MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Fractions Class 6 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Fractions Class 6 MCQs Questions with Answers

MCQ On Fractions For Class 6 Chapter 7 Question 1.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ On Fractions For Class 6 Chapter 7
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 8 }\)

Answer

Answer: (a)


Class 6 Maths Chapter 7 MCQ Question 2.
The fraction representing the shaded portion is
Class 6 Maths Chapter 7 MCQ
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 8 }\)

Answer

Answer: (b)


Fraction MCQ Class 6 Chapter 7 Question 3.
The fraction representing the shaded portion is
Fraction MCQ Class 6 Chapter 7
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c)


MCQ Questions For Class 6 Maths Chapter 7 Question 4.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions For Class 6 Maths Chapter 7
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c)


MCQ Questions On Fractions For Class 6 Chapter 7 Question 5.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions On Fractions For Class 6 Chapter 7
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 6 }\)

Answer

Answer: (d)


Fraction Class 6 MCQ Chapter 7 Question 6.
What fraction of ₹ 1 is 50 paise?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (a)


Fractions Class 6 MCQ Chapter 7 Question 7.
What fraction of ₹ 1 is 25 paise?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (b)


Fractions MCQ Class 6 Chapter 7 Question 8.
What fraction of an hour is 30 minutes?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 5 }\)

Answer

Answer: (b)


MCQ Questions For Class 6 Maths Fractions Question 9.
What fraction of a day is 12 hours?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 6 }\)

Answer

Answer: (a)


Class 6 Fraction MCQ Chapter 7 Question 10.
Which of the following is a proper fraction?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (a)


Class 6 Fractions MCQ Chapter 7 Question 11.
Which of the following is a proper fraction?
(a) \(\frac { 0 }{ 1 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 11 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (a)


MCQ Of Fraction For Class 6 Chapter 7 Question 12.
Which of the following is a proper fraction whose numerator is 1 and denominator is 3?
(a) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 12 }\)

Answer

Answer: (a)


Ncert Class 6 Maths Chapter 7 MCQ Question 13.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (d)


Class 6 Maths Chapter 7 MCQ Questions Question 14.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 8 }\)
(c) \(\frac { 11 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 5 }\)

Answer

Answer: (c)


Class 6 Maths Fractions MCQ Chapter 7 Question 15.
Express \(\frac { 5 }{ 2 }\) as a mixed fraction.
(a) 1 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) 2 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) 3 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) 4 \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 16.
Express \(\frac { 9 }{ 4 }\) as a mixed fraction.
(a) 2 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) 3 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) 4 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(d) 5 \(\frac { 1 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 17.
Express the mixed fraction 1\(\frac { 1 }{ 2 }\) as an improper fraction.
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (b)


Question 18.
Express the mixed fraction 2 \(\frac { 3 }{ 4 }\) as an improper fraction.
(a) \(\frac { 11 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 11 }\)
(c) \(\frac { 9 }{ 11 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 11 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 19.
The simplest form of \(\frac { 12 }{ 20 }\) is
(a) \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 5 }\)

Answer

Answer: (c)


Question 20.
The simplest form of \(\frac { 45 }{ 20 }\) is
(a) \(\frac { 9 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 9 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 9 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 21.
Which of the following fractions is not equivalent to \(\frac { 1 }{ 3 }\) ?
(a) \(\frac { 5 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 6 }{ 18 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (d)


Question 22.
Which of the following fractions is equivalent to \(\frac { 3 }{ 4 }\)?
(a) \(\frac { 6 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { 9 }{ 10 }\)
(c) \(\frac { 15 }{ 20 }\)
(d) \(\frac { 21 }{ 25 }\)

Answer

Answer: (c)


Question 23.
The equivalent fraction of \(\frac { 2 }{ 5 }\) with numerator 4 is
(a) \(\frac { 4 }{ 10 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 16 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 24.
The equivalent fraction of \(\frac { 20 }{ 36 }\) with denominator 9 is
(a) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 8 }{ 9 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 25.
Which of the following pairs of fractions are equivalent?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) , \(\frac { 2 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\) , \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 5 }\) , \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 7 }\) , \(\frac { 8 }{ 13 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 26.
Which of the following pairs of fractions are not equivalent?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) , \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 5 }\) , \(\frac { 12 }{ 15 }\)
(c) \(\frac { 6 }{ 7 }\) , \(\frac { 12 }{ 14 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 9 }\) , \(\frac { 36 }{ 81 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 27.
Which of the following pairs of fractions are like fractions?
(a) \(\frac { 1 }{ 5 }\) , \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 3 }\) , \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 5 }\) , \(\frac { 5 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 6 }\) , \(\frac { 6 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 28.
Which of the following pairs of fractions are unlike fractions?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\) , \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 7 }\) , \(\frac { 6 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 9 }\) , \(\frac { 5 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 13 }\) , \(\frac { 12 }{ 13 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 29.
Apala typed 50 pages of a book containing 100 pages. Meenu typed 25 pages of the same book. Who typed more?
(a) Apala
(b) Meenu
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


Question 30.
\(\frac { 1 }{ 3 }\) + \(\frac { 2 }{ 3 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


Question 31.
\(\frac { 1 }{ 3 }\) + \(\frac { 1 }{ 3 }\) + \(\frac { 1 }{ 3 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


Question 32.
\(\frac { 1 }{ 4 }\) + \(\frac { 1 }{ 4 }\) + \(\frac { 1 }{ 4 }\) + \(\frac { 1 }{ 4 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 8

Answer

Answer: (a)


Question 33.
\(\frac { 5 }{ 4 }\) – \(\frac { 1 }{ 4 }\) =
(a) 1
(b) 4
(c) 5
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


Question 34.
\(\frac { 8 }{ 10 }\) – \(\frac { 3 }{ 10 }\) =
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


Question 35.
1 – \(\frac { 1 }{ 2 }\) =
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) 1
(c) – \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 36.
\(\frac { 0 }{ 1 }\) + \(\frac { 0 }{ 1 }\) =
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (a)


Question 37.
\(\frac { 8 }{ 15 }\) – ? = \(\frac { 7 }{ 15 }\)
(a) \(\frac { 1 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 15 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 15 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 15 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 38.
? – \(\frac { 1 }{ 4 }\) = \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 39.
? + \(\frac { 2 }{ 7 }\) = \(\frac { 5 }{ 7 }\)
(a) \(\frac { 1 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (c)


Question 40.
\(\frac { 25 }{ 7 }\) – \(\frac { 15 }{ 5 }\) =
(a) 3/4
(b) 4/7
(c) 1/2
(d) 7/4

Answer

Answer: 4/7


Question 41.
\(\frac { 1 }{ 2 }\) – \(\frac { 1 }{ 4 }\) =
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 42.
1 \(\frac { 1 }{ 2 }\) + 2 \(\frac { 1 }{ 2 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 43.
Apala bought 21/2 kg of potatoes whereas Meenu bought 11/2 kg of potatoes. Find the total amount of potatoes purchased by Apala and Meenu both.
(a) 1 kg
(b) 2 kg
(c) 3 kg
(d) 4 kg

Answer

Answer: (d)


Question 44.
A teacher finished \(\frac { 3 }{ 4 }\) of his course. How much course is left?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 45.
Mamsh read \(\frac { 5 }{ 6 }\) part of a book. Preeti read \(\frac { 1 }{ 6 }\) part of that book. What more part was read by Manish?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(c) \(\frac { 5 }{ 6 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Fractions CBSE Class 6 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.