Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Linear Equations for Two Variables Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables for better exam preparation and score more marks.

Linear Equations for Two Variables Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The value of y at x = -1 in the equation 5y = 2 is
(a) \(\frac{5}{2}\)
(b) \(\frac{2}{5}\)
(c) 10
(d) 0

Answer

Answer: (b) \(\frac{2}{5}\)


Question 2.
Equation of a line which is 5 units distance above the x-axis is
(a) x = 5
(b) x + 5 = y
(c) y – 5
(d) x – y = 0

Answer

Answer: (c) y – 5


Question 3.
x = 3 and y = -2 is a solution of the equation 4px – 3y = 12, then the value of p is
(a) 0
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{2}\)


Question 4.
Which of the following is the equation of a line parallel to y-axis?
(a) y = 0
(b) x + y = z
(c) y = x
(d) x = a

Answer

Answer: (d) x = a


Question 5.
Any point on the line y = 3x is of the form
(a) (a, 3a)
(b) (3a, a)
(c) (a, \(\frac{a}{3}\))
(d) (\(\frac{a}{3}\), -a)

Answer

Answer: (a) (a, 3a)


Question 6.
To which equation does the graph represent?
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables with Answers
(a) 3x – 7y = 10
(b) y – 2x = 3
(c) 8y – 6x = 4
(d) 5x +\(\frac{35}{2}\)y = 25

Answer

Answer: (c) 8y – 6x = 4


Question 7.
Any point of the form (a, – a) always lie on the graph of the equation
(a) x = -a
(b) y = a
(c) y = x
(d) x + y = 0

Answer

Answer: (d) x + y = 0


Question 8.
The graph of the equation 2x + 3y = 6 cuts the x-axis at the point
(a) (0, 3)
(b) (3, 0)
(c) (2, 0)
(d) (0, 2)

Answer

Answer: (b) (3, 0)


Question 9.
Graph of linear equation ax + by + c = 0, a * 0, 6*0 cuts x-axis and y-axis respectively at the points.
(a) (\(\frac{-c}{a}\), 0), (0, \(\frac{-c}{b}\))
(b) (0, \(\frac{-c}{b}\), 0), (\(\frac{-c}{a}\), 0)
(c) (-c, 0) (0, -c)
(d) (x, 0) (y, 0)

Answer

Answer: (a) (\(\frac{-c}{a}\), 0), (0, \(\frac{-c}{b}\))


Question 10.
Which of the following ordered pairs is a solution of the equation x – 2y – 6?
(a) (2, 4)
(b) (0, 3)
(c) (-4, 1)
(d) (4, -1)

Answer

Answer: (d) (4, -1)


Question 11.
How many linear equation in x and y can be satisfied by x = 1 and y = 2?
(a) only one
(b) two
(c) infinitely many
(d) three

Answer

Answer: (c) infinitely many


Question 12.
Solution of linear equation 2x + 0.y + 9 = 0 is
(a) (\(\frac{9}{2}\), m)
(b) (n, \(\frac{-9}{2}\))
(c) (0, \(\frac{-9}{2}\))
(d) (\(\frac{-9}{2}\), 0)

Answer

Answer: (d) (\(\frac{-9}{2}\), 0)


Question 13.
If (3, 2) is the solution 3x – ky = 5, then k equals of the equation
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) \(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (a) 2


Question 14.
Cost of book (x) exceeds twice the cost of pen (y) by Rs 10. This statement can be expressed as linear equation.
(a) x – 2y – 10 = 0
(b) 2x – y – 10 = 0
(c) 2x + y – 10 = 0
(d) x – 2y + 10 = 0

Answer

Answer: (a) x – 2y – 10 = 0


Question 15.
If x represents the age of father and y represents the present age of the son, then the statement for ‘present age of father is 5 more than 6 times the age of the son’ in terms of mathematical equation is
(a) 6x + y = 5
(b) x = 6y + 5
(c) x + 6y = 5
(d) x – 6 = 5

Answer

Answer: (b) x = 6y + 5


Question 16.
Equation of a line passing through origin is
(a) x + y = 1
(b) x = 2y – 4
(c) x + y = 0
(d) y = x – 1

Answer

Answer: (c) x + y = 0


Question 17.
The condition that the equation ax + by + c = 0 represents a linear equation in two variables is
(a) a ≠ 0, b = 0
(b) b ≠ 0, a = 0
(c) a = 0, b = 0
(d) a ≠ 0, b ≠ 0

Answer

Answer: (d) a ≠ 0, b ≠ 0


Question 18.
The maximum number of points that lie on the graph of a linear equation in two variables is.
(a) two
(b) definite
(c) infinitely many
(d) three

Answer

Answer: (c) infinitely many


Question 19.
Straight line passing through the points (-1, 1), (0, 0) and (1, -1) has equation
(a) y – x
(b) x + y = 0
(c) y = 2x
(d) 2 + 3y = 7x

Answer

Answer: (b) x + y = 0


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Linear Equations for Two Variables CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.