Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Number Systems Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number System for better exam preparation and score more marks.

Number Systems Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The value of \(\sqrt[4]{\sqrt[3]{2^{2}}}\) is equal to
(a) 2–\(\frac{1}{6}\)
(b) 2-6
(c) 2\(\frac{1}{6}\)
(d) 26

Answer

Answer: (c) 2\(\frac{1}{6}\)


Question 2.
Find the value of \(\sqrt[3]{\frac{54}{250}}\)
(a) \(\frac{9}{25}\)
(b) \(\frac{3}{5}\)
(c) \(\frac{27}{125}\)
(d) \(\frac{\sqrt[3]2}{5}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{3}{5}\)


Question 3.
Simplified value of (16)–\(\frac{1}{4}\) × \(\sqrt[4]{16}\) is
(a) 16
(b) 4
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (c) 1


Question 4.
Find the value of \(\sqrt[4]{64^{-2}}\).
(a) \(\frac{1}{8}\)
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) 8
(d) \(\frac{1}{64}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{8}\)


Question 5.
Find the value of \(\sqrt[3]{216}\) – \(\sqrt[3]{125}\)
(a) 1
(b) -1
(c) \(\sqrt[3]{91}\)
(d) \(\frac{6}{5}\)

Answer

Answer: (a) 1


Question 6.
When 15\(\sqrt{15}\) is divided by 3√3 find the quotient.
(a) 5√3
(b) 3√5
(c) 5√5
(d) 3√3

Answer

Answer: (c) 5√5


Question 7.
If √3 = 1.732 and √2 = 1.414, find the value of \(\frac{1}{√3-√2}\)
(a) 0.318
(b) 3.146
(c) \(\frac{1}{3.146}\)
(d) \(\sqrt{1.732}\) – \(\sqrt{1.414}\)

Answer

Answer: (b) 3.146


Question 8.
Which of the following numbers is an irrational number?
(a) \(\sqrt{16}\) – 4
(b) (3 – √3) (3 + √3)
(c) √5 + 3
(d) –\(\sqrt{25}\)

Answer

Answer: (c) √5 + 3


Question 9.
The decimal expansion of √2 is
(а) finite decimal
(b) 1.4121
(c) non-terminating recurring
(d) non-terminating non-recurring

Answer

Answer: (d) non-terminating non-recurring


Question 10.
If x = \(\frac{√7}{5}\) and \(\frac{5}{x}\) = p√7, then the value of p is
(а) \(\frac{5}{√7}\)
(b) \(\frac{25}{7}\)
(c) \(\frac{7}{25}\)
(d) \(\frac{√7}{5}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{25}{7}\)


Question 11.
The sum of 0.\(\bar{3}\) and 0.\(\bar{2}\) is
(а) \(\frac{5}{99}\)
(b) \(\frac{5}{9}\)
(c) \(\frac{5}{10}\)
(d) \(\frac{5}{100}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{5}{9}\)


Question 12.
(√a + √b) (√a – √b) is
(a) a + b
(b) a – b
(c) 2√a
(d) 2√b

Answer

Answer: (b) a – b


Question 13.
\(\sqrt{12}\) × √8 is equal to
(a) 2√6
(b) 3√6
(c) 4√6
(d) 6√6

Answer

Answer: (c) 4√6


Question 14.
Find the value of \(\frac{2^0+7^0}{5^0}\)
(a) 2
(b) 0
(c) \(\frac{9}{5}\)
(d) \(\frac{1}{5}\)

Answer

Answer: (a) 2


Question 15.
A rational number lying between √2 and √3 is
(a) \(\frac{√2+√3}{2}\)
(b) √6
(c) 1.6
(d) 1.9

Answer

Answer: (c) 1.6


Question 16.
The rational number between –\(\frac{1}{5}\) and –\(\frac{2}{5}\) is
(a) 4
(b) –\(\frac{1}{4}\)
(c) –\(\frac{3}{10}\)
(d) –\(\frac{7}{25}\)

Answer

Answer: (c) –\(\frac{3}{10}\)


Question 17.
If 8x = \(\frac{64}{2^x}\) then find the value of x.
(a) 4
(b) 2
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{3}{2}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{3}{2}\)


Question 18.
The simplified value of (81)–\(\frac{1}{4}\) × \(\sqrt[4]{81}\) × (81)0.2 is
(a) 9
(b) 3
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (a) 9


Question 19.
Value of [(81-1/2)-1/4]² is
(a) 3
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) 9
(d) \(\frac{1}{9}\)

Answer

Answer: (a) 3


Question 20.
If x1/12 = 491/24 then find the value of x.
(a) 49
(b) 2
(c) 12
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Number Systems CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.