MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Comparing Quantities Class 8 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Roots for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Comparing Quantities Class 8 MCQs Questions with Answers

Comparing Quantities Class 8 MCQ Question 1.
The ratio of 50 paise to Rs. 1 is
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 1 : 1
(d) 1 : 5.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Rs 1 = 100 paise
50 paise : 100 paise or 50 : 100 or 1 : 2.


Class 8 Maths Chapter 8 MCQ Question 2.
The ratio of 10 m to 1 km is
(a) 1 : 10
(b) 10 : 1
(c) 1 : 100
(d) 100 : 1.

Answer

Answer: (c)
Hint:
1 km = 1000 m
10 m : 1000 m or 10 : 1000 or 1 : 100.


Class 8 Maths Ch 8 MCQ Question 3.
The ratio of 10 km per hour to 30 km per hour is
(a) 3 : 1
(b) 1:2
(c) 1 : 3
(d) 2 : 1.

Answer

Answer: (c)
Hint:
10 : 30 = 1 : 3.


MCQ On Comparing Quantities Class 8 Question 4.
The ratio 1 : 4 converted to percentage is
(a) 50%
(b) 25%
(c) 75%
(d) 4%.

Answer

Answer: (b)
Hint:
1 : 4 = \(\frac{1}{4}\) x 100% = 25%.


MCQ Of Comparing Quantities Class 8 Question 5.
The ratio 4 : 25 converted to percentage is
(a) 8%
(b) 4%
(c) 16%
(d) 25%.

Answer

Answer: (c)
Hint:
4 : 25 = \(\frac{4}{25}\) x 100% = 16%.


Class 8 Math Chapter 8 MCQ Question 6.
The fraction \(\frac{2}{5}\) converted to percentage is
(a) 20%
(b) 30%
(c) 40%
(d) 50%.

Answer

Answer: (c)
Hint:
\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{2}{5}\) x 100% = 40%.


MCQ Questions For Class 8 Maths Chapter 8 Question 7.
The fraction \(\frac{1}{8}\) converted to percentage is
(a) 12\(\frac{1}{2}\)%
(b) 25%
(c) 8%
(d) 16%.

Answer

Answer: (a)
Hint:
\(\frac{2}{5}\) = \(\frac{2}{5}\) x 100% = 12\(\frac{1}{2}\)%.


Class 8 Comparing Quantities MCQ Question 8.
Out of 40 students in a class, 25% passed. How many students passed ?
(a) 20
(b) 10
(c) 30
(d) 40.

Answer

Answer: (b)
Hint:
∵ Out of 100, passed = 25
∴ Out of 40, passed = \(\frac{25}{100}\) x 40 = 10.
or
25% of 40 = \(\frac{25}{100}\) x 40 = 10


Class 8 Chapter 8 Maths MCQ Question 9.
Out of 100 students of a class, 30% like to watch T.V. How many students like to watch T.V. ?
(a) 70
(b) 50
(c) 60
(d) 30.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Number of students who like to watch T.V. = 30% of 100 = \(\frac{30}{100}\) x 100 = 30 .


MCQ On Percentage For Class 8 Question 10.
There are 50 students in a class of which 40 are boys and the rest are girls. The ratio of the number of boys and number of girls is
(a) 2 : 3
(6) 1 : 5
(c) 4:1
(d) 2:5.

Answer

Answer: (c)
Hint:
Number of Girls = 50 – 40 = 10
Required ratio = 40 : 10 = 4 : 1.


Class 8 Chapter 8 MCQ Question 11.
40% of 50 students of a class are good at Science. How many students are not good at Science ?
(a) 20
(b) 30
(c) 10
(d) 40.

Answer

Answer: (b)
Hint:
∵ Out of 100, good at Science = 40
∴ Out of 50, good at Science
= \(\frac{40}{100}\) × 50 = 20.
or
Number of students good at science
= 40% of 50 = \(\frac{40}{100}\) x 50 = 20
∴ Number of students not good at Science
= 50 – 20 = 30.


Class 8th Maths Chapter 8 MCQ Question 12.
Apala has Rs 200 with her. She spent 80% amount she had. How much money is left with her ?
(a)Rs 10
(b) Rs 20
(c) Rs 30
(d) Rs 40.

Answer

Answer: (d)
Hint:
∴ Out of Rs 100, money spent = Rs 80
∴ Out of Rs 200, money spent = \(\frac{80}{100}\) x 200 = Rs 160
or
Money spent = 80% of Rs 200
= 200 x \(\frac{80}{100}\) = Rs 60
∴ Money left = Rs 200 – Rs 160 = Rs 40.


MCQ Comparing Quantities Class 8 Question 13.
The marked price of a book is Rs 100. The shopkeeper gives 25% discount on it. What is the sale price of the book ?
(a) Rs 100
(b) Rs 25
(c) Rs 125
(d) Rs 75.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Discount on Rs 100 = 25
∴ Sale price = 100 – 25 = Rs 75


Ncert Class 8 Maths Chapter 8 MCQ Questions Question 14.
A bag is available for Rs 90. The shopkeeper allows 10% discount on the marked price. What is the marked price of the bag ?
(a) Rs 100
(b) Rs 90
(c) Rs 110
(d) Rs 10.

Answer

Answer: (a)
Hint:
100 – 10 = 90 .
If the bag is available for Rs 90, then marked price = Rs 100.


Ch 8 Maths Class 8 MCQ Question 15.
A toy marked at Rs 40 is available for Rs 32. What per cent discount is given on the marked price ?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 40%.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Discount = 40 – 32 = Rs 8
∴ Discount on Rs 40 = Rs 8
∴ Discount on Rs 100
= \(\frac{80}{100}\) × 10 = Rs 20


Question 16.
Meenu purchased a fridge for Rs 10000 and sold it for Rs 8000. Find her loss.
(a) Rs 8000
(b) Rs 10000
(c) Rs 2000
(d) Rs 12000

Answer

Answer: (c)
Hint:
Loss = C.P. – S.P. = 10000 – 8000
= Rs 2000.


Question 17.
Saroj purchased a fan for Rs 1000 and sold it for Rs 1200. What is her profit ?
(a) Rs 1000
(b) Rs 1200
(c) Rs 200
(d) Rs 800.

Answer

Answer: (c)
Hint:
Gain = S.P. – C.P. = 1200 – 1000
= Rs 200.


Question 18.
Vimla purchased a watch for Rs 500. She sold it at a loss of 20%. Find the selling price.
(a) Rs 500
(b) Rs 400
(c) Rs 300
(d) Rs 200.

Answer

Answer: (b)
Hint:
100 – 20 = 80
∵ If C.P. is 100, then S.P. = Rs 80
∴ If C.P. is Rs 500, then S.P.
= \(\frac{80}{100}\) x 500 = Rs 400.


Question 19.
Kanti purchased a sewing machine for Rs 2000. She sold it at a loss of 40%. Find the selling price.
(a) Rs 1200
(b) Rs 400
(c) Rs 800
(d) Rs 2800.

Answer

Answer: (a)
Hint:
100 – 40 = 60
∵ If C.P. is Rs 100, then S.P. = Rs 60
∴ If C.P. is Rs 2000, then S.P.
= \(\frac{60}{100}\) x 2000 = Rs 1200.


Question 20.
Mithlesh purchased a T.V. for Rs 10000 and sold it for Rs 8000. Find her loss %.
(a) 10%
(b) 20%
(c) 40%
(d) 60%.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Loss = 10000 – 8000 = 2000
∴ Loss% = \(\frac{200}{1000}\) × 100% = 20%.


Question 21.
Sapna purchased a cycle for Rs 1000 and sold it for Rs 1200. Find her gain%.
(a) 20%
(b) 10%
(c) 40%
(d) 12%.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Gain = 1200 – 1000 = 200
∴ Gain% = \(\frac{200}{1000}\) × 100% = 20%.


Question 22.
Find the simple interest on Rs 1000 for 2 years at 8% per annum.
(a) Rs 80
(b) Rs 40
(c) Rs 120
(d) Rs 160.

Answer

Answer: (d)
Hint:
S.I = \(\frac{1000×2×8}{100}\) = Rs 160


Question 23.
A sofa-set was bought for Rs 10000. Its value depreciated at the rate of 10% per annum. Find its value after one year.
(a) Rs 11000
(b) Rs 9000
(c) Rs 10000
(d) Rs 1000.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Depreciation in 1 year = 10000 x \(\frac{10}{100}\) = Rs 1000
∴ Value after 1 year
= 10000 – 1000 = Rs 9000.


Question 24.
There are 1275 trees in Chaudhary Farm. Out of these 36% trees are of fruits. How many trees of fruits are there in Chaudhary Farm ?
(a) 459
(b) 549
(c) 945
(d) 954.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Required number = \(\frac{1275×36}{100}\) = Rs 459


Question 25.
The quantity of protein in a particular variety of pulse is 25%. Find the amount of protein in 4 kg of pulse.
(a) 1 kg
(b) 2 kg
(c) 3 kg
(d) 4 kg.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Amount of protein = 4 × \(\frac{25}{100}\) = 1 kg


Question 26.
In a miRsture the amount of zinc is 45%. Find the amount of zinc in 400 g miRsture.
(a) 60 g
(b) 120 g
(c) 180 g
(d) 200 g.

Answer

Answer: (c)
Hint:
Amount of zinc = 400 × \(\frac{45}{100}\) = 180 kg


Question 27.
In a school out of 340 students, 55% students are of Science. The remaining students are of Commerce. Find the number of students of Commerce.
(a) 135
(b) 153
(c) 315
(d) 140.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Number of Science students
= 340 x \(\frac{55}{100}\) = 187.
∴ Number of students of Commerce
= 340 – 187 = 153.


Question 28.
The salary of Manish is Rs 10000. His salary gets increased by 10%. Find his increased salary.
(a) Rs 9000
(b) Rs H000
(c) Rs 8000
(d) Rs 12000.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Increase in salary
= 10000 x \(\frac{10}{100}\) = Rs 1000
∴ Increased salary
= Rs 10000 + Rs 1000 = Rs 11000.


Question 29.
A shopkeeper purchased 2 refrigerators for Rs 9800 and Rs 8200 respectively. He sold them for Rs 16920. Find loss%.
(a) 2%
(b) 4%
(c) 5%
(d) 6%.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Total C.P. = 9800 + 8200 = Rs 18000
S.P. = Rs 16920
∴ Loss = Rs 18000 – Rs 16920 = Rs 1080
∴ Loss % = \(\frac{1080}{18000}\) x 100% = 6%.


Question 30.
In selling a plot of land for Rs 61200, a profit of 20% is made. The cost price of the plot is
(a) Rs 51000
(b) Rs 50000
(c) Rs 49000
(d) Rs 52000.

Answer

Answer: (a)
Hint:
∵ If S.P. is Rs 120(100 + 20),
C.P. = Rs 100
∴ If S.P. is Rs 61200
C.P. = \(\frac{100}{120}\) x 61200 = Rs 51000


Question 31.
The simple interest on Rs 2000 for 4 years is Rs 400. The rate per cent of interest is
(a) \(\frac{2000×100}{400×4}\)
(b) \(\frac{400×4}{2000×10}\)
(c) \(\frac{400×100}{2000×4}\)
(d) \(\frac{2000×4}{400×100}\)

Answer

Answer: (c)
Hint:
\(\frac{2000×4×R}{100}\) = 400
⇒ R = \(\frac{400×100}{2000×4}\) = 5


Question 32.
The simple interest of Rs 500 at the rate of 5% is Rs 100. This interest is of the time.
(a) 1 year
(b) 4 years
(c) 10 years
(d) 20 years.

Answer

Answer: (b)
Hint:
\(\frac{500×5×T}{100}\) = 100
⇒ T = \(\frac{100×100}{500×5}\) = 4


Question 33.
The S.I. of Rs 100 of 1 year at the rate of 3 paise per rupee per month is
(a) Rs 30
(b) Rs 36
(c) Rs 24
(d) Rs 48.

Answer

Answer: (b)
Hint:
S.I = 100 × 1 ×(3 × 12) = 3600 paise = Rs 36


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Comparing Quantities CBSE Class 8 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.