Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Constructions Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions for better exam preparation and score more marks.

Constructions Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
If a, b and c are the lengths of the three sides of a triangle, then which of the following is true?
(a) a + b < c
(b) a – b < c
(c) a + b = c

Answer

Answer: (b) a – b < c


Question 2.
With the help of a ruler and compasses, which of the following is not possible to construct?
(a) 70°
(b) 60°
(c) 135°

Answer

Answer: (a) 70°


Question 3.
Which of the following sets of angles can be the angles of a triangle?
(a) 30°, 60°, 80°
(b) 40°, 60°, 70°
(c) 50°, 30°, 100°

Answer

Answer: (c) 50°, 30°, 100°


Question 4.
The construction of the triangle ABC is possible if it is given that BC = 4 cm, ∠C = 60° and the difference of AB and AC is
(a) 3.5 cm
(b) 4.5 cm
(c) 3 cm
(d) 2.5 cm

Answer

Answer: (b) 4.5 cm


Question 5.
Which of the following can be the length of BC required to construct the triangle ABC such that AC = 7.4 cm and AB = 5 cm?
(a) 3.5 cm
(b) 2.1 cm
(c) 4.7 cm

Answer

Answer: (b) 2.1 cm


Question 6.
If we want to construct a triangle, given its perimeter, then we need to know:
(a) Sum of two sides of triangle
(b) Difference between two sides of triangle
(c) One base angles
(d) Two base angles

Answer

Answer: (c) One base angles


Question 7.
To construct a bisector of a given angle, we need:
(a) A ruler
(b) A compass
(c) A protractor
(d) Both ruler and compass

Answer

Answer: (d) Both ruler and compass


Question 8.
Which of the following set of lengths can be the sides of a triangle?
(a) 2 cm, 4 cm, 1.9 cm
(b) 1.6 cm, 3.7 cm, 5.3 cm
(c) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm


Question 9.
Which of these angles cannot be constructed using ruler and compasses?
(a) 120
(b) 60
(c) 140
(d) 135

Answer

Answer: (c) 140


Question 10.
Which of the following angles can be constructed using ruler and compasses?
(a) 35
(b) 45
(c) 95
(d) 55

Answer

Answer: (b) 45
Hint:
See the figure below:
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers
ROA = 45°


Question 11.
With the help of a ruler and compasses which of the following is not possible to construct?
(a) 120°
(b) 135°
(c) 140°

Answer

Answer: (c) 140°


Question 12.
If the construction of a triangle ABC in which AB = 6 cm, ∠A = 70° and ∠B = 40° is possible then find the measure of ∠c.
(a) 40°
(b) 70°
(c) 80°

Answer

Answer: (b) 70°


Question 13.
Which of the following set of lengths can be the sides of a triangle?
(a) 2 cm, 4 cm, 1.9 cm
(b) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm
(c) 1.6 cm, 3.7 cm. 5.3 cm

Answer

Answer: (b) 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm


Question 14.
The construction of a triangle ΔABC in which BC = 6 cm, ∠A = 50° is not possible, when difference of BC and AC is equal to
(a) 4.6 cm
(b) 6.4 cm
(c) 5.1 cm

Answer

Answer: (b) 6.4 cm


Question 15.
Which of the following angle can be constructed with the help of a ruler and a pair of compasses?
(a) 35°
(b) 40°
(c) 37.5°
(d) 47.5°

Answer

Answer: (c) 37.5°


Question 16.
To construct an angle of 60 degrees, we need to draw first:
(a) A ray
(b) An arc
(c) Two rays
(d) A straight line

Answer

Answer: (a) A ray
Hint:
To construct an angle of 60 degrees we need to start at the initial point of a ray.


Question 17.
The side lengths 4 cm, 4 cm and 4 cm can be sides of:
(a) Scalene Triangle
(b) Isosceles Triangle
(c) Equilateral Triangle
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Equilateral Triangle
Hint:
Equilateral triangle has all its three sides equal.


Question 18.
If a, b and c are the lengths of three sides of a triangle, then:
(a) a + b > c
(b) a – b > c
(c) a + b = c
(d) a – b = c

Answer

Answer: (a) a + b > c
Hint:
The sum of two sides of a triangle is always greater than the third side.


Question 19.
Which of these angles we cannot construct it using ruler and compasses?
(a) 120
(b) 70
(c) 60
(d) All can be constructed

Answer

Answer: (b) 70


Question 20
Which of the following angles can be constructed using ruler and compass?
(a) 35
(b) 40
(c) 90
(d) 50

Answer

Answer: (c) 90
Hint:
See the figure below:
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers
∠POA = 90


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Constructions CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.