MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Direct and Inverse Proportions Class 8 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Indirect Proportions for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Direct and Inverse Proportions Class 8 MCQs Questions with Answers

Direct And Inverse Proportion Class 8 MCQ Question 1.
10 metres of cloth cost Rs 1000. What will 4 metres cost ?
(a) Rs 400
(b) Rs 800
(c) Rs 200
(d) Rs 100.

Answer

Answer: (a) Rs 400
Explanation:
\(\frac{10}{1000}\) = \(\frac{4}{?}\) ⇒ ? = 400


Direct And Inverse Variation Class 8 MCQ Question 2.
15 books weigh 6 kg. What will 6 books weigh ?
(a) 1.2 kg
(b) 2.4 kg
(c) 3.8 kg
(d) 3 kg.

Answer

Answer: (b) 2.4 kg
Explanation:
\(\frac{15}{6}\) = \(\frac{6}{?}\) ⇒ ? = 2.4


MCQ On Direct And Inverse Proportion Class 8 Question 3.
A horse eats 18 kg of com in 12 days ? How much does he eat in 9 days ?
(a) 11.5 kg
(b) 12.5 kg
(c) 13.5 kg
(d) 14.5 kg.

Answer

Answer: (c) 13.5 kg
Explanation:
\(\frac{12}{18}\) = \(\frac{9}{?}\) ⇒ ? = \(\frac{18×9}{12}\) = 13.5


MCQ Questions For Class 8 Maths Direct And Inverse Proportion Question 4.
8 g of sandal wood cost Rs 40. What will 10 g cost ?
(a) Rs 30
(b) Rs 36
(c) Rs 48
(d) Rs 50.

Answer

Answer: (d) Rs 50.
Explanation:
\(\frac{8}{10}\) = \(\frac{10}{?}\) ⇒ ? = 50


Class 8 Direct And Inverse Proportion MCQ Question 5.
20 trucks can hold 150 metric tonnes. How much will 12 trucks hold ?
(a) 80 metric tonnes
(b) 90 metric tonnes
(c) 60 metric tonnes
(d) 40 metric tonnes.

Answer

Answer: (b) 90 metric tonnes
Explanation:
\(\frac{20}{150}\) = \(\frac{12}{?}\) ⇒ ? = 90


Class 8 Maths Chapter 13 MCQ Question 6.
120 copies of a book cost Rs 600. What will 400 copies cost ?
(a) Rs 1000
(b) Rs 2000
(c) Rs 3000
(d) Rs 2400.

Answer

Answer: (b) Rs 2000
Explanation:
\(\frac{120}{600}\) = \(\frac{400}{?}\) ⇒ ? = 2000


Direct And Inverse Proportion MCQ Question 7.
The rent of 7 hectares is Rs 875. What is the rent of 16 hectares ?
(a) Rs 2000
(b) Rs 1500
(c) Rs 1600
(d) Rs 1200.

Answer

Answer: (a) Rs 2000
Explanation:
\(\frac{7}{875}\) = \(\frac{16}{?}\) ⇒ ? = \(\frac{875×16}{7}\) = 2000


Direct And Inverse Proportion MCQ Class 8 Question 8.
A boy runs 1 km in 10 minutes. How long will he take to ran 600 m ?
(a) 2 minutes
(b) 3 minutes
(c) 4 minutes
(d) 6 minutes.

Answer

Answer: (d) 6 minutes.
Explanation:
\(\frac{1000}{10}\) = \(\frac{600}{?}\) ⇒ ? = 6


Class 8 Maths Direct And Inverse Proportion MCQ Question 9.
A shot travels 90 m in 1 second. How long will it take to go 225 m ?
(a) 2 seconds
(b) 2.5 seconds
(c) 4 seconds
(d) 3.5 seconds.

Answer

Answer: (b) 2.5 seconds
Explanation:
\(\frac{90}{1}\) = \(\frac{225}{?}\) ⇒ ? = 2.5


Ch 13 Maths Class 8 MCQ Question 10.
3 knives cost Rs 63. What will 17 knives cost ?
(a) Rs 357
(b) Rs 375
(c) Rs 537
(d) Rs 573.

Answer

Answer: (a) Rs 357
Explanation:
\(\frac{3}{63}\) = \(\frac{17}{?}\) ⇒ ? = 357


MCQ Questions For Class 8 Maths Chapter 13 Question 11.
15 men can mow 40 hectares of land in 1 day. How much will 6 men mow in 1 day ?
(a) 16 hectares
(b) 12 hectares
(c) 20 hectares
(d) 24 hectares.

Answer

Answer: (a) 16 hectares
Explanation:
\(\frac{15}{40}\) = \(\frac{6}{?}\) ⇒ ? = \(\frac{40×6}{15}\) = 16


Direct Inverse Proportion Class 8 MCQ Question 12.
A man walks 20 km in 5 hours. How long would he take in walking 32 km ?
(a) 3 hours
(b) 4 hours
(c) 6 hours
(d) 8 hours.

Answer

Answer: (d) 8 hours.
Explanation:
\(\frac{20}{5}\) = \(\frac{32}{?}\) ⇒ ? = 8


MCQ On Direct And Inverse Variation Class 8 Question 13.
What is the cost of 50 sticks at Rs 24 per score ?
(a) Rs 30
(b) Rs 40
(c) Rs 50
(d) Rs 60.

Answer

Answer: (d) Rs 60.
Explanation:
\(\frac{20}{24}\) = \(\frac{50}{?}\) ⇒ ? = 60


Class 8 Maths Ch 13 MCQ Question 14.
A train travels 60 km in 1 hour. How long will it take to go 150 km ?
(a) 2 hours
(b) 3 hours
(c) 2.5 hours
(d) 4 hours.

Answer

Answer: (c) 2.5 hours
Explanation:
\(\frac{60}{1}\) = \(\frac{150}{?}\) ⇒ ? = 2.5


Question 15.
If 3 quintals of coal cost Rs 6000, what is the cost of 120 kg ?
(a) Rs 1200
(b) Rs 2400
(c) Rs 3600
(d) Rs 4800.

Answer

Answer: (b) Rs 2400
Explanation:
\(\frac{300}{6000}\) = \(\frac{120}{?}\) ⇒ ? = 2400


Question 16.
If 20 cows eat as much as 15 oxen, how many cows will eat at much as 36 oxen ?
(a) 40
(b) 44
(c) 45
(d) 48

Answer

Answer: (d) 48
Explanation:
\(\frac{15}{20}\) = \(\frac{36}{?}\) ⇒ ? = \(\frac{20×36}{15}\) = 48


Question 17.
The fare for a journey of 40 km is Rs 25. How much can be travelled for Rs40 ?
(a) 32 km
(b) 64 km
(c) 50 km
(d) 60 km.

Answer

Answer: (b) 64 km
Explanation:
\(\frac{25}{40}\) = \(\frac{40}{?}\) ⇒ ? = \(\frac{40×40}{25}\) = 64


Question 18.
Apala types 200 words in half an hour. How many words will she type in 12 minutes ?
(a) 80
(b) 50
(c) 100
(d) 60.

Answer

Answer: (a) 80
Explanation:
\(\frac{30}{200}\) = \(\frac{12}{?}\) ⇒ ? = 80


Question 19.
A labourer is paid Rs 400 for 2 days work. If he works for 5 days, how much will he get ?
(a) Rs 1000
(b) Rs 800
(c) Rs 750
(d) Rs 900.

Answer

Answer: (a) Rs 1000
Explanation:
\(\frac{2}{400}\) = \(\frac{5}{?}\) ⇒ ? = 1000


Question 20.
A machine in a soft drink factory fills 600 bottles in 5 hours. How many bottles will it fill in 2 hours ?
(a) 120
(b) 180
(c) 150
(d) 240.

Answer

Answer: (d) 240
Explanation:
\(\frac{5}{600}\) = \(\frac{2}{?}\) ⇒ ? = 240


Question 21.
If 8 men can do a piece of work in 20 days, in how many days could 20 men do the same work ?
(a) 6 days
(b) 8 days
(c) 4 days
(d) 10 days.

Answer

Answer: (b) 8 days
Explanation:
8 × 20 = 20 × ? ⇒ ? = 8.


Question 22.
If an amount of food last for 40 days for 120 men, how long will it last for 80 men at the same rate ?
(a) 50 days
(b) 60 days
(c) 80 days
(d) 100 days.

Answer

Answer: (b) 60 days
Explanation:
40 × 120 = 80 × ? ⇒ ? = 60.


Question 23.
If 18 women can reap a field in 7 days, in what time can 6 women reap the same field ?
(a) 15 days
(b) 21 days
(c) 30 days
(d) 36 days.

Answer

Answer: (b) 21 days
Explanation:
18 × 7 = 6 × ? ⇒ ? = 21.


Question 24.
10 men can dig a trench in 15 days. How long will 3 men take ?
(a) 50 days
(b) 60 days
(c) 100 days
(d) 75 days.

Answer

Answer: (a) 50 days
Explanation:
10 × 15 = 3 × ? ⇒ ? = 50.


Question 25.
3 lambs finish eating turnips in 8 days. In how many days will 2 lambs finish them ?
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12.

Answer

Answer: (d) 12
Explanation:
3 × 8 = 2 × ? ⇒ ? = 12.


Question 26.
6 pipes are required to fill a tank in 1 hour. How long will it take if only 5 pipes of the same type are used ?
(a) 75 minutes
(b) 72 minutes
(c) 80 minutes
(d) 90 minutes.

Answer

Answer: (b) 72 minutes
Explanation:
6 × 60 = 5 × ? ⇒ ? = 72 minutes.


Question 27.
40 cows can graze a field in 16 days. How many cows will graze the same field in 10 days ?
(a) 60
(b) 64
(c) 80
(d) 75.

Answer

Answer: (b) 64
Explanation:
40 × 16 = ? × 10 ⇒ ? = 64.


Question 28.
If x = ky and when y = 4, x = 8 then k =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b) 2
Explanation:
8 = 4k ⇒ k = 2.


Question 29.
The constant of variation, if x ∝ y, from the following table is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions with Answers
(a ) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c) 3
Explanation:
2 × 3 = 6, 4 × 3 = 12,
5 × 3 = 15, 7 × 3 = 21.


Question 30.
x and y vary inversely with each other. If x – 15 when y = 6, then the value of x when y = 15 is
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 6.

Answer

Answer: (d) 6
Explanation:
15 × 6 = ? × 15 ⇒ ? = 6.


Question 31.
If x = 20 and y = 40, then x and y are:
(a) Directly proportional
(b) Inversely proportional
(c) Neither directly nor inversely proportional
(d) Cannot be determined

Answer

Answer: (a) Directly proportional
Explanation:
x = 20 and y = 40
Clearly, 40 = 2 × 20
y = 2x
y ∝ x, where 2 is the proportionality constant.


Question 32.
If x = 15 and y = 1/30, then x and y are:
(a) Directly proportional
(b) Inversely proportional
(c) Neither directly nor inversely proportional
(d) Cannot be determined

Answer

Answer: (a) Directly proportional
Explanation:
x = 15, y = 1/30
1/30 = 1/(2 × 15)
y = 1/2x
Hence, y ∝ 1/x, where 1/2 is the proportionality constant.


Question 33.
If x and y are directly proportional, then which of the following is correct?
(a) x + y = constant
(b) x – y = constant
(c) xy = constant
(d) x/y = constant

Answer

Answer: (d) x/y = constant
Explanation:
x ∝ y
x = ky
k = x/y, where k is a constant.


Question 34.
If x and y are inversely proportional, then:
(a) x + y = constant
(b) x – y = constant
(c) xy = constant
(d) x/y = constant

Answer

Answer: (c) xy = constant
Explanation:
x ∝ 1/y
x = k/y
xy = k
Where k is a constant.


Question 35.
If x ∝ y and x1= 5, y1 = 210 and x2 = 2, then find y2 ?
(a) 200
(b) 84
(c) 99
(d) 70

Answer

Answer: (b) 84
Explanation:
x ∝ y
x = ky
x/y = k
x1/y1 = x2/y2
5/210 = 2/y2
y2 = 84


Question 36.
If the weight of 12 sheets of thick paper is 40 grams, how many sheets of the same paper would weigh 2500 grams?
(a) 750
(b) 800
(c) 850
(d) 950

Answer

Answer: (a) 750
Explanation:
For 12 sheets, weight of paper is 40 grams
Let number of sheets for 2500 is x.
Using direct proportion concept:
12/40 = x/2500
x = (12 × 2500)/40
x = 750


Question 37.
The scale of a map is given as 1 : 300. Two cities are 4 km apart on the map. The actual distance between them is:
(a) 1000 km
(b) 1100 km
(c) 1200 km
(d) 1300 km

Answer

Answer: (c) 1200 km
Explanation:
1 : 300 = x : y
1/300 = 4/y
y = 4 x 300 = 1200

Hence, the distance between the two cities is 1200 km.


Question 38.
If x and y are inversely proportional, then which one is true?
(a) x1/y1 = x2/y2
(b) x1/x2 = y1/y2
(c) x1/x2 = y2/y1
(d) x1.x2 = y1.y2

Answer

Answer: (c) x1/x2 = y2/y1
Explanation:
x ∝1/y
x = k (1/y)
xy = k
x1y1=x2y2
x1/x2=y2/y1


Question 39.
6 pipes are required to fill a tank in 1 hour 20 minutes. If we use 5 such types of pipes, how much time it will take to fill the tank?
(a) 120 minutes
(b) 96 minutes
(c) 80 minutes
(d) 85 minutes

Answer

Answer: (b) 96 minutes
Explanation:
For 6 pipes, it takes 1 hour 20 minutes
1 hour 20 minutes = 60 + 20 = 80 minutes
For 5 pipes, let the time taken be x.
This is inverse proportion case:
80 × 6 = x × 5
x = 480/5 = 96


Question 40.
If 12 workers can build a wall in 50 hours, how many workers will be required to do the same work in 40 hours?
(a) 10
(b) 13
(c) 14
(d) 15

Answer

Answer: (d) 15
Explanation:
12 × 50 = x × 40
x = (12×50)/40 = 15


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Direct and Inverse Proportions CBSE Class 8 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.