Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Polynomials Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials for better exam preparation and score more marks.

Polynomials Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Find the product of (x – \(\frac{1}{x}\)) (x + \(\frac{1}{x}\)) (x² + \(\frac{1}{x^2}\))
(a) x4 + \(\frac{1}{x^4}\)
(b) x³ + \(\frac{1}{x^3}\) – 2
(c) x4 – \(\frac{1}{x^4}\)
(d) x² + \(\frac{1}{x^2}\) + 2

Answer

Answer: (c) x4 – \(\frac{1}{x^4}\)


Question 2.
If \(\frac{x}{y}\) + \(\frac{y}{x}\) = -1 (x, y ≠ 0), then find the value of x³ – y³
(a) 1
(b) -1
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 3.
Find the value of 525² – 475².
(a) 100
(b) 10000
(c) 50000
(d) 100000

Answer

Answer: (c) 50000


Question 4.
One of the factors of (1 + 3y)² + (9y² – 1) is
(a) 1 – 3y
(b) 3 – y
(c) 3y + 1
(d) y – 3

Answer

Answer: (c) 3y + 1


Question 5.
One of the factors of (x³ – 1) – (x – 1) is
(a) x² + 1
(b) x² – 1
(c) x – 1
(d) x + 4

Answer

Answer: (c) x – 1


Question 6.
Find the degree of polynomial √2 .
(a) 2
(b) 0
(c) 1
(d) \(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (b) 0


Question 7.
Find the value of k if x² + kx + 6 = (x + 2) (x + 3) for all k.
(a) 1
(b) -1
(c) 5
(d) 3

Answer

Answer: (c) 5


Question 8.
If x – 2 is a factor of 5x² – kx – 18, then find the value of k.
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) 5

Answer

Answer: (b) 1


Question 9.
Find the coefficient of x² in (3x² – 5) (4 + 4x²).
(a) 12
(b) 5
(c) -8
(d) 8

Answer

Answer: (c) -8


Question 10.
Find the value of p for which x + p is a factor of x² + px + 3 – p.
(a) 1
(b) -1
(c) 3
(d) -3

Answer

Answer: (c) 3


Question 11.
Zero of the polynomial p(x) = cx + d is
(a) -d
(b) -c
(c) \(\frac{d}{c}\)
(d) –\(\frac{d}{c}\)

Answer

Answer: (d) –\(\frac{d}{c}\)


Question 12.
Find the remainder on dividing 5y³ – 2y² – 7y + 1 by y.
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1


Question 13.
One of the factors of (16y² – 1) + (1 – 4y)²
(a) (4 + a)
(b) (4 – y)
(c) (4y + 1)
(d) 8y

Answer

Answer: (d) 8y


Question 14.
If a + b + c = 0, then the value of a³ + b³ + c³
(a) abc
(b) -3abc
(c) 0
(d) 3abc

Answer

Answer: (d) 3abc


Question 15.
If x\(\frac{1}{3}\) + y\(\frac{1}{3}\) + z\(\frac{1}{3}\) = 0, then which one of the expression is correct.
(a) x³ + y³ + z³ = 0
(b) x + y + z = 3x\(\frac{1}{3}\)y\(\frac{1}{3}\)z\(\frac{1}{3}\)
(c) x + y + z = 3xyz
(d) x³ + y³ + z³ = 3xyz

Answer

Answer: (b) x + y + z = 3x\(\frac{1}{3}\)y\(\frac{1}{3}\)z\(\frac{1}{3}\)


Question 16.
If the area of the rectangle is 4x² + 4x – 3, then find its possible dimensions.
(a) 2x – 3, 2x + 1
(b) 2x – 1, 2x + 3
(c) 3x + 1, 2x – 3
(d) 3x – 1, 2x + 3

Answer

Answer: (b) 2x – 1, 2x + 3


Question 17.
If x + \(\frac{1}{x}\) = 4, then the value of x² + \(\frac{1}{x^2}\)
(a) 8
(b) 14
(c) 16
(d) 20

Answer

Answer: (b) 14


Question 18.
For what value of b, is the polynomial x³ – 3x² + bx – 6 divisible by x – 3?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) -3

Answer

Answer: (b) 2


Question 19.
When p(x) is divided by ax – b, then the remainder is
(a) p(a + b)
(b) P(\(\frac{-b}{a}\))
(c) p(\(\frac{a}{b}\))
(d) p(\(\frac{b}{a}\))

Answer

Answer: (d) p(\(\frac{b}{a}\))


Question 20.
What is remainder when x³ – 2x² + x + 1 is divided by x – 1?
(a) 0
(b) -1
(c) 1
(d) 2

Answer

Answer: (c) 1


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Polynomials CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.