Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Coordinate Geometry Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry for better exam preparation and score more marks.

Coordinate Geometry Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Abscissa of a point is positive in
(а) I and II quadrants
(b) I and IV quadrants
(c) I quadrants only
(d) II quadrant only.

Answer

Answer: (b) I and IV quadrants


Question 2.
The points (-5, 2) and (2, -5) lie in the
(а) same quadrant
(b) II and III quadrant respectively.
(c) II and IV quadrant respectively.
(d) I and IV quadrant respectively.

Answer

Answer: (c) II and IV quadrant respectively.


Question 3.
If (x + 2, 4) = (5, y – 2), then coordinates (x, y) are
(a) (7, 12)
(b) (6, 3)
(c) (3, 6)
(d) (2, 1)

Answer

Answer: (c) (3, 6)


Question 4.
Mirror image of the point (9, -8) in y-axis is
(a) (-9, -8)
(b) (9, 8)
(c) (-9, 8)
(d) (-8, 9)

Answer

Answer: (a) (-9, -8)


Question 5.
The coordinates of the point which lies on y-axis at a distance of 4 units in negative direction of y-axis is
(a) (5, 4)
(b) (4, 0)
(c) (0, -4)
(d) (-4, 0)

Answer

Answer: (c) (0, -4)


Question 6.
If the points A(2, 0), B(-6, 0) and C(3, a – 3) lie on the x-axis, then the value of a is
(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) -6

Answer

Answer: (c) 3


Question 7.
Which of the following points lies on the negative side of x axis?
(a) (-4, 0)
(b) (3, 2)
(c) (0, -4)
(d) (5, -7)

Answer

Answer: (a) (-4, 0)


Question 8.
The Coordinates of point Q are
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers
(a) (3, 3.5)
(b) (3.5, 3)
(c) (-3, 3.5)
(d) (-3, -3.5)

Answer

Answer: (d) (-3, -3.5)


Question 9.
The point M lies in the IV quadrant. The coordinates of point M are
(a) (a, b)
(b) (-a, b)
(c) (a, -b)
(d) (-a, -b)

Answer

Answer: (c) (a, -b)


Question 10.
Write the name of the quadrant in which the point (-3, -5) lies.
(a) First quadrant
(b) Second quadrant
(c) Third quadrant
(d) Fourth quadrant

Answer

Answer: (c) Third quadrant


Question 11.
The number of parts the coordinates axes divide the plane is
(a) Two parts
(b) Four parts
(c) Six parts
(d) Eight parts

Answer

Answer: (b) Four parts


Question 12.
Point (0, 4) lies
(a) in I quadrant
(b) on x-axis
(c) on y-axis
(a) in IV quadrant

Answer

Answer: (c) on y-axis


Question 13.
The mirror image of the point (-3, -4) in x-axis is
(a) (-4, -3)
(b) (3, -4)
(c) (3, 4)
(d) (-3, 4)

Answer

Answer: (d) (-3, 4)


Question 14.
In which quadrant does the point (-1, 2) lies?
(a) First quadrant
(b) Second quadrant
(c) Third quadrant
(d) Fourth quadrant

Answer

Answer: (b) Second quadrant


Question 15.
Abscissa of a point is negative in
(a) I and II quadrant
(b) I and IV quadrant
(c) II and III quadrant
(d) IV quadrant only

Answer

Answer: (c) II and III quadrant


Question 16.
Abscissa of all the points on y-axis is
(a) 1
(b) any number
(c) 0
(d) -1

Answer

Answer: (c) 0


Question 17.
Which is the example of geometrical line?
(a) Blackboard
(b) Sheet of paper
(c) Meeting place of two walls
(d) Tips of sharp pencil.

Answer

Answer: (c) Meeting place of two walls


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Coordinate Geometry CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.