Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Areas of Parallelograms and Triangles Class 10 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles for better exam preparation and score more marks.

Areas of Parallelograms and Triangles Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Two parallelograms are on equal bases and between the same parallels. The ratio of their areas is
(a) 1 : 2
(b) 1 : 1
(c) 2 : 1
(d) 3 : 1

Answer

Answer: (b) 1 : 1


Question 2.
ABCD is a quadrilateral whose diagonal AC divides it in two parts of equal area, then ABCD is a
(a) rectangle
(b) rhombus
(c) parallelogram
(d) need not be any of (a), (b) or (c)

Answer

Answer: (d) need not be any of (a), (b) or (c)


Question 3.
If a triangle and a parallelogram are on the same base and between same parallels, then the ratio of the area of the triangle to the area of parallelogram is
(a) 1 : 3
(b) 1 : 2
(c) 3 : 1
(d) 1 : 4

Answer

Answer: (b) 1 : 2


Question 4.
The median of a triangle divides it into two
(a) isosceles triangle
(b) congruent triangles
(c) right angled triangle
(d) triangles of equal areas

Answer

Answer: (d) triangles of equal areas


Question 5.
PQRS is a parallelogram and A and B are any points on PQ and QR. If ar(PQRS) = 48 cm², then ar(ΔPBS) + ar(ΔASR) is equal to
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 1
(a) 96 cm²
(b) 36 cm²
(c) 48 cm²
(d) 24 cm²

Answer

Answer: (c) 48 cm²


Question 6.
A, B, C and D are the mid-points of sides of parallelogram PQRS. If ar(PQRS) = 36 cm², then ar(ABCD) is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 2
(a) 24 cm²
(b) 18 cm²
(c) 30 cm²
(d) 36 cm²

Answer

Answer: (b) 18 cm²


Question 7.
ABCD is a trapezium in which AB || DC. If ar(ΔABD) = 24 cm² and AB = 8 cm, then height of ΔABC is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 3
(a) 3 cm
(b) 6 cm
(c) 8 cm
(d) 4 cm

Answer

Answer: (d) 4 cm


Question 8.
PQRS is a parallelogram. If X and Y are the mid-points of PQ and SR and diagonal SQ is joined, then ar(XQRY) : ar(ΔQSR) is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 4
(a) 1 : 2
(b) 1 : 4
(c) 1 : 1
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (c) 1 : 1


Question 9.
In quadrilateral PQRS, M is the mid-point of PR. If ar(SMQR) = 18 cm², then ar(PQMS) is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 5
(a) 24 cm²
(b) 12 cm²
(c) 18 cm²
(d) 36 cm²

Answer

Answer: (c) 18 cm²


Question 10.
D and E are the mid-points of BC and AD respectively. If ar(ΔABC) = 12 cm², then ar(ΔBDE) is
(a) 5 cm²
(b) 6 cm²
(c) 3 cm²
(d) 9 cm²

Answer

Answer: (c) 3 cm²


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Areas of Parallelograms and Triangles CBSE Class 9 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.