On the Grasshopper and Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 8

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided On the Grasshopper and Cricket Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate On the Grasshopper and Cricket Class 8 Questions and Answers. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket with Answers

On The Grasshopper And Cricket MCQ Class 8 Question 1.
Whose warmth is ever increasing?
(a) Grasshopper’s song
(b) Cricket’s song
(c) Birds chirping
(d) Poetry of earth

Answer

Answer: (b) Cricket’s song


Question 2.
Who is the poet of the poem “On the Grasshopper and Cricket”?
(a) John keats
(b) T. S. Eliot
(c) Rabindranath Tagore
(d) Ruskin Bond

Answer

Answer: (a) John keats


Question 3.
Complete the line in Stanza 2 that says, “The poetry of earth is __________”
(a) Never dead
(b) Ceasing never
(c) Dead never
(d) Never ceasing

Answer

Answer: (b) Ceasing never


Question 4.
Who sings the poetry of earth in the summer season?
(a) Grasshopper
(b) Cricket
(c) Crow
(d) Skylark

Answer

Answer: (a) Grasshopper


Question 5.
Where does the grasshopper take rest?
(a) Beneath the weed
(b) Behind the stone
(c) Grassy hills
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Beneath the weed


Question 6.
Where do the birds take shelter?
(a) Cooling trees
(b) Beneath the weed
(c) Behind the stone
(d) Grassy hills

Answer

Answer: (a) Cooling trees


Question 7.
What has the frost wrought?
(a) Poetry of earth
(b) Warmth
(c) Silence
(d) All of the Above

Answer

Answer: (c) Silence


Question 8.
Who sings the poetry of earth in the winter season?
(a) Grasshopper
(b) Cricket
(c) Crow
(d) Skylark

Answer

Answer: (b) Cricket


Question 9.
What makes the birds faint?
(a) Earth’s poetry
(b) Hot sun
(c) Frost
(d) Rain

Answer

Answer: (b) Hot sun


Question 10.
Complete the line in Stanza 1 that says, “The poetry of earth is __________”
(a) Never dead
(b) Ceasing never
(c) Dead never
(d) Never ceasing

Answer

Answer: (a) Never dead


(1)

The poetry of earth is never dead :
When all the birds are faint with the hot sun,
And hide in cooling trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead,

Question 1.
By ‘the poetry of the earth’, the poet means
(a) a song about the earth
(b) the music of birds etc
(c) the poetry of poets
(d) the pleasures of life.

Answer

Answer: (b) the music of birds etc


Question 2.
The birds hide in trees because of
(a) rain
(b) tiredness
(c) cold
(d) heat.

Answer

Answer: (d) heat.


Question 3.
The ‘voice’ mentioned here is the voice of
(a) a grasshopper
(b) a cricket
(c) a bird
(d) the poet.

Answer

Answer: (a) a grasshopper


Question 4.
The word ‘cooling’ here means
(a) pleasing
(b) amusing
(c) comforting
(d) brightening.

Answer

Answer: (c) comforting


(2)

The poetry of earth is ceasing never:
On a lone winter evening when the frost
Has wrought a silence, from the stone there shrills
The cricket’s song, in warmth increasing ever,

Question 1.
The poetry of earth is
(a) pleasant
(b) unpleasant
(c) constant
(d) loud.

Answer

Answer: (c) constant


Question 2.
The winter evening is ‘lone’ because
(a) the poet has no company
(b) there is silence all around
(c) there is frost
(d) it is cold.

Answer

Answer: (b) there is silence all around


Question 3.
The cricket’s song
(a) pleases everybody
(b) breaks winter’s depression
(c) makes people angry
(d) is disliked by the people.

Answer

Answer: (b) breaks winter’s depression


Question 4.
the word ‘warmth’ in the passage means
(a) loudness
(b) shrillness
(c) heat
(d) cheer.

Answer

Answer: (c) heat


(3)

That is the grasshopper’s — he takes the lead
In summer luxury — he has never done
With his delights, for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.

Question 1.
the word ‘that’ refers to
(a) the voice
(b) the insect
(c) the bird
(d) the hedge

Answer

Answer: (a) the voice


Question 2.
The grasshopper is happy in
(a) winter
(b) spring
(c) summer
(d) autumn.

Answer

Answer: (c) summer


Question 3.
The grasshopper ‘has never done’ means
(a) he is never crying
(b) he is never content
(c) he is always singing
(d) he is always on the move.

Answer

Answer: (b) he is never content


Question 4.
The word ‘beneath’ means
(a) below
(b) neat
(c) above
(d) under

Answer

Answer: (d) under


(4)

And seems to one in drowsiness half lost;
The grasshopper’s among some grassy hills.

Question 1.
One is lost in drowsiness because of
(a) the bad weather
(b) the dark night
(c) tiredness
(d) loss of sleep.

Answer

Answer: (a) the bad weather


Question 2.
The lines refer to the song sung by
(a) a grasshopper
(b) a cricket
(c) a bird
(d) a girl.

Answer

Answer: (b) a cricket


Question 3.
The passage is describing a scene of
(a) summer
(b) winter
(c) rains
(d) autumn.

Answer

Answer: (b) winter


Question 4.
‘Drowsiness’ means
(a) tiredness
(b) depression
(c) half asleep
(d) working.

Answer

Answer: (c) half asleep


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem On the Grasshopper and Cricket MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply