Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Consumer Protection Class 12 Business Studies MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Consumer Protection Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the following is not a reason for importance of consumer protection from the point of view of consumers?
(a) Consumer ignorance
(b) Consumer apathy
(c) Consumer exploitation
(d) Unorganised consumers

Answer

Answer: (b) Consumer apathy


Question 2.
From the point of view of business, which one of the following is a reason because of which consumer protection is important?
(a) Dynamic environment
(b) Fast technological development
(c) Government intervention
(d) Competitive market

Answer

Answer: (c) Government intervention


Question 3.
Which one of the following is not a consumer right?
(a) Right to safety
(b) Right to seek redressal
(c) Right to get discount
(d) Right to be heard

Answer

Answer: (c) Right to get discount


Question 4.
In which year did Consumer Protection Act come into existence?
(a) 1986
(b) 1999
(c) 1991
(d) 1976

Answer

Answer: (a) 1986


Question 5.
A District Forum has jurisdiction to entertain a consumer complaint involving product value:
(a) Up to ₹ 20 lakh
(b) Up to ₹ 10 lakh
(c) Between ₹ 20 lakh and ₹ 1 crore
(d) Above ₹ 1 crore

Answer

Answer: (a) Up to ₹ 20 lakh


Question 6.
___ mark is used for electrical products.
(a) ISI
(b) FPO
(c) ISO
(d) Agmark

Answer

Answer: (a) ISI


Question 7.
___ is one of the redressal agencies for redressing consumer grievances.
(a) COPRA
(b) State Commission
(c) Consumer Organisation
(d) None of these

Answer

Answer: (b) State Commission


Question 8.
A complaint can be filed against ___ who adopt(s) unfair trade practices.
(a) Trader only
(b) Manufacturer only
(c) Trader and Manufacturer
(d) Consumer

Answer

Answer: (c) Trader and Manufacturer


Question 9.
Right to ___ is a right to be protected against products which are hazardous to life or health.
(a) Information
(b) Safety
(c) Seek Redressal
(d) Consumer Education

Answer

Answer: (b) Safety


Question 10.
___ means any person who buys any goods for personal use or hires or avails of any services for a consideration.
(a) Consumer
(b) Manufacturer
(c) Trader
(d) Service Provider

Answer

Answer: (a) Consumer


Question 11.
___ implies safeguard against anti-consumer trade practices of producers and traders.
(a) Consumer Protection
(b) Redressal Forum
(c) National Commission
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Consumer Protection


Question 12.
In case a consumer is not satisfied with the order passed in the State Commission, he can further make an appeal in the National Commission within a time period of
(a) 10 days
(b) 20 days
(c) 30 days
(d) 45 days

Answer

Answer: (c) 30 days


Question 13.
Which of the following statements is not true with regard to the National Commission?
(a) It consists of a President and at least five other members, one of whom should be a woman.
(b) The members are appointed by the Central Government.
(c) A complaint can be made to the National Commission when the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹1 crore.
(d) Where the aggrieved party was not satisfied with the order of the National Commission, the case can be taken to the Supreme Court of India.

Answer

Answer: (a) It consists of a President and at least five other members, one of whom should be a woman.


Question 14.
Which of the following statements is not true with regard to the District Forum?
(a) It consists of a President and three other members, one of whom should be a woman.
(b) The members are appointed by the District Government.
(c) A complaint can be made to the appropriate District Forum when the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, does not exceed ?10 lakhs.
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 15.
In case an aggrieved consumer is not satisfied with the decision of the State Commission, he can make a further appeal in
(a) National Commission
(b) District Forum
(c) Supreme Court of India
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) National Commission


Question 16.
Which of the following types of cases are filed in the State Commission?
(a) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹20 lakhs but does not exceed ₹1 crore.
(b) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹20 lakhs but does not exceed ₹2 crore.
(c) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹40 lakhs but does not exceed ₹1 crore.
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹20 lakhs but does not exceed ₹1 crore.


Question 17.
Identify the responsibility of consumers being highlighted in the picture given below.
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Consumer Protection 6

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers 3
(a) Be honest in your dealings
(b) Learn about the risks associated with products and services
(c) Assert yourself to ensure that you get a fair deal
(d) Respect the environment.

Answer

Answer: (b) Learn about the risks associated with products and services


Question 18.
Identify the right of consumers being promoted in the given picture.
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Consumer Protection 4
(a) Right to seek redressal
(b) Right to consumer education
(c) Right to information
(d) Right to be heard
MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers 2

Answer

Answer: (c) Right to information


Question 19.
Identify the right of consumers being exhibited in the picture on your right.
Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Consumer Protection 2
(a) Right to choose
(b) Right to be heard
(c) Right to seek redressal
(d) Right to consumer education
MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers 1

Answer

Answer: (a) Right to choose


Question 20.
Naina, her husband and her two minor daughters were travelling from Mumbai to Delhi, availing a company’s flight services in 2018. The airlines had issued boarding passes to all of them. Naina claimed in her plea that the airlines left all her family at the Mumbai Airport without informing them, despite their being in the airport premises. The family had to stay in a hotel and purchase new tickets the next day. The State Consumer Disputes Redressal Commission (SCDRC). on hearing the plea, asked an airline company to pay ₹50,000 to Naina and her family. Identify the right of consumers being exercised in the given case.
(a) Right to safety
(b) Right to be heard
(c) Right to seek redressal
(d) Right to consumer education

Answer

Answer: (c) Right to seek redressal


True or False

State with reasons whether the following statements are True or False.

Question 1.
Right to be informed says that the consumer has the right to acquire knowledge and be well-informed throughout his life.

Answer

Answer: False; Right to Consumer Education is the right of the consumer to acquire knowledge and be well- informed throughout his life.


Question 2.
The Consumer Protection Act is applicable throughout India.

Answer

Answer: False; The Consumer Protection Act is applicable throughout India except in Jammu and Kashmir.


Question 3.
Buying standardised products is a consumer right.

Answer

Answer: False; it is a consumer responsibility.


Question 4.
The Central Government can file a complaint under the Consumer Protection Act.

Answer

Answer: True; the complaint can be filed under Section 2(b) of the Consumer Protection Act.


Question 5.
National Commission consists of a president and six other members.

Answer

Answer: False; it consists of four other members.


Question 6.
Consumer awareness is a campaign for protecting consumer interests.

Answer

Answer: False; consumer awareness is making a consumer aware of his rights and liabilities.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 12 Consumer Protection with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Consumer Protection CBSE Class 12 Business Studies MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.