Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Introduction to Trigonometry Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry for better exam preparation and score more marks.

Introduction to Trigonometry Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Given that sin θ = \(\frac{a}{b}\) then cos θ is equal to
(a) \(\frac{b}{\sqrt{b^2-a^2}}\)
(b) \(\frac{b}{a}\)
(c) \(\frac{\sqrt{b^2-a^2}}{b}\)
(d) \(\frac{a}{\sqrt{b^2-a^2}}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{\sqrt{b^2-a^2}}{b}\)


Question 2.
Given that sin α = \(\frac{1}{2}\) and cos β = \(\frac{1}{2}\), then the value of (α + β) is
(a) 0°
(b) 30°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (d) 90°


Question 3.
If tan θ = 3, then \(\frac{4sin θ-cos θ }{4sin θ+cos θ}\) is equal to
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{3}{4}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{2}\)


Question 4.
sin (45° + θ) – cos (45° – θ) is equal to
(a) 2 cos θ
(b) 0
(c) 2 sin θ
(d) 1

Answer

Answer: (b) 0


Question 5.
If √2 sin (60° – α) = 1 then α is
(a) 45°
(b) 15°
(c) 60°
(d) 30°

Answer

Answer: (b) 15°


Question 6.
The value of sin² 30° – cos² 30° is
(a) –\(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{√3}{2}\)
(c) \(\frac{3}{2}\)
(d) –\(\frac{2}{3}\)

Answer

Answer: (a) –\(\frac{1}{2}\)


Question 7.
The maximum value of \(\frac{1}{cosec α}\) is
(a) 0
(b) 1
(c) \(\frac{√3}{2}\)
(d) –\(\frac{1}{√2}\)

Answer

Answer: (b) 1


Question 8.
If cos (40° + A) = sin 30°, then value of A is
(a) 30°
(b) 40°
(c) 60°
(d) 20°

Answer

Answer: (d) 20°


Question 9.
If cosec θ – cot θ = \(\frac{1}{3}\), the value of (cosec θ + cot θ) is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Question 10.
In the given figure, if AB = 14 cm, BD = 10 cm and DC = 8 cm, then the value of tan B is
MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Answers
(a) \(\frac{4}{3}\)
(b) \(\frac{14}{3}\)
(c) \(\frac{5}{3}\)
(d) \(\frac{13}{3}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{4}{3}\)


Question 11.
\(\frac{1+tan^2 A}{1+cot^2 A}\) is equal to
(a) sec² A
(b) -1
(c) cot² A
(d) tan² A

Answer

Answer: (d) tan² A


Question 12.
If cos A + cos² A = 1, then sin² A + sin4 A is equal to
(a) -1
(b) 0
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 13.
If sin θ + sin² θ = 1 then cos² θ + cos4 θ is equal
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 14.
2(sin6 θ + cos6 θ) – 3(sin4 θ + cos4 θ) is equal to
(a) 0
(b) 6
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -1


Question 15.
If cos (81 + θ)° = sin(\(\frac{k}{3}\) – θ)° where θ is an acute angle, then the value of k is
(a) 18°
(b) 27°
(c) 9°
(d) 81°

Answer

Answer: (b) 27°


Question 16.
3 sin² 20° – 2 tan² 45° + 3 sin² 70° is equal to
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) -1

Answer

Answer: (b) 1


Question 17.
If sin 2A = \(\frac{1}{2}\) tan² 45° where A is an acute angle, then the value of A is
(a) 60°
(b) 45°
(c) 30°
(d) 15°

Answer

Answer: (d) 15°


Question 18.
\(\frac{sin θ}{1 + cos θ}\) is
(a) \(\frac{cos θ}{1 – sin θ}\)
(b) \(\frac{1 – sin θ}{sin θ}\)
(c) \(\frac{1 – sin θ}{cos θ}\)
(d) \(\frac{1 – cos θ}{sin θ}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{1 – cos θ}{sin θ}\)


Question 19.
If x sin (90° – θ) cot (90° – θ) = cos (90° – θ), then x is equal to
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1


Question 20.
If A + B = 90°, cot B = \(\frac{3}{4}\) then tan A is equal to:
(a) \(\frac{5}{3}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{3}{4}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{3}{4}\)


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Introduction to Trigonometry CBSE Class 10 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.