Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 15 Probability with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Probability Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Probability for better exam preparation and score more marks.

Probability Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.
If two different dice are rolled together, the probability of getting an even number on both dice is:
(a) \(\frac{1}{36}\)
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) \(\frac{1}{6}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{1}{4}\)


Question 2.
The probability that a number selected at random from the numbers 1, 2, 3, 4, …, 15 is a multiple of 4 is
(a) \(\frac{4}{15}\)
(b) \(\frac{2}{15}\)
(c) \(\frac{1}{5}\)
(d) \(\frac{1}{3}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{5}\)


Question 3.
An event is very unlikely to happen. Its probability is closest to:
(a) 0.0001
(b) 0.001
(c) 0.01
(d) 0.1

Answer

Answer: (a) 0.0001


Question 4.
If the probability of an event is P, the probability of its complementary event will be:
(a) P – 1
(b) P
(c) 1 – p
(d) 1 – \(\frac{1}{p}\)

Answer

Answer: (c) 1 – p


Question 5.
In a family of 3 children, the probability of having atleast one boy is:
(a) \(\frac{7}{8}\)
(b) \(\frac{1}{8}\)
(c) \(\frac{5}{8}\)
(d) \(\frac{3}{4}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{3}{4}\)


Question 6.
If P(A) denotes the probability of an event then:
(a) P(A) < 0
(b) P(A) > 0
(c) 0 ≤ P(A) ≤ 1
(d) -1 ≤ P(A) ≤ 0

Answer

Answer: (c) 0 ≤ P(A) ≤ 1


Question 7.
A card is selected from a deck of 52 cards. The probability of its being a red face card is:
(a) \(\frac{3}{26}\)
(b) \(\frac{3}{13}\)
(c) \(\frac{2}{13}\)
(d) \(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{3}{26}\)


Question 8.
The probability than a non-leap year selected at random will contain 53 Sundays is:
(a) \(\frac{1}{7}\)
(b) \(\frac{2}{7}\)
(c) \(\frac{3}{7}\)
(d) \(\frac{5}{7}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{7}\)


Question 9.
When a die is thrown, the probability of getting an odd number less them 3 is:
(a) \(\frac{1}{6}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 0

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{6}\)


Question 10.
A card is drawn from a deck of 52 cards. The event E is that card is not an ace of hearts. The number of outcomes favourable to E is:
(a) 4
(b) 13
(c) 48
(d) 51

Answer

Answer: (d) 51


Question 11.
The probability of getting a bad egg in a lot of 400 is 0.035. The number of bad eggs in the lot is:
(a) 7
(b) 14
(c) 21
(d) 28

Answer

Answer: (b) 14


Question 12.
A girl calculate that the probability of her winning the first prize in a lottery is 0.08. If 6000 tickets are sold, how many tickets has she bought?
(a) 40
(b) 240
(c) 480
(d) 750

Answer

Answer: (c) 480


Question 13.
One ticket is drawn at random from a bag containing tickets numbered 1 to 40. The probability that the selected ticket has a number which is a multiple of 5 is:
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{3}{5}\)
(c) \(\frac{4}{5}\)
(d) \(\frac{1}{3}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{5}\)


Question 14.
Someone is asked to take a number from 1 to 100. The probability that it is a prime is:
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{6}{25}\)
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) \(\frac{13}{50}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{4}\)


Question 15.
A school has five houses A, B, C, D and E. A class has 23 students, 4 from house A, 8 from house B, 5 from house C, 2 from house D and rest from house E. A single student is selected at random to be the class monitor. The probability that the selected student is not from A, B and C is:
(a) \(\frac{4}{23}\)
(b) \(\frac{6}{23}\)
(c) \(\frac{8}{23}\)
(d) \(\frac{17}{23}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{6}{23}\)


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 15 Probability with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Probability CBSE Class 10 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.