MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Understanding Elementary Shapes Class 6 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Understanding Elementary Shapes Class 6 MCQs Questions with Answers

Understanding Elementary Shapes Class 6 MCQ Question 1.
The angle measure for one complete revolution is
(a) 180°
(b) 360°
(c) 90°
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Class 6 Maths Chapter 5 MCQ Question 2.
The angle measure for half a revolution is
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


MCQ Questions For Class 6 Maths Chapter 5 Question 3.
The angle measure for one-fourth revolution is
(a) 90°
(b) 360°
(c) 180°
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Understanding Elementary Shapes Class 6 MCQ With Answers Question 4.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 3 to 9?
(a) 90°
(b) 360°
(c) 180°
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


MCQ On Angles For Class 6 Question 5.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 5 to 8?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


MCQ On Understanding Elementary Shapes For Class 6 Question 6.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 12 to 9?
(a) 270°
(b) 180°
(c) 360°
(d) 90°.

Answer

Answer: (a)


Understanding Elementary Shapes MCQ Question 7.
Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 2 to 11?
(a) 270°
(b) 90°
(c) 360°
(d) 180°.

Answer

Answer: (a)


Class 6 Maths Ch 5 MCQ Question 8.
Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 6 to 3?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 270°
(d) 360°.

Answer

Answer: (c)


Ncert Class 6 Maths Chapter 5 MCQ Question 9.
What part of a revolution have you turned through if you stand facing north and turn clockwise to face west?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


MCQ Class 6 Maths Chapter 5 Question 10.
What part of a revolution have you turned through if you stand facing east and turn clockwise to face west?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Class 6 Understanding Elementary Shapes MCQ Question 11.
What part of a revolution have you turned through, if you stand facing north and turn clockwise to face east?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


MCQ On Understanding Elementary Shapes Question 12.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 12 to 3.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)


Class 6 Math Chapter 5 MCQ Question 13.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 4 to 10.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)


Class 6 Maths Chapter 5 Extra Questions Question 14.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 3 to 12.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)


Class 6 Maths Chapter 5 MCQ Questions Question 15.
How many right angles do you make if you start facing north and turn clockwise to south?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)


Question 16.
How many right angles do you make if you start facing east and turn clockwise to south?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)


Question 17.
How many right angles do you make if you start facing south and turn clockwise to east?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)


Question 18.
How many right angles do you make if you start facing east and turn clockwise to east?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)


Question 19.
The measure of a right angle is
(a) 45°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 180°.

Answer

Answer: (b)


Question 20.
The measure of a straight angle is
(a) 90°
(b) 45°
(c) 180°
(d) 60°.

Answer

Answer: (c)


Question 21.
The measure of an acute angle is
(a) < 90°
(b) > 90°
(c) = 90°
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 22.
The measure of an obtuse angle is
(a) < 90°
(b) > 90° and < 180°
(c) = 90°
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 23.
The measure of a reflex angle is
(a) 180°
(b) < 180°
(c) > 180°
(d) < 90°.

Answer

Answer: (c)


Question 24.
Which of the following angles is the measure of an acute angle?
(a) 30°
(b) 90°
(c) 120°
(d) 210°.

Answer

Answer: (a)


Question 25.
Which of the following angles is the measure of an obtuse angle?
(a) 120°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 240°.

Answer

Answer: (a)


Question 26.
Which of the following angles is the measure of a reflex angle?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 120°
(d) 270°.

Answer

Answer: (d)


Question 27.
A triangle having three unequal sides is called a
(a) scalene triangle
(b) isosceles triangle
(c) equilateral triangle
(d) right triangle.

Answer

Answer: (a)


Question 28.
A triangle having two equal sides is called
(a) a scalene triangle
(b) an isosceles triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right angled triangle.

Answer

Answer: (b)


Question 29.
A triangle having three equal sides is called
(а) a scalene triangle
(b) an isosceles triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right triangle.

Answer

Answer: (c)


Question 30.
Which of the following statement is true?
(a) The opposite sides of a trapezium are par-allel.
(b) All the sides of a parallelogram are of equal in length.
(c) The diagonals of a square are perpendicular to each other.
(d) All the angles of a rectangle are not equal.

Answer

Answer: (c)


Question 31.
The following shape is of a
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 1
(a) cone
(b) cylinder
(c) sphere
(d) pyramid.

Answer

Answer: (d)


Question 32.
The shape is of
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 2
(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) cuboid.

Answer

Answer: (b)


Question 33.
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 3
The shape is of
(a) cone
(b) cylinder
(c) cuboid
(d) sphere

Answer

Answer: (b)


Question 34.
The shape is of
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 4
(a) cuboid
(b) cylinder
(c) cone
(d) sphere

Answer

Answer: (a)


Question 35.
The shape is of
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 5
(a) cone
(b) cylinder
(c) sphere
(d) Pyramid

Answer

Answer: (c)


Question 36.
The shape is of
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 6
(a) triangular prism
(b) pyramid
(c) cuboid
(d) cylinder.

Answer

Answer: (a)


Question 37.
The number of faces of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 7
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 3

Answer

Answer: (c)


Question 38.
The number of edges of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 8
(a) 4
(b) 8
(c) 10
(d) 12

Answer

Answer: (b)


Question 39.
The number of corners of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 9
(a) 8
(b) 6
(c) 5
(d) 3

Answer

Answer: (c)


Question 40.
The number of faces of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 10
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d)


Question 41.
The number of edges of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 11
(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) 4

Answer

Answer: (c)


Question 42.
The number of comers of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 12
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 6

Answer

Answer: (d)


Question 43.
The number of faces of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 13
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 44.
The number of edges of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 14
(a) 3
(b) 6
(c) 4
(d) 15

Answer

Answer: (b)


Question 45.
The number of vertices of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 15
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 46.
The number of faces of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 16
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 6

Answer

Answer: (d)


Question 47.
The number of edges of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 17
(a) 12
(b) 6
(c) 9
(d) 8

Answer

Answer: (a)


Question 48.
The number of vertices of the shape is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers 18
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 8

Answer

Answer: (d)


Question 49.
The number of vertices of a sphere is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 50.
The number of comers of a cylinder is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Elementary Shapes CBSE Class 6 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.