MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Algebra Class 6 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Algebra Class 6 MCQs Questions with Answers

Algebra Class 6 MCQ Question 1.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern L, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (a)


MCQ On Algebra For Class 6 Question 2.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern C, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (b)


Algebra MCQ For Class 6 Question 3.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern F, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (c)


MCQ On Algebraic Expressions For Class 6 Question 4.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern U, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (b)


Class 6 Algebra MCQ Question 5.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern V, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (a)


Class 6 Maths Chapter 11 MCQ Question 6.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (b)


MCQ Questions For Class 6 Maths Chapter 11 Question 7.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern [], is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer

Answer: (c)


Class 6 Maths Algebra MCQ Question 8.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern ≅, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (a)


MCQ Of Algebra For Class 6 Question 9.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern E. is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (d)


Algebra MCQ Class 6 Question 10.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 3 n
(b) An
(c) 5 n
(d) 6 n.

Answer

Answer: (c)


MCQ For Class 6 Maths Algebra Question 11.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 3 n
(b) 4 n
(c) 5 n
(d) 6 n.

Answer

Answer: (a)


Algebra Questions For Class 6 MCQ Question 12.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern S, is
(a) 3 l
(b) 4 n
(c) 5 n
(d) 6 n.

Answer

Answer: (c)


Ncert Class 6 Maths Chapter 11 MCQ Question 13.
The side of a square is l. Its perimeter is
(a) 3l
(b) 2l
(c) 4l
(d) 6l

Answer

Answer: (c)


MCQ Questions On Algebra For Class 6 Question 14.
14. The side of an equilateral triangle is l. Its perimeter is
(a) l
(b) 2l
(c) 3l
(d) 6l.

Answer

Answer: (c)


MCQ Questions For Class 6 Maths Algebra Question 15.
The side of a regular pentagon is l. Its perimeter is
(a) 3l
(b) 6l
(c) 4l
(d) 5l

Answer

Answer: (d)


Question 16.
The side of a regular hexagon is l. Its perimeter is
(a) l
(b) 2l
(c) 3l
(d) 6l.

Answer

Answer: (d)


Question 17.
The length of an edge of a cube is l. The total length of its edges is
(a) 3l
(b) 4l
(c) 6l
(d) 12l.

Answer

Answer: (d)


Question 18.
The radius of a circle is r. Its diameter is
(a) 2r
(b) 4r
(c) 3r
(d) 6r.

Answer

Answer: (a)


Question 19.
Which of the following is an expression with numbers only?
(a) x + 1
(b) 2x
(c) 1 – x
(d) 3.

Answer

Answer: (d)


Question 20.
Which of the following is an expression with numbers only?
(a) 2(4 – 3) + 5 × 6
(b) 2 × 3 – 4x
(c) 4 × 5 – 10 × 2 – 25 + x
(d) \(\frac { x }{ 8 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 21.
Which of the following is not an expression with numbers only?
(a) 2 × (3 + 4)
(b) (2 + 3) × 4
(c) 2 × 3 + 4 × 5
(d) 2x + 1.

Answer

Answer: (d)


Question 22.
The expression for ‘1 added top’ is
(a) P + 1
(b) p – 1
(c) 1 – p
(d) – 1 – P

Answer

Answer: (a)


Question 23.
The expression for ‘ 1 subtracted from p’ is
(a) p – 1
(b) p + 1
(c) 1 – p
(d) – 1 – p.

Answer

Answer: (a)


Question 24.
The expression for ‘p multiplied by 2’ is
(a) p + 2
(b) P – 2
(c) \(\frac { p }{ 2 }\)
(d) 2p

Answer

Answer: (d)


Question 25.
The expression for ‘p divided by 2’ is
(a) \(\frac { p }{ 2 }\)
(b) 2p
(c) P + 2
(d) p – 2.

Answer

Answer: (a)


Question 26.
The expression for ‘ 1 subtracted from -p’ is
(a) -P-1
(b) p – 1
(c) 1 – p
(d) 1 + p.

Answer

Answer: (a)


Question 27.
The expression for ‘ 1 added to -p’ is
(a) – p + 1
(b) – p – 1
(c) p + 1
(d) p – 1.

Answer

Answer: (a)


Question 28.
The expression for ‘p multiplied by – 2’ is
(a) -2p
(b) – \(\frac { p }{ 2 }\)
(c) p – 2
(d) – p – 2.

Answer

Answer: (a)


Question 29.
The expression for ‘ -p multiplied by 2’ is
(a) -2p
(b) – \(\frac { p }{ 2 }\)
(c) p – 2
(d) – p – 2.

Answer

Answer: (a)


Question 30.
The expression for’ -p divided by 2’ is
(a) – \(\frac { p }{ 2 }\)
(b) -2p
(c) -p + 2
(d) – p – 2.

Answer

Answer: (a)


Question 31.
The expression for ‘ 1 added to 2p’ is
(a) 2p + 1
(b) 2p – 1
(c) 1 – 2p
(d) – 1 – 2p.

Answer

Answer: (a)


Question 32.
The expression for ‘ 1 subtracted from 2p’ is
(a) 2p – 1
(b) 2p + 1
(c) 1 – 2p
(d) -2p -1.

Answer

Answer: (a)


Question 33.
The expression for added’ is ‘ 2 times x to which 1 is
(a) 2x + 1
(b) x + 2
(c) 1 – 2x
(d) 2x – 1.

Answer

Answer: (a)


Question 34.
The expression for ‘2 times x from which 1 is subtracted’ is
(a) 2x – 1
(b) 2x + 1
(c) x – 2
(d) x + 2.

Answer

Answer: (a)


Question 35.
The expression for ‘x is divided by 2 and the result is added to 1’ is
(a) 1 + \(\frac { x }{ 2 }\)
(b) 1 – \(\frac { x }{ 2 }\)
(c) 2 + x
(d) 2 – x.

Answer

Answer: (a)


Question 36.
The expression for ‘x is divided by – 2 and the result is added to 1’ is
(a) 1 – \(\frac { x }{ 2 }\)
(b) 1 + \(\frac { x }{ 2 }\)
(c) \(\frac { x }{ 2 }\) – 1
(d) – 1 – \(\frac { x }{ 2 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 37.
If Apala’s present age is x years, what will be her age in years after 20 years from now?
(a) x + 20
(b) x – 20
(c) \(\frac { x }{ 20 }\)
(d) 20x.

Answer

Answer: (a)


Question 38.
If Meenu’s present age is x years, what was her age in years, 10 years back?
(a) x – 10
(b) 10 – x
(c) – x – 10
(d) 10x.

Answer

Answer: (a)


Question 39.
If the age of Hari Kishan is two times the age of Manish (which is x years), then the age of Hari Kishan, in years, is
(a) \(\frac { x }{ 2 }\)
(b) 2x
(c) x + 2
(d) x – 2.

Answer

Answer: (b) 2x


Question 40.
The salary of Hari Kishan is two times the salary of Manish (which in Rs. x), then the salary of Hari Kishan, in rupees, is
(a) 2x
(b) \(\frac { x }{ 2 }\)
(c) x + 2
(d) x – 2.

Answer

Answer: (a)


Question 41.
Which of the following is an equation in a variable?
(a) \(\frac { 10 }{ 2 }\) = 5
(b) 2 × 3 + 2 × 1 = 8
(c) 2 × 4 = 8
(d) 3p = 12.

Answer

Answer: (d)


Question 42.
Which of the following is an equation in a variable?
(a) 2 < 10
(b) 3 > 12
(c) x – 1 =0
(d) 2 + 3 = 3 + 2.

Answer

Answer: (c)


Question 43.
Solve: p + 1 = 2
(a) 1
(b) 2
(c) -1
(d) -2.

Answer

Answer: (a)
Hint:
p + 1 = 2 ⇒ p = 2 – 1 = 1


Question 44.
Solve : m – 2 = 3
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 1.

Answer

Answer: (c) 5
Hint:
m – 2 = 3 ⇒ m = 3 + 2 = 5


Question 45.
Solve: \(\frac { y }{ 3 }\) = 5
(a) 3
(b) 5
(c) 2
(d) 15.

Answer

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { y }{ 3 }\) = 5 ⇒ y = 5 × 3 = 15


Question 46.
Solve: 3z = 9
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)
Hint:
3z = 9 ⇒ z = \(\frac { 9 }{ 3 }\) = 3


Question 47.
Solve: \(\frac { 1 }{ 2 }\) + 5 = 7
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { 1 }{ 2 }\) + 5 = 7
⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 7 – 5 = 2 ⇒ l = 2 × 2 = 4


Question 48.
Solve: 7u = 21
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)
Hint:
7u = 21 ⇒ u = \(\frac { 21 }{ 7 }\) = 3


Question 49.
Solve: k – 3 = 3
(a) 3
(b) -3
(c) 0
(d) 6.

Answer

Answer: (d)
Hint:
k – 3 = 3 ⇒ k = 3 + 3 = 6


Question 50.
Solve: r + 5 = 5
(a) 0
(b) 1
(c) 5
(d) -5

Answer

Answer: (a)
Hint:
r + 5 = 5
⇒ r = 5 – 5 = 0


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Algebra CBSE Class 6 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.