NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity are part of NCERT Solutions for Class 6 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 6
Subject Social Science Civics
Chapter Chapter 1
Chapter Name Understanding Diversity
Number of Questions Solved 23
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity

NCERT TEXTBOOK QUESTIONS (Page 12)

Question 1.
Draw up a list of the different festivals celebrated in your locality. Which of these celebrations are shared by members of different regional and religious communities?
Answer:
Different festivals celebrated in our locality which are shared by members of different regional and religious communities:

Festivals Celebrated by Different Regional and Religious Communities Shared by Different Communities
1.Deepawali Hindus Hindus, Sikhs, Muslims
2. Holi Hindus Hindus, Sikhs, Muslims
3. Rakshabandhan Hindus Hindus, Sikhs, Muslims
4. Janmashtami Hindus Hindus, Sikhs
5. Dashehra Hindus Hindus, Sikhs
6. Makar Sankranti Hindus Hindus, Sikhs
7. Pongal Hindus South India
8. Onam Hindus South India
9. Baisakhi Hindus/Sikhs Sikhs, Punjabi, Haryanvi, Delhiites
10. Id Muslims Muslims, Hindus
11. Bakra Id
(Idul Zuha)
Muslims
12. Muharram Muslims
13. Prophet Mohammad’s Birthday Muslims
14. Good Friday Christians Christians, Hindus, Muslims
15. X-mas Christians
16. Mahavir Jayanti Jains Jains
17. Budha Pumima Buddhists Buddhists and Hindus
18. Guru Nanak Birthday Sikh Sikhs, Hindus

Question 2.
What do you think living in India with its rich heritage of diversity adds to your life?
Answer:
Since India has a rich heritage of diversity people celebrate festivals of other communities, speak different languages. Our music and dance are enjoyed by all. People have learned to eat food from different regions. It is a new experience.

Question 3.
Do you think the term ‘unity in diversity’ is an appropriate term to describe India? What do you think Nehru is trying to say about Indian unity in the sentence quoted above from his book The Discovery of India?
Answer:
Yes, I believe “unity in diversity” is an appropriate term to describe India.
Diversity. India is a large country and people of different parts follow different faiths, speak various languages, wear and eat differently. This shows that India has a diversity spread across its people.

Unity. Despite the diversities, as Indians, we are one. As an Indian, we are no more a Gujarati or a Bengali, we celebrate the national days with equal zeal, we sing the national anthem with the same passion. This shows our unity. Therefore, the phrase “unity in diversity” is justified.

Nehru has written in his book “The Discovery of India”, “It was something deeper and within its fold, the widest tolerance of belief and custom was practiced and every variety acknowledged and even encouraged.” He means that when one ponders over it deeply, one finds that India is not only united, but its people also know how to accept other customs and beliefs.

Question 4.
Underline the line in the poem sung after the Jillian walla Massacre, which according to you, reflects India’s essential unity.
Answer:
The line, ‘the blood of Hindus and Muslims flow together today’ reflects India’s essential unity.

Question 5.
Choose another region in India and do a similar study of the historical and geographical factors that influence the diversity found there. Are these historical and geographical factors connected to each other? How?
Answer:
We choose Assam and Maharashtra in India.

Assam Maharashtra

Geographical Factors:

  1. Topography: River Brahmaputra valley
  2. Climate: Hot and wet
  3. Vegetations: Dense forests
    Agriculture: Rice, jute, and tea
    Food: Fish, rice, and tea

Historical Factors:

  1. Traders from Britain
  2. Traders from China

Geographical Factors:

  1. Plateau topography- Konkan
  2. Hot and moderately wet.
  3. Less forested
    Rice, wheat, millets, cotton, sugarcane.
    Rice, wheat.

Historical Factors:

  1. Traders from overseas
  2. Traders from within the country

Both people are diverse but traditionally they are one and the same. Geographical and historical factors laid them together.

INTEXT QUESTIONS

Question 1.
Look around you in the classroom: do you see anyone who looks exactly like you do? (NCERT Page 3)
Answer:
No.

Question 2.
What does diversity add to our lives?
Answer:
Diversity adds to our lives knowledge about the following:

  • Different ways of living.
  • Different languages, dialects.
  • Different customs and traditions.
  • Different rituals.
  • Different attitudes towards lives.

Question 3.
How did India become like this? (NCERT Page 3)
Answer:
India became like this due to unity in diversities.

  • All the Indians are one.
  • They love their motherland more than their lives.
  • They are always ready to sacrifice their lives at the altar of their motherland.
  • They are ready to protect and preserve the unity and integrity of India at all costs.

Question 4.
Are all kinds of a difference a part of diversity?
Answer:
Yes.

Question 5.
Can diversity also be a part of unity? (NCERT Page 3)
Answer:
Yes, diversity can also be a part of unity.

Question 6.
Three children around your age have drawn Figures 1.1. Use the empty box to draw your human figure. Is your drawing similar to any of the others? The chances are that your drawing is quite different from the other three, which you can see are quite different from each other. (NCERT Page 3)
Answer:
It is different from each other because of the following:

  • Our drawing style is different from each other
  • We are different from each other both in
    • form and looks
    • languages
  • Our cultural backgrounds are different
  • Our religious rituals are different
  • Our ways of drawing pictures are also different.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 1

Question 7.
Question Box: (NCERT Page 4)
Fill out the following information about yourself

1. When I go out I like wearing
Answer:
Shirts, pants, socks, and shoes.

2. At home I speak in
Answer:
Hindi and English.

3. My favourite sport is
Answer:
Cricket

4. I like reading books about
Answer:
Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru, Dr. Ambedkar, Veer Savarkar, etc.

5. Now ask your teacher to help you check,

  1. How many of you have similar answers?
  2. Is there anyone whose list matches yours exactly? Probably not. But many of you may have similar answers,
  3. How many like reading the same kind of books?
  4. How many different languages are spoken by the students in your class?

Answer:

  1. Not a single student as there is a difference in the writing style of each student.
  2. Not at all.
  3. Very few students.
  4. Four languages-Hindi, Punjabi, Urdu, and English.

Question 8.
By now you must have recognized the many ways in which you are quite like some of your classmates and other ways in which you are different from them. (NCERT Page 4)
Answer:
We are quite like some of our classmates in the following ways:

  • We wear the same clothes.
  • We speak the same languages.
  • We like cricket the most.

We are different from others in the following ways:

  • We do not like Mahatma Gandhi in the same ways as other boys.
  • Our favourite festivals are different.
  • We do not study and do homework in the same way as others do.

Question 9.
Do you think it would be easy for you to make friends with someone who was very different from you? Read the following story and think about this.

I had meant it as a joke. A joke for the small ragged boy who sold newspapers at the traffic light at the busy intersection. Every time I cycled past he would run after me, holding out the English paper and screaming out the evening’s headlines in a mixture of Hindi and English. This time, I stopped by the pavement and asked for the Hindi paper. His mouth fell open. “You mean you know Hindi?” he asked.
NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 2
‘Of course, I said, as I paid him for the paper.
‘Why?’ What did you think?”

He paused. “But you look so… so angrez,” he said. “You mean you can even read Hindi?” ‘Of course I can,’ I said, this time a little impatiently. I can speak, read and write Hindi. Hindi is one of the subjects I study in school.”
‘Subjects?’ he asked. “What’s that?” How could I explain what a subject was to someone who had never been to school? “Well, it is something…”I began, but the lights changed, and the people behind me began honking so I let myself be pushed along with the rest of the traffic.

The next day he was there again, smiling at me and holding out a Hindi paper. “Bhaiyya,” he said, “aap ka akhbaar”. And then because the light was red, I asked him, “Have you ever been to school?” “Never,” he answered. And he added proudly, “I began working when I was this high.” He pointed to my cycle-seat. “First my mother used to come with me but now I can manage by myself.”

“Where is your mother now?” I asked, but then the lights changed I was off. I heard him yell from somewhere behind me, “She’s in Meerut with…” The rest was drowned in the noise of the traffic.

“My name is Samir,” he said the next day. And very shyly he asked, ‘What’s yours?’ I couldn’t believe it! My bicycle actually wobbled. “My name is Samir too,” I said. ‘What?’ His eyes lit up. Yes,’ I grinned at him. ‘It’s’ another name for Hanuman’s father, you know.” “So now you are Samir Ek and I’m Samir Do,” he said triumphantly. “Something like that,” I answered and then I held out my hand. “Haath milao, Samir Do!” His hand nestled in mine like a little bird. I could still feel its warmth as I cycled away.

The next day, he did not have his usual smile for me. “There is trouble in Meerut,” he said. I looked at the headlines. ‘Communal Riots’, the newspaper screamed. “But Samir…” I began. “I’m a Muslim Samir,” he said in answer. “And all my people are in Meerut.” And when I touched his shoulder his eyes filled with tears. (NCERT Pages 4-5)
Answer:
People who are different from each other can become friends because there is unity in diversity.
An emotional bond is that unity which brings the different people together and makes them friends.

Question 10.
Question Box: (NCERT Page 5)
Name three ways in which Samir Ek and Samir Do were different?
Did these differences prevent them from becoming friends?
Answer:
Samir Ek and Samir Do were different in the following three ways:

  • Samir Ek knew English, Samir Do spoke in Hindi. He did not attend school.
  • Samir Ek came from the Hindu religion while Samir Do belonged to the Muslim religion.
  • Samir Ek was a student while Samir Do was a newspaper hawker.

No, these differences did not prevent them from becoming friends, because emotional bond bound them together and made them friends.

Question 11.
Question Box: (NCERT Page 6)
Make a list of the festivals that might have been celebrated by the two boys.
Samir Ek:
Samir Do:
Can you think of a situation in which you made friends with someone who was very different from you? Write a story that describes this.
Answer:

Persons Festivals celebrated by them
Samir Ek Deepawali
Holi
Rakshabandhan
Janmashtami
Dussehra
Samir Do Idul-Fitr
Idul Zuha
Muharram
Prophet Mohammad’s Birthday.

Yes, we can think of a situation in which we made friends with someone who was very different from us.
Now the students can tell a story of this event themselves.

Question 12.
Discuss:
Why do you think Samir Do did not attend school? Do you think it would have been easy for him to attend school if he wanted to? In your opinion is it a fair situation that some children get to go to school and others don’t? (NCERT Page 6)
Answer:

  1. Samir Do did not attend school due to the following reasons:
    • He had to earn his own livelihood and for his mother.
    • He did not have enough time to join a school.
  2. Yes, we think that it would have been easy for him to attend school if he wanted to, because of the following reasons:
    • After selling newspapers he had enough time to attend school in the evening shift.
    • He would have been able to save some rupees to meet our expenses on his studies.
    • He had enough time for studies at night.
  3. In my opinion, it is not a fair situation that some children get to go to school and others do not. Every child must go to school.

Question 13.
Question Box: (NCERT Page 6)
Make a list of the food that you have eaten from different parts of India.
Make a list of the languages besides your mother tongue that you can speak at least one or two words of.
Answer:

Foods Different Parts of India
Breads, Rice and Dals North India
Chhole-Bhatoore Punjab
Dal Bati Rajasthan, Bundelkhand
Idli, Dosa, Vada South India
Rice and Fish East India, South India

 List of languages besides our mother tongue:

  1. Hindi
  2. Punjabi
  3. Urdu
  4. English
  5. Telugu
  6. Kannad
  7. Malayalam
  8. Tamil
  9. Bengali
  10. Assamese
  11. Gujarati
  12. Marathi
  13. Oriya
  14. Sikkimese

Question 14.
Question Box:
Imagine that you are a writer or an artist who lives in the place described above, Either write a story or draw a picture of your life. Do you think you will enjoy living in a place like this? List five different things that you would miss the most if you lived here.
Answer:
(i) Do it yourself.
(ii) No.
List of five things we shall miss:

  • Friends
  • Good food
  • Good relations
  • City environment
  • Schools and Colleges.

Question 15.
List at least three different ways in which people in India do the following: One of the possible answers has been provided for you already.
NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 3
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity image - 4

Question 16.
Look at the map of India in an Atlas and locate Kerala anti-Ladakh, you list three ways in which the different geographical locations of these two regions would influence the following?

  1. The food people eat:
  2. The clothes they wear:
  3. The work they do: (NCERT Page 9)

Answer:
Yes, we can list three ways in which the different geographical location of these two regions (Kerala and Ladakh) would influence:

Kerala Ladakh
1. Food Rice, fish, vegetables. Meat and milk (cheese and butter)
2. Clothes Cotton and synthetic clothes- loose and cotton.
No woolen clothes.
Woolen and fur clothes
3. Work Agriculture of rice and spices, fishing. wool collection, trading

Question 17.
Do you know the story of the Indian Flag?
Answer:

  • Yes, the story of the Indian Flag is very interesting.
    • The national flag underwent several changes
    • At last, the present flag came into being.
  • It was used as a symbol of protest against British rule by the people of India everywhere.
  • Now it is a symbol of faith, dignity, and patriotism.

Question 18.
India’s national anthem, composed by Rabindranath Tagore, is another expression of the unity of India. In what way does the national anthem describe this unity? (NCERT Page 12)
Answer:
By reading the National Anthem it is revealed that it describes this unity. Read this and try to understand this unity.

We hope the NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity helps you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 1 Understanding Diversity, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.