm and height 32 cm. The diameter of each sphere is:
(a) 3 cm
(b) 6 cm
(c) 12 cm
(d) 8 cm

Answer

Answer: (b) 6 cm


Question 27.
The number of conical bottles of radius 2 cm and height 3.6 cm, required to empty the liquid from a cylindrical bottle of radius 6 cm and height 10 cm is:
(a) 100
(b) 9
(c) 75
(d) 20

Answer

Answer: (c) 75


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Surface Areas and Volumes CBSE Class 10 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.