Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Quadrilaterals Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals for better exam preparation and score more marks.

Quadrilaterals Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Three angles of a quadrilateral are 75°, 90°and 75°, the fourth angle is
(a) 90°
(b) 95°
(c) 105°
(d) 120°

Answer

Answer: (d) 120°


Question 2.
A diagonal of a rectangle is inclined to one side of the rectangle at 25°. The acute angle between the diagonals is
(a) 55°
(b) 50°
(c) 40°
(d) 25°

Answer

Answer: (b) 50°


Question 3.
ABCD is a rhombus such that ∠ACB = 40°, then ∠ADB is
(a) 40°
(b) 45°
(c) 50°
(d) 60°

Answer

Answer: (c) 50°


Question 4.
If angles A, B, C and D of a quadrilateral ABCD, taken in order, are in the ratio 3 : 7 : 6 : 4, then ABCD is a
(a) rhombus
(b) parallelogram
(c) trapezium
(d) kite.

Answer

Answer: (c) trapezium


Question 5.
The diagonals AC and BD of a || gm ABCD intersect each other at the point O. If ∠DAC = 32° and ∠AOB = 70°, then ∠DBC is equal to
(a) 24°
(b) 86°
(c) 38°
(d) 32°

Answer

Answer: (c) 38°


Question 6.
ABCD is a rhombus such that ∠ABC = 40°, then ∠ADC is equal to
(a) 40°
(b) 45°
(c) 50°
(d) 20°

Answer

Answer: (a) 40°


Question 7.
In the following figure, ABCD and AEFG are two parallelograms. If ∠C = 60°, then ∠GFE is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers
(a) 30°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 120°

Answer

Answer: (b) 60°


Question 8.
The bisectors of any two adjacent angles of a || gm intersect at
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (d) 90°


Question 9.
If one angle of a parallelogram is 24° less than twice the smallest angle, then the measure of the largest angle of a parallelogram is
(a) 176°
(b) 68°
(c) 112°
(d) 102°

Answer

Answer: (c) 112°


Question 10.
If the diagonal of a rhombus are 18 cm and 24 cm respectively, then its side is equal to
(a) 16 cm
(b) 15 cm
(c) 20 cm
(d) 17 cm

Answer

Answer: (b) 15 cm


Question 11.
In the given figure, ABCD is a parallelogram. Find the value of x.
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers
(a) 25°
(b) 60°
(c) 75°
(d) 45°

Answer

Answer: (d) 45°


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Quadrilaterals CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.