MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Integers Class 6 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers for better exam preparation and score more marks.

Integers Class 6 MCQs Questions with Answers

Integers Class 6 MCQ Chapter 6 Question 1.
The succeeding number of the number 0 is
(a) – 1
(b) 0
(c) 1
(d) 11.

Answer

Answer: (c)


MCQ On Integers For Class 6 Chapter 6 Question 2.
The succeeding number of the number – 1 is
(a) – 1
(b) 1
(c) 0
(d) -11.

Answer

Answer: (c)


Integers MCQ Class 6 Chapter 6 Question 3.
The succeeding number of the number – 4 is
(a) – 1
(b) – 2
(c) -3
(d) -4

Answer

Answer: (c)


Class 6 Maths Chapter 6 MCQ  Question 4.
The succeeding number of the number 9 is
(a) 9
(b) 8
(c) 10
(d) 11.

Answer

Answer: (c)


MCQ Questions For Class 6 Maths Integers Question 5.
The preceding number of the number 1 is
(a) 1
(b) – 1
(c) 2
(d) 0.

Answer

Answer: (d)


Class 6 Integers MCQ Chapter 6 Question 6.
The preceding number of the number 0 is
(a) 1
(b) – 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


MCQ Questions For Class 6 Maths Chapter 6 Question 7.
The preceding number of the number 2 is
(a) 3
(b) 1
(c) 0
(d) 4

Answer

Answer: (b)


Integers Class 6 Worksheet MCQ Chapter 6 Question 8.
The preceding number of the number 6 is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d)


MCQ Questions On Integers For Class 6 Question 9.
An integer between – 3 and – 1 is
(a) – 3
(b) – 1
(c) – 2
(d) 0

Answer

Answer: (c)


Class 6 Maths Integers MCQ Chapter 6 Question 10.
Which of the following is true?
(a) 0 < – 8
(b) 0 > – 8
(c) 4 < – 4
(d) 0 > 6.

Answer

Answer: (b)


MCQ Integers Class 6 Chapter 6 Question 11.
Which of the following is false?
(a) – 1 < – 2
(b) 79 < 89
(c) – 1 < 1
(d) 1 > 0.

Answer

Answer: (a)


MCQ Of Integers For Class 6 Chapter 6 Question 12.
Which of the following statements is true?
(a) Every positive integer is larger than every negative integer.
(b) Zero is greater than every positive integer.
(c) Zero is smaller than every negative integer.
(d) Farther a number from zero to the right, smaller is its value.

Answer

Answer: (a)


MCQ Of Integers Class 6 Chapter 6 Question 13.
Which of the following statements, is false?
(a) Zero is neither a negative integer nor a positive integer.
(b) Zero is less than every positive integer.
(c) Zero is larger than every negative integer.
(d) Farther a number from zero on the left, larger is its value.

Answer

Answer: (d)


Ncert Class 6 Maths Chapter 6 MCQ Question 14.
Which of the following statements, is true?
(a) Greatest negative integer is – 1.
(b) – 10 is to the right of – 8 on a number line.
(c) – 50 is to the left of – 100 on a number line.
(d) – 11 is larger than – 10.

Answer

Answer: (a)


MCQ Class 6 Maths Chapter 6 Question 15.
(+ 1) + (+ 2) = ?
(a) + 1
(b) + 2
(c) + 3
(d) – 3

Answer

Answer: (c)


Question 16.
(- 1) + ( – 2) = ?
(a) – 1
(b) – 2
(c) – 3
(d) + 3

Answer

Answer: (c)


Question 17.
(- 2) + (+ 3) = ?
(a) – 2
(b) + 3
(c) + 1
(d) – 1

Answer

Answer: (c)


Question 18.
(- 4) + (+ 3) = ?
(a) – 1
(b) 1
(c) 0
(d) + 2.

Answer

Answer: (a)


Question 19.
(- 1) + (- 1) = ?
(a) – 1
(b) – 2
(c) 2
(d) 0

Answer

Answer: (b)


Question 20.
(- 1) + (+ 1 ) = ?
(a) – 1
(b) + 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 21.
(-2) – (- 1) = ?
(a) – 1
(d) 1
(c) 0
(d) – 2

Answer

Answer: (a)


Question 22.
(- 1) – (- 2) = ?
(a) – 1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 23.
(- 1) + ? = 0
(a) + 1
(b) – 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 24.
10 + ? = 0
(a) – 1
(b) – 10
(c) 0
(d) 1

Answer

Answer: (b)


Question 25.
9 + (- 9) = ?
(a) 9
(b) -9
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (d)


Question 26.
(- 1) + ? = – 2
(a) 1
(b) – 1
(c) 0
(d) 2

Answer

Answer: (b)


Question 27.
? – 5 = – 5
(a) 0
(b) 5
(c) -5
(d) 1

Answer

Answer: (a)


Question 28.
? – 4 = – 2
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)


Question 29.
2 – (- 1) – 2 – (- 3) =
(a) 0
(b) 3
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 30.
2 – (- 1) – (- 2)
(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) 5

Answer

Answer: (d)


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Integers CBSE Class 6 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.