MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Ratio and Proportion Class 6 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Ratio and Proportion Class 6 MCQs Questions with Answers

MCQ On Ratio And Proportion For Class 6 Question 1.
The cost of a pen is ₹ 10. The cost of a penci 1 is ₹ 2. How many times of the cost of a pencil is the cost of a pen?
(a) 5 times
(b) 2 times
(c) 10 times
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)
Hint:
10 = 5 × 2


Ratio And Proportion Class 6 MCQ Question 2.
The monthly salary of Hari Kishan is ₹ 80000. The monthly salary of Manish is ₹ 40000. How many times of the salary of Manish is the salary of Hari Kishan?
(a) 2 times
(b) 4 times
(c) 3 times
(d) 8 times.

Answer

Answer: (a)
Hint:
80000 = 2 × 40000


Ratio And Proportion MCQ Class 6 Question 3.
There are 30 boys and 20 girls in a class. The ratio of the number of girls to the number of boys is
(a) 2:3
(b) 3:2
(c) 2:5
(d) 3:5.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 20 }{ 30 }\) = \(\frac { 2 }{ 3 }\) = 2 : 3


MCQ Questions For Class 6 Maths Chapter 12 Question 4.
There are 25 boys and 25 girls in a class. The ratio of the number of boys to the total number of students is
(a) 1:2
(b) 1 : 3
(c) 2:3
(d) 3:2.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac{25}{25+25}\) = \(\frac { 25 }{ 50 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 1 : 2


Class 6 Maths Chapter 12 MCQ Question 5.
The height of Apala is 150 cm. The height of Pari is 120 cm. The ratio of the height of Apala to the height of Pari is
(a) 4:5
(b) 5:4
(c) 5:2
(d) 4:1.

Answer

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 150 }{ 120 }\) = \(\frac { 15 }{ 12 }\) = \(\frac { 5 }{ 4 }\) = 5 : 4


MCQ Of Ratio And Proportion Class 6 Question 6.
The cost of a car is ₹ 3,00,000. The cost of a motorbike is ₹ 50,000. The ratio of the cost of motorbike to the cost of car is
(a) 1:6
(b) 1:5
(c) 1:4
(d) 1:3.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 50,000 }{ 3,00,000 }\) = \(\frac { 1 }{ 6 }\) = 1 : 6


Class 6 Ratio And Proportion MCQ Question 7.
The speed of Shubham is 6 km per hour. The speed of Yash is 2 km per hour. The ratio of the speed of Shubham to the speed of Yash is
(a) 2:3
(b) 3:1
(c) 1:3
(d) 3:2.

Answer

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 6 }{ 2 }\) = \(\frac { 3 }{ 1 }\) = 3 : 1


MCQ On Ratio And Proportion For Class 7 Question 8.
The length and breadth of a rectangular park are 50 m and 40 m respectively. Find the ratio of the length to the breadth of the park.
(a) 4:5
(b) 4:1
(c) 5:1
(d) 5:4.

Answer

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { 50 }{ 40 }\) = \(\frac { 5 }{ 4 }\) = 5 : 4


Class 6 Maths Ratio And Proportion MCQ Question 9.
The ratio 40 cm to 1 m is
(a) 2:5
(b) 3:5
(c) 4:5
(d) 5:2.

Answer

Answer: (a)
Hint:
1 m = 100 cm
\(\frac { 40 }{ 100 }\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\) = 2 : 5


MCQ Ratio And Proportion Class 6 Question 10.
In a family, there are 8 males and 4 females. The ratio of the number of females to the number of males is
(a) 1:2
(b) 1:4
(c) 1:8
(d) 2:1.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 4 }{ 8 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 1 : 2


MCQ Questions On Ratio And Proportion For Class 6 Question 11.
Which of the following ratios is equivalent to 2:3?
(a) 4:8
(b) 4:9
(c) 6:9
(d) 6:12.

Answer

Answer: (c)
Hint:
2 : 3 = \(\frac { 2 }{ 3 }\) = \(\frac{2 \times 3}{3 \times 3}\) = \(\frac { 6 }{ 9 }\) = 6 : 9


Ratio And Proportion Class 6 MCQ Questions Question 12.
Which of the following ratios is not equiva-lent to 10:5?
(a) 1:2
(b) 2:1
(c) 20:10
(d) 30:15.

Answer

Answer: (a)
Hint:
10 : 5 = \(\frac { 10 }{ 5 }\) = \(\frac{10 \div 5}{5 \div 5}\) = \(\frac { 2 }{ 1 }\) = 2 : 1
20 ÷ 10 = \(\frac { 20 }{ 10 }\) = \(\frac{20 \div 10}{10 \div 10}\) = \(\frac { 2 }{ 1 }\) = 2 : 1
30 ÷ 15 = \(\frac { 30 }{ 15 }\) = \(\frac{30 \div 15}{15 \div 15}\) = \(\frac { 2 }{ 1 }\) = 2 : 1


MCQs On Ratio And Proportion For Class 6 Question 13.
Find the ratio of number of circles and number of squares inside the following rectangle:MCQs On Ratio And Proportion For Class 6
(a) 3:1
(b) 2:1
(c) 2:3
(d) 3:2

Answer

Answer: (d)
Hint:
12 : 8 = \(\frac { 12 }{ 8 }\) = \(\frac{12 \div 4}{8 \div 4}\) = \(\frac { 3 }{ 2 }\) = 3 : 2


Class 6 Maths Chapter 12 Extra Questions Question 14.
There are 20 teachers in a school of 500 students. The ratio of the number of teachers to the number of students is
(a) 1:20
(d) 1:50
(c) 1:25
(d) 25:1.

Answer

Answer: (c)
Hint:
20 : 500 = \(\frac { 20 }{ 500 }\) = \(\frac { 1 }{ 25 }\) = 1 : 25


Ratio And Proportion Class 6 MCQs Question 15.
The ratio of 25 minutes to 1 hour is
(a) 7:5
(b) 5:12
(c) 12:5
(d) 5:7.

Answer

Answer: (b)
Hint:
1 hour = 60 minutes
25 : 60 = \(\frac { 25 }{ 60 }\) = \(\frac { 5 }{ 12 }\) = 5 : 12


Ratio And Proportion MCQ Questions Question 16.
Out of 30 students in a class, 20 like cricket and 10 like Hockey. The ratio of the number of students liking Hockey to the total number of students is
(a) 3:1
(b) 1:3
(c) 2:3
(d) 1:2.

Answer

Answer: (b)
Hint:
10 : 30 = \(\frac { 10 }{ 30 }\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\) = 1 : 3


Question 17.
The cost of 1 dozen bananas is ₹ 30. The cost of 6 oranges is ₹ 18. The ratio of the cost of a i banana to the cost of an orange is
(a) 3:2
(b) 2:3
(c) 6:5
(d) 5:6.

Answer

Answer: (d)
Hint:
30 : 2 × 18 = \(\frac{30}{2 \times 18}=\frac{30}{36}=\frac{5}{6}\) = \(\frac { 5 }{ 6 }\) = 5 : 6


Question 18.
The present age of Hari Kishan is 60 years. The present age of Manish is 30 years. The ratio of the age of Manish to the age of Hari Kishan 10 years ago was
(a) 2:5
(b) 5:2
(c) 2:3
(d) 3:2.

Answer

Answer: (a)
Hint:
30 – 10 : 60 – 10 = 20 : 50
= \(\frac { 20 }{ 50 }\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\) = 2 : 5


Question 19.
100 students appeared in annual examination. 60 students passed. The ratio of the number of students who failed to the total number of students is
(a) 5:2
(b) 2:5
(c) 2:3
(d) 3:2.

Answer

Answer: (b)
Hint:
100 – 60 = 40
40 : 100 = \(\frac { 40 }{ 100 }\) = \(\frac{40 \div 20}{100 \div 20}\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\) = 2 : 5


Question 20.
₹ 100 are divided between Sangeeta and Manish in the ratio 4:1. Find the amount Sangeeta gets.
(a) ₹ 80
(b) ₹ 20
(c) ₹ 60
(b) ₹ 50.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac{4}{4+1}\) × 100 = \(\frac { 4 }{ 5 }\) × 100 = 4 × 20 = 80


Question 21.
Which of the following are in proportion?
(a) 2,3,20,30
(b) 3,4,15,18
(c) 1,3,11,22
(d) 2,5,40,80.

Answer

Answer: (a)
Hint:
2 : 3 = 20 : 30


Question 22.
Which of the following is true?
(a) 15:40 :: 10:30
(b) 16:48 :: 25:75
(c) 40:60 :: 30:40
(d) 20:100 :: 30:120.

Answer

Answer: (b)
Hint:
16 : 48 = \(\frac { 16 }{ 48 }\) = \(\frac{16 \div 16}{48 \div 16}\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\) = 1 : 3
25 : 75 = \(\frac { 25 }{ 75 }\) = \(\frac{25 \div 25}{75 \div 25}\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\) = 1 : 3


Question 23.
Which of the following is false?
(a) 25 g : 30 g :: 40 kg : 48 kg
(b) 81 : 91 :: 24h : 27h
(c) 32 m : 40 m :: 6 minutes : 12 minutes
(d) 25 km : 60 km :: ₹ 10 : ₹ 24.

Answer

Answer: (c)
Hint:
32 m : 40 m = \(\frac { 32 }{ 40 }\) = \(\frac{32 \div 8}{40 \div 8}\) = \(\frac { 4 }{ 5 }\) = 4 : 5
6 minutes : 12 minutes = \(\frac { 6 }{ 12 }\) = \(\frac{6 \div 6}{12 \div 6}\)
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 1 : 2
4 : 5 ≠ 1 : 2


Question 24.
Which of the following statement is not true?
(a) 4 : 7 = 5 : 9
(b) ₹ 5 : ₹ 25 = 12g : 60g
(c) 30 : 80 = 6 : 16
(d) 12 : 36 = 14 : 42.

Answer

Answer: (a)
Hint:
4 : 7 = \(\frac { 4 }{ 7 }\)
5 : 9 = \(\frac { 5 }{ 9 }\)
\(\frac { 4 }{ 7 }\) ≠ \(\frac { 5 }{ 9 }\)


Question 25.
A car requires 5 litres of petrol to cover 80 km. How many litres of petrol are required to cover 32 km?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 5 }{ 80 }\) × 32 = 2


Question 26.
The cost of 10 notebooks is ₹ 100. The cost of 1 notebook is
(a) ₹ 10
(b) ₹ 100
(c) ₹ 20
(d) ₹ 5.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 100 }{ 10 }\) = 10


Question 27.
The cost of 1 dozen pens is ₹ 24. Find the cost of 30 pens.
(a) ₹ 40
(b) ₹ 45
(c) ₹ 30
(d) ₹ 60.

Answer

Answer: (d)
Hint:
1 dozen = 12
\(\frac { 24 }{ 12 }\) × 30 = 60


Question 28.
The cost of 3 envelopes is ₹ 15. The cost of 10 envelopes is
(a) ₹ 20
(b) ₹ 30
(c) ₹ 45
(d) ₹ 50.

Answer

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { 15 }{ 3 }\) × 10 = 50


Question 29.
The cost of 5 kg of tomatoes is ₹ 100. The cost of 2 kg of tomatoes is
(a) ₹ 20
(b) ₹ 40
(c) ₹ 30
(d) ₹ 50.

Answer

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 100 }{ 5 }\) × 2 = 40


Question 30.
The weight of 50 books is 10 kg. The weight of 25 books is
(a) 5 kg
(b) 8 kg
(c) 6kg
(d) 4kg.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 10 }{ 50 }\) × 25 = 5


Question 31.
The cost of 20 m of cloth is ₹ 400. The cost of 15 m of cloth is
(a) ₹ 100
(b) ₹ 200
(c) ₹ 300
(d) ₹ 360.

Answer

Answer: (c)
Hint:
\(\frac { 400 }{ 20 }\) × 15 = 300


Question 32.
The salary of a month of an employee is ₹ 4000. The annual salary of the employee is
(a) ₹ 48000
(b) ₹ 24000
(c) ₹ 12000
(d) ₹ 8000.

Answer

Answer: (a)
Hint:
1 year = 12 months
4000 × 12 = 48000


Question 33.
An aeroplane covers a distance of 5000 km in 5 hours. How much distance will it cover in 2 hours?
(a) 1000 km
(b) 2000km
(c) 3000 km
(b) 4000 km.

Answer

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 5000 }{ 5 }\) × 2 = 2000


Question 34.
The fare for 5 tickets from Kosi Kalan to Mathura is ₹ 150. The fare for 3 tickets is
(a) ₹ 90
(b) ₹ 60
(c) ₹ 75
(d) ₹ 45.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 150 }{ 5 }\) × 3 = 90


Question 35.
150 kg of oil can be filled in 10 containers. To fill 750 kg of oil, how many containers will be required?
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 50.

Answer

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { 10 }{ 150 }\) × 750 = 50


Question 36.
The cost of 8 almirahs is ₹ 8000. The cost of 1 almirah is
(a) ₹ 1000
(b) ₹ 2000
(c) ₹ 4000
(d) ₹ 6000.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 8000 }{ 8 }\) = 1000


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Ratio and Proportion CBSE Class 6 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.