Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Heron’s Formula Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula for better exam preparation and score more marks.

Heron’s Formula Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
An isosceles right triangle has area 8 cm². The length of its hypotenuse is
(a) \(\sqrt{32}\) cm
(b) \(\sqrt{16}\) cm
(c)\(\sqrt{48}\) cm
(d) \(\sqrt{24}\) cm

Answer

Answer: (a) \(\sqrt{32}\) cm


Question 2.
The perimeter of an equilateral triangle is 60 m. The area is
(a) 10√3 m²
(b) 15√3 m²
(c) 20√3 m²
(d) 100√3 m²

Answer

Answer: (d) 100√3 m²


Question 3.
The sides of a triangle are 56 cm, 60 cm and 52 cm long. Then the area of the triangle is
(a) 1322 cm²
(b) 1311 cm²
(c) 1344 cm²
(d) 1392 cm²

Answer

Answer: (c) 1344 cm²


Question 4.
The area of an equilateral triangle with side 2√3 cm is
(a) 5.196 cm²
(b) 0.866 cm²
(c) 3.496 cm²
(d) 1.732 cm²

Answer

Answer: (a) 5.196 cm²


Question 5.
The length of each side of an equilateral triangle having an area of 9√3 cm² is
(a) 8 cm
(b) 36 cm
(c) 4 cm
(d) 6 cm

Answer

Answer: (d) 6 cm


Question 6.
If the area of an equilateral triangle is 16√3 cm², then the perimeter of the triangle is
(a) 48 cm
(b) 24 cm
(c) 12 cm
(d) 36 cm

Answer

Answer: (b) 24 cm


Question 7.
The sides of a triangle are 35 cm, 54 cm and 61 cm. The length of its longest altitude is
(a) 16√5 cm
(b) 10√5 cm
(c) 24√5 cm
(d) 28 cm

Answer

Answer: (c) 24√5 cm


Question 8.
The area of an isosceles triangle having base 2 cm and the length of one of the equal sides 4 cm is
(a) \(\sqrt{15}\) cm²
(b) \(\sqrt{\frac{15}{2}}\) cm²
(c) 2\(\sqrt{15}\)5 cm²
(d) 4\(\sqrt{15}\) cm²

Answer

Answer: (a) \(\sqrt{15}\) cm²


Question 9.
The edges of a triangular board are 6 cm, 8 cm and 10 cm. The cost of painting it at the rate of 9 paise per cm² is
(a) Rs 2.00
(b) Rs 2.16
(c) Rs 2.48
(d) Rs 3.00

Answer

Answer: (b) Rs 2.16


Question 10.
The base of a right triangle is 48 cm and its hypotenuse is 50 cm. The area of the triangle is
(a) 168 cm²
(b) 252 cm²
(c) 336 cm²
(d) 504 cm²

Answer

Answer: (c) 336 cm²


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Heron’s Formula CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.