MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 13 Entrepreneurship Development with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 13 Entrepreneurship Development with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Entrepreneurship Development Class 12 Business Studies MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Entrepreneurship Development Class 12 MCQs Questions with Answers

Entrepreneurship Is Ensured By Class 12 MCQ Question 1.
Self-actualisation needs on the job are fulfilled by :
(a) Ensuring hard work in the job
(b) Ensuring quality products
(c) Participating in a training programme
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Participating in a training programme


Entrepreneurship Fails To Lead MCQ Class 12 Question 2.
The attitude of Indian Government Machinery towards entrepreneurial development programme is :
(a) Destructive
(b) Negative
(c) Constructive
(d) Non-cooperative

Answer

Answer: (d) Non-cooperative


Question 3.
According to sociological approach, entrepreneurship
(a) Process of sensitivity
(b) Process of role performance
(c) Process of economic change
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Process of role performance


Question 4.
Which of the following attitudes Is not generally associated with successful entrepreneurship :
(a) Competition and co-operation
(b) Desire to influence others
(c) Innovation and product improvement
(d) Status quo in business

Answer

Answer: (d) Status quo in business


Question 5.
The function of entrepreneur are:
(a) To imagine a business idea
(b) To study project feasibility
(c) To setup enterprise
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 6.
Which of the following sentence is not a characteristic of entrepreneurship:
(a) Risk taking
(b) Innovation
(c) Creative activity
(d) Managerial training

Answer

Answer: (d) Managerial training


Question 7.
An entrepreneur is:
(a) Born
(b) Made
(c) Bom and made both
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Born and made both


Question 8.
Entrepreneurship fails to lead :
(a) Partnership firm
(b) New corporate division
(c) New subsidiary venture
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Partnership firm


Question 9.
__ gives financial assistance to entrepreneurs:
(a) ICICI
(b) SBI
(c) Indian Bank
(d) IMF

Answer

Answer: (a) ICICI


Question 10.
Social and economic development of a Nation is the result of………..:
(a) Entrepreneur
(b) Planning
(c) Operation
(d) Government

Answer

Answer: (a) Entrepreneur


Question 11.
The future of entrepreneurial in India is:
(a) In dark
(b) Bright
(c) In difficulty
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Bright


Question 12.
Entrepreneurial Development Institute of India was established by:
(a) Maharashtra Government
(b) Gujarat Government
(c) Madhya Pradesh Government
(d) Tamilnadu Government

Answer

Answer: (b) Gujarat Government


Question 13.
Entrepreneurship is ensured by:
(a) Subsidiaries
(b) Larger Firm
(c) Medium Firm
(d) Small Firm

Answer

Answer: (b) Larger Firm


Question 14.
In India entrepreneurial development programme is :
(a) Necessary
(b) Unnecessary
(c) Wastage of time
(d) Wastage of money

Answer

Answer: (a) Necessary


Question 15.
Entrepreneurial Development Programee provides :
(a) Self-employment
(b) Education & training
(c) Skill increment
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Self-employment


Question 16.
Maslow’s Hierarchy of needs theory is governed by the fact that:
(a) People are universally motivated by needs
(b) People are socially motivated by needs
(c) People are politically motivated by needs
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) People are politically motivated by needs


Question 17.
Critical evaluation points of entrepreneurial development programme are:
(a) Organisational policies
(b) Lack of suitable selection procedure
(c) Lack quality of technical and vocational education and training
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 18.
Entrepreneurship falls to lead :
(a) Partnership firm
(b) New corporate division
(c) New subsidiary venture
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Partnership firm


Question 19.
Anentrepreneureissaidtobe:
(a) Promotor of economic development
(b) Motivator of economic development
(c) Both the above
(d) None of the (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Both the above


Question 20.
Which of the following sentence is inconsistent in the context of entrepreneur:
(a) He is owner of the business
(b) He is risk taker
(c) He operates production activities
(d) He searches out business opportunities

Answer

Answer: (c) He operates production activities


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 13 Entrepreneurship Development with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Entrepreneurship Development CBSE Class 12 Business Studies MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.