Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 9 Some Applications of Trigonometry with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Some Applications of Trigonometry Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 9 Some Applications of Trigonometry for better exam preparation and score more marks.

Some Applications of Trigonometry Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.
If at some time, the length of the shadow of a tower is √3 times its height, then the angle of elevation of the sun, at that time is:
(a) 15°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°

Answer

Answer: (b) 30°


Question 2.
A ladder 15 m long just reaches the top of a vertical wall. If the ladder makes an angle of 60° with the wall, then the height of the wall is:
(a) 15√3 m
(b) \(\frac{15√3}{2}\) m
(c) \(\frac{15}{2}\) m
(d) 15 m

Answer

Answer: (c) \(\frac{15}{2}\) m


Question 3.
At some time of the day, the length of the shadow of a tower is equal to its height. Then, the sun’s altitude at that time is:
(a) 30°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 45°

Answer

Answer: (d) 45°


Question 4.
A person is flying a kite at a height of 30 m from the horizontal level. The length of string from the kite to the person is 60 m. Assuming that here is no slack in the string, the angle of elevation of kite to the horizontal level is:
(a) 45°
(b) 30°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (b) 30°


Question 5.
The angle of depression of a car, standing on the ground, from the top of a 75 m high tower is 30°. The distance of the car from the base of tower (in m) is:
(a) 25√3
(b) 50√3
(c) 75√3
(d) 150

Answer

Answer: (c) 75√3


Question 6.
A man at the top of a 100 m high tower sees a car moving towards the tower at an angle of depression of 30°. After some time, the angle of depression becomes 60°. The distance travelled by the car during this time interval is:
(a) 10√3 m
(b) \(\frac{100√3}{3}\) m
(c) \(\frac{200√3}{3}\) m
(d) 200√3 m

Answer

Answer: (c) \(\frac{200√3}{3}\) m


Question 7.
The angle of elevation of the top of a 15 m high tower at a point 15 m away from the base of tower is:
(a) 30°
(b) 60°
(c) 45°
(d) 75°

Answer

Answer: (c) 45°


Question 8.
A man standing at a height 6 m observes the top of a tower and the foot of tower at angles of 45° and 30° of elevation and depression respectively. The height of tower is:
(a) 6√3 m
(b) 12 m
(c) 6(√3 – 1)
(d) 6(√3 + 1) m

Answer

Answer: (d) 6(√3 + 1) m


Question 9.
Two poles are 25 m and 15 m high and the line joining their tops makes an angle of 45° with the horizontal. The distance between these poles is:
(a) 5 m
(b) 8 m
(c) 9 m
(d) 10 m

Answer

Answer: (d) 10 m


Question 10.
A 6 feet tall man finds that the angle of elevation of a 24 feet high pillar and the angle of depression of its base are complementary angles. The distance of man from the pillar is:
(a) 4√3 feet
(b) 6√3 feet
(c) 8√3 feet
(d) 10√3 feet

Answer

Answer: (b) 6√3 feet


Question 11.
A lamp post 5√3 m high casts a shadow 5 m long on the ground. The sun’s elevation at this point is:
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (c) 60°


Question 12.
The angle of elevation of the top of a tower from a point P on the ground is α. After walking α distance d towards the foot of the tower, angle of elevation is found to be β. Then
(a) α < β
(b) α > β
(c) α = β
(d) None of these

Answer

Answer: (a) α < β


Question 13.
If the angles of elevation of the top of a tower from two points at the distance of 3 m and 12 m from the base of tower and in the same straight line with it are complementary, then the height of the tower (in m) is:
(a) 36
(b) 60
(c) 6
(d) 100

Answer

Answer: (c) 6


Question 14.
A ladder makes an angle of 60° with the ground, when placed along a wall. If the foot of ladder is 8 m away from the wall, the length of ladder is:
(a) 4 m
(b) 8 m
(c) 8√2 m
(d) 16 m

Answer

Answer: (d) 16 m


Question 15.
If the height and length of a shadow of a man are the same, then the angle of elevation of sun is:
(a) 30°
(b) 60°
(c) 45°
(d) 15°

Answer

Answer: (c) 45°


Question 16.
A bridge, in the shape of a straight path across a river, makes an angle of 60° with the width of the river. If the length of the bridge is 100 m, then the width of the river is:
(a) 50 m
(b) 173.2 m
(c) 43.3 m
(d) 100 m

Answer

Answer: (a) 50 m


Question 17.
The angle of elevation of the top of a tower from a point on the ground 30 m away from the foot is 30°. The height of the tower is:
(a) 30 m
(b) 10√3
(c) 20 m
(d) 10√2 m

Answer

Answer: (b) 10√3


Question 18.
The angle of elevation of the top of a tower at a distance of 500 m from the foot is 30°. The height of the tower is:
(a) 250√3 m
(b) 500√3 m
(c) \(\frac{500}{√3}\) m
(d) 250 m

Answer

Answer: (c) \(\frac{500}{√3}\) m


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 9 Some Applications of Trigonometry with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Some Applications of Trigonometry CBSE Class 10 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.