MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 6 Development Experience (1947-90) and Economic Reforms Since 1991 with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 6 Development Experience (1947-90) and Economic Reforms Since 1991 with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Development Experience (1947-90) and Economic Reforms Since 1991 Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Development Experience (1947-90) and Economic Reforms Since 1991 Class 12 MCQs Questions with Answers

Economic Reforms Since 1991 Class 12 MCQs Question 1.
Industrial revolution came first in:
(a) France
(b) Germany
(c) England
(d) America.

Answer

Answer: (c) England


Economic Reforms Since 1991 MCQ Questions Question 2.
In which year first train ran on rails in India:
(a) 1950
(b) 1953
(c) 1853
(d) 1901.

Answer

Answer: (c) 1853


New Economic Policy 1991 Class 12 MCQ Question 3.
Development plans started in India in which year:
(a) 15 August 1947
(b) 1 April 1951
(c) 26 January 1950
(d) 15 July 1969.

Answer

Answer: (b) 1 April 1951


Development Experience (1947-90) And Economic Reforms Since 1991 MCQ Question 4.
Which of the following organisation frame 5 year plan:
(a) Yojana Ayog
(b) National development
(c) Finance ministry
(d) Home ministry.

Answer

Answer: (a) Yojana Ayog


MCQs On Economic Reforms In India Question 5.
In the year 1951 what % of contribution was from agriculture towards national income:
(a) 72%
(b) 65%
(c) 59%
(d) 51%.

Answer

Answer: (c) 59%


MCQ On Economic Reforms In India Question 6.
In India green revolution was successful for:
(a) Wheat and Potato
(b) Wheat and Rice
(c) Cereals and Rice
(d) Pulses and Com.

Answer

Answer: (b) Wheat and Rice


Economic Reforms Since 1991 MCQ Questions Class 12 Question 7.
Small scale industry is:
(a) Labour intensive
(b) Capital intensive
(c) Complementary to large scale industries
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) Labour intensive


Fill in the blanks:

1. In India iron production company TISCO was established in the year …………………….

Answer

Answer: 1907


2. In case of economic immobility industrial structure is ……………………………

Answer

Answer: Weak


3. Before British rule condition of cottage industry was ………………………..

Answer

Answer: High


4. Indian Poster Act was framed in the year ……………………………

Answer

Answer: 1898


5. In India till date use have ……………………… five year plans.

Answer

Answer: 12


6. In India during independence …………………………… was the area on which population independance was least.

Answer

Answer: Secondary


7. In planning period rate of savings and investment got ………………………………. times increased.

Answer

Answer: 2


8. ………………………….. is the main programme for organisational remedy for agriculture.

Answer

Answer: Land development


9. Declaration of National policy for farmers was done in the year …………………………..

Answer

Answer: 2007


10. At present only Number of private public sector is ……………………………..

Answer

Answer: 235


11. …………………………….. business has fear of Deflation.

Answer

Answer: International


12. At present only ………………………. type of industries are reserved.

Answer

Answer: Two


State true or false:

1. During independence 90% of working population was engaged in manufacturing unit.

Answer

Answer: False


2. Main aim of planning in India was to achieve equality.

Answer

Answer: False


3. Fourth plan started in 1969.

Answer

Answer: True


4. Indian agriculture is dependant on Monsoon.

Answer

Answer: True


5. NABARD is the best bank for agriculture.

Answer

Answer: True


6. Raw materials were exported during British rule.

Answer

Answer: False


7. In 1951 estimated age was 32 years.

Answer

Answer: True


8. First railway train ran in India from Bombay to Thane.

Answer

Answer: True


9. Chairman of Planning commission is President.

Answer

Answer: False


10. At present Planning commission has been discontinued in India.

Answer

Answer: True


11. Zamindari eradication Act was enforced first in Chennai in 1951.

Answer

Answer: True


12. Green revolution is related to food grains.

Answer

Answer: True


13. India is exporter of petroleum.

Answer

Answer: False


14. In 1991 India’s devaluation took place in three phases.

Answer

Answer: False


Match the columns:

Column A Column B
1. Colonialism (a) 18.3%
2. Literacy rate in 1951 (b) 50%
3. Year of Bombay plan (c) Economic exploitation
4. Industrial development Act (d) Investment in shares
5. Employment in agriculture (e) 1944
6. Second industrial policy (f) 1951
7. Privitization (g) 1956
8. Economic development programme (h) Economic immobility
9. Destructive effect of British rule (i) Liberalization, privatisation and globalisation.
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Colonialism (c) Economic exploitation
2. Literacy rate in 1951 (a) 18.3%
3. Year of Bombay plan (e) 1944
4. Industrial development Act (f) 1951
5. Employment in agriculture (b) 50%
6. Second industrial policy (g) 1956
7. Privitization (d) Investment in shares
8. Economic development programme (i) Liberalization, privatisation and globalisation.
9. Destructive effect of British rule (h) Economic immobility

Answer in one word:

1. Main problem arised due to partition of country?

Answer

Answer: Scarcity of raw material


2. When did Air transport started in India?

Answer

Answer: 1927


3. Who is the chairman of Planning commission?

Answer

Answer: Prime Minister


4. Full form of M.R.T.P?

Answer

Answer: Monopoly and restrictional business


5. Iron, Coal, Cement are which type of industry?

Answer

Answer: behaviour act


6. Which are the main crops of India?

Answer

Answer: Primary industry


7. When was New Industrial Policy declared?

Answer

Answer: 1991


8. What is selling of goods to other countries called ?

Answer

Answer: Foreign trade


9. How are the natural resources utilized in International trade ?

Answer

Answer: Complete


10. What is selling of goods at low prices to other nations called ?

Answer

Answer: Deflation


11. What was trade balance in 1950-51?

Answer

Answer: -2


12. What is called the interaction among economics of the world ?

Answer

Answer: Globalization


13. When was new economic policy enforced.

Answer

Answer: 1991


Question 14.
Which is regarded as the defining year to mark the demographic transition from its first to the second decisive stage?

Answer

Answer: 1921 is regarded as the defining year to mark the demographic transition from its first to the second decisive stage.


Question 15.
When was India’s first official census operation undertaken?

Answer

Answer: In 1881.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 6 Development Experience (1947-90) and Economic Reforms Since 1991 with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Development Experience (1947-90) and Economic Reforms Since 1991 MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.