Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Practical Geometry Class 8 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry for better exam preparation and score more marks.

Practical Geometry Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.
How many sides does decagon has?
(a) 8
(b) 10
(c) 6
(d) 12

Answer

Answer: (b) 10


Question 2.
How many measurements can determine a quadrilateral uniquely?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d) 5


Question 3.
The diagonals of a square are ______________ each other
(a) equal to
(b) unequal to
(c) perpendicular bisectors of
(d) none of these

Answer

Answer: (c) perpendicular bisectors of


Question 4.
The opposite angles of a parallelogram are ______________ .
(a) Unequal
(b) equal
(c) complementary
(d) supplementary

Answer

Answer: (b) equal


Question 5.
What is the sum of the measures of angles of a convex quadrilaterals?
(a) 180°
(b) 90°
(c) 360°
(d) 45°

Answer

Answer: (c) 360°


Question 6.
How many diagonals does a regular Hexagon has ?
(a) 2
(b) 9
(c) 3
(d) 5

Answer

Answer: (b) 9


Question 7.
How many sides does a heptagon have ?
(a) 2
(b) 4
(c) 7
(d) 5

Answer

Answer: (c) 7


Question 8.
Minimum possible interior angle in a regular polygon is ______________.
(a) 70°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 120°

Answer

Answer: (b) 60°


Question 9.
The diagonals of a square bisect each other at ______________ angle.
(a) acute
(b) right
(c) obtuse
(d) reflex

Answer

Answer: (b) right


Question 10.
the diagonals of a rhombus bisect each other at ______________ angles.
(a) acute
(b) right
(c) obtuse
(d) reflex

Answer

Answer: (b) right


Question 11.
A parallelogram each of whose angles measures 90° is ______________.
(a) rectangle
(b) rhombus
(c) kite
(d) trapezium

Answer

Answer: (a) rectangle


Question 12.
The value of x in the following figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers
(a) 100°
(b) 90°
(c) 108°
(d) 120°

Answer

Answer: (c) 108°


Question 13.
The value of (x) in the following figure is
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers
(a) 120°
(b) 80°
(c) 100°
(d) 60°

Answer

Answer: (d) 60°


Question 14.
Which of the following polygons is convex polygon?
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers

Answer

Answer: (c)


Question 15.
The number of sides in a regular polygon is 15 , then measure of each exterior angle is
(a) 24°
(b) 36°
(c) 20°
(d) 18°

Answer

Answer: (a) 24°


Question 16.
The angle sum of all interior angles of a convex polygon of sides 7 is
(a) 180°
(b) 540°
(c) 630°
(d) 900°

Answer

Answer: (d) 900°


Question 17.
Maximum number of right angles in a right angled triangle are
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (b) 1


Question 18.
All the angles of a regular polygon are of ______________.
(a) 90°
(b) 60°
(c) equal measure
(d) equal length

Answer

Answer: (c) equal measure


Question 19.
Polygons that have any portions of their diagonals in their exteriors are called
(a) Squares
(b) triangles
(c) convex
(d) concave

Answer

Answer: (d) concave


Question 20.
A polygon with minimum number of sides is
(a) Pentagon
(b) Square
(c) triangle
(d) angle

Answer

Answer: (c) triangle


Question 21.
How many measurements are required to construct a quadrilateral, uniquely?
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Three

Answer

Answer: (b) Five


Question 22.
To construct a quadrilateral, we need to know two diagonals and _____ sides.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) All four sides

Answer

Answer: (c) Three


Question 23.
If two diagonals and three sides are given, then:
(a) A quadrilateral cannot be constructed
(b) A quadrilateral can be constructed
(c) Insufficient information
(d) Any polygon can be constructed

Answer

Answer: (b) A quadrilateral can be constructed


Question 24.
If two diagonals are given, then we can construct a:
(a) Rhombus
(b) Rectangle
(c) Kite
(d) Parallelogram

Answer

Answer: (a) Rhombus
Hint:
The two diagonals of a rhombus bisect each other at 90 degrees.


Question 25.
To construct a parallelogram we need to know:
(a) Length of its parallel sides
(b) Measure of interior angles
(c) Two adjacent sides and one angle
(d) Two adjacent sides and two angles

Answer

Answer: (c) Two adjacent sides and one angle
Hint:
Parallelogram has its parallel sides equal. Also, if one angle is known to us, then we can determine the other angle since the two angles are supplementary.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Practical Geometry CBSE Class 8 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.