MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 9 Data Handling with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 9 Data Handling with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Data Handling Class 6 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 9 Data Handling for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Data Handling Class 6 MCQs Questions with Answers

Data Handling Class 6 MCQ Question 1.
The maximum marks obtained by any student is
(a) 95
(b) 78
(c) 75
(d) 25.

Answer

Answer: (a)


MCQ On Data Handling For Class 6 Question 2.
The minimum marks obtained by any student is
(a) 95
(b) 78
(c) 75
(d) 25.

Answer

Answer: (d)


Class 6 Maths Chapter 9 MCQ Question 3.
How many students got the same marks?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5.

Answer

Answer: (a)
Hint:
62, 62


Data Handling MCQ Class 6 Question 4.
The difference between the maximum and mini¬mum marks obtained is
(a) 60
(b) 50
(c) 70
(d) 80.

Answer

Answer: (c)
Hint:
95 – 25 = 70


Class 6 Data Handling MCQ Question 5.
How many students got 75 or more marks?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c)
Hint:
95, 78, 75


MCQ Questions For Class 6 Maths Chapter 9 Question 6.
How many students got marks below 60?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)
Hint:
55, 36, 42, 25


MCQ Of Data Handling Class 6 Question 7.
How many students got marks between 60 and 75?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)
Hint:
62,62,73


Observe the following table and answer the related questions:
Data Handling Class 6 MCQ Questions

Data Handling Class 6 MCQ Questions Question 8.
Which blood group is the most common?
(a) A
(b) B
(c) O
(d) AB.

Answer

Answer: (c)


Class 6 Maths Data Handling MCQ Question 9.
Which blood group is the rarest?
(a) AE
(b) B
(c) A
(d) O.

Answer

Answer: (a)


Ncert Class 6 Maths Chapter 9 MCQ Question 10.
What is the total number of students?
(a) 30
(b) 15
(c) 20
(d) 10.

Answer

Answer: (a)


MCQ Data Handling Class 6 Question 11.
The maximum frequency is
(a) 12
(b) 9
(c) 6
(d) 3.

Answer

Answer: (a)


MCQs On Data Handling Class 6 Question 12.
The minimum frequency is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12

Answer

Answer: (a)


Class 6 Maths Ch 9 MCQ Question 13.
The difference between maximum and mini-mum frequency is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12.

Answer

Answer: (c)
Hint:
12 – 3 = 9


MCQ Questions On Data Handling For Class 6 Question 14.
The ratio of the frequencies of blood groups AB and B is
(a) 1:2
(b) 1:3
(c) 2:3
(d) 3:4.

Answer

Answer: (a)
Hint:
3 : 6 = 1 : 2


MCQ Class 6 Maths Chapter 9 Question 15.
The ratio of the frequencies of blood groups B and O is
(a) 1:3
(b) 2:3
(c) 3 :4
(d) 1:2.

Answer

Answer: (d)
Hint:
6 : 12 = 1 : 2


Observe the following pictograph and answer the related questions :
MCQ On Data Handling Class 6

Class 6 Math Chapter 9 MCQ Question 16.
On which day were the maximum number of students present?
(a) Monday
(b) Thursday
(c) Tuesday
(d) Saturday.

Answer

Answer: (b)


Data Handling MCQs Class 6 Question 17.
On which day were the minimum number of students present?
(a) Friday
(b) Saturday
(c) Thursday
(d) Wednesday.

Answer

Answer: (a)


MCQ Questions For Class 6 Data Handling Question 18.
The number of students present on Friday is
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 50.

Answer

Answer: (a)


MCQ Questions For Class 6 Maths Data Handling Question 19.
On how many days were more than 20 stu-dents present?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday


MCQ On Bar Graph Class 6 Question 20.
On how many days were less than 20 students present?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Friday


Observe the following bar graph and answer the related questions:
Class 6 Maths Chapter 9 Extra Questions

Question 21.
Which political party won the maximum number of seats?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D.

Answer

Answer: (a)


Question 22.
Which political party won the minimum number of seats?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E.

Answer

Answer: (d)


Question 23.
Which two political parties won the same number of seats?
(a) C,D
(b) C, E
(c) D, E
(d) B, D.

Answer

Answer: (a)
Hint:
C → 20, D → 20


Question 24.
What is the difference between the maximum and minimum numbers of seats won?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40.

Answer

Answer: (c)
Hint:
40 – 10 = 30


Question 25.
How many parties won more than 20 seats?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)
Hint:
A,B


Question 26.
How many parties won less than 60 seats?
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 4.

Answer

Answer: (c)
Hint:
A, B, C, D, E


Question 27.
What is the total number of seats won by party C and party D?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40.

Answer

Answer: (d)
Hint:
20 + 20 = 40


Observe the following bar graph and answer the related questions:

Question 28.
In which class is the number of students maxi¬mum?
(a) VI
(b) VIII
(c) IX
(d) X.

Answer

Answer: (a)


Question 29.
In which class/classes is the number of students minimum?
(a) IX,X
(b) VIII
(c) VI
(d) VII.

Answer

Answer: (a)


Question 30.
In which classes is the number of students are same?
(a) IX,X
(b) VI,VII
(c) VIII,IX
(d) VI,X.

Answer

Answer: (a)
Hint:
IX → 400
X → 400


Question 31.
In which class is the number of students 500?
(i) VIII
(ii) VII
(c) IX
(d) X.

Answer

Answer: (a)
Hint:
500 → VIII


Question 32.
What is the difference between the maximum and the minimum number of students?
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400.

Answer

Answer: (c)
Hint:
700 – 400 = 300


Question 33.
In how many classes is the number of students are same?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5.

Answer

Answer: (a)
Hint:
IX, X


Question 34.
What is the difference between the number of students of class VI and class VII?
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400.

Answer

Answer: (a)
Hint:
700 – 600 = 100


Question 35.
What is the total number of students?
(a) 2600
(b) 2000
(c) 3600
(d) 1600.

Answer

Answer: (a)
Hint:
700 + 600 + 500 + 400 + 400 = 2600


Question 36.
What is the ratio of the number of students of class X and class IX ?
(a) 1:1
(b) 1:2
(c) 2:1
(d) 1:4.

Answer

Answer: (a)
Hint:
400 : 400 = 1 : 1


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 9 Data Handling with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Data Handling CBSE Class 6 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.