MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 8 Development Experience of India: A Comparison with Neighbours with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 8 Development Experience of India: A Comparison with Neighbours with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Development Experience of India: A Comparison with Neighbours Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Development Experience of India: A Comparison with Neighbours Class 12 MCQs Questions with Answers

Development Experience Of India Class 12 MCQ Question 1.
China republic was established in:
(a) 1945
(b) 1947
(c) 1949
(d) 1951

Answer

Answer: (c) 1949


MCQ On India And Its Neighbouring Countries Class 12 Question 2.
Which is the poorest nation:
(a) India
(b) China
(c) Pakistan
(d) Kerala

Answer

Answer: (c) Pakistan


MCQ Of Indian Economic Development Class 12 Question 3.
In year 2010 which was biggest importer:
(a) America
(b) Japan
(c) China
(d) India

Answer

Answer: (c) China


MCQ Questions For Class 12 Indian Economics Pdf Question 4.
Economics of India and Pakistan depends for G.T.P:
(a) On primary level
(b) Secondary level
(c) Tertiary level
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Tertiary level


Economics Class 12 MCQ Questions Question 5.
Which country adopted infant policy:
(a) India
(b) China
(c) Pakistan
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) China


Fill in the blanks:

1. Biggest contributor to India’s National Income is …………………………

Answer

Answer: Service


2. In China great leap forward mission started in ………………………..

Answer

Answer: 1958


3. Pakistan has better situation in field of ………………………. than India and China.

Answer

Answer: Availability of facility


4. In ……………………… urban population is least.

Answer

Answer: India


5. Emission of Carbon – di – oxide is maximum is …………………………..

Answer

Answer: China


State true or false:

1. In 1978 ‘Reform policy’ started by China get a great below.

Answer

Answer: True


2. Ratio of people below poverty line is higher in India.

Answer

Answer: True


3. Economy of Pakistan achieved great help by remittance of labourers.

Answer

Answer: True


4. In comparison to China Indian human development index is higher.

Answer

Answer: False


5. The Great leap Forward programme was started in Pakistan.

Answer

Answer: False


Match the columns:

Column A Column B
1. Economic development in China (a) Mao
2. India’s new development policy (b) China
3. The great leap forward (c) 1978
4. Commune (d) Pakistan
5. First contribution in 1956 (e) 1991
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Economic development in China (c) 1978
2. India’s new development policy (e) 1991.
3. The great leap forward (a) Mao
4. Commune (b) China
5. First contribution in 1956 (d) Pakistan

Answer in one word:

1. Which model was adopted by Pakistan for development?

Answer

Answer: Statism


2. Renmanbi is the currency of which country?

Answer

Answer: China


3. Which price policy is there in China?

Answer

Answer: Double


4. In 2014 HDI in India was?

Answer

Answer: 0 – 609


5. Which is the poorest among India, Pakistan and China?

Answer

Answer: Pakistan


6. When did China started five year plans?

Answer

Answer: In 1953.


7. When did economic reforms started in India and Pakistan?

Answer

Answer: Economic reforms were started in 1951 in India and in 1956 in Pakistan.


8. Name the two areas where India is ahead of Pakistan?

Answer

Answer: Rate of GDP and Per Capita Income.


9. In which area China is ahead of India and Pakistan?

Answer

Answer: Human development and GNP per capita.


10. What is liberty indicator?

Answer

Answer: Liberty indicators means a tigers night to play in the governance of their country.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 8 Development Experience of India: A Comparison with Neighbours with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Development Experience of India: A Comparison with Neighbours MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.