MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers Pdf free download. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-social-science-with-answers/

Online Education for Print Culture and the Modern World Class 10 MCQs Questions with Answers

Class 10 History Chapter 7 MCQ With Answers Question 1.
Who brought hand printing technology to Japan?
(a) The Arab travelers in the 8th century
(b) Chinese silk merchants in the 6th century
(c) The Egyptians in the AD 800
(d) Buddhist missionaries in AD 768-770
Answer:
(d) Buddhist missionaries in AD 768-770

Explanation: They brought hand printing technology to Japan from China.

Print Culture And The Modern World MCQ Question 2.
The book, “Istri Dharam Vichar”’ talked about
(a) the link between caste and class exploitation
(b) instructions on how to act as ideal women and homemakers
(c) restrictions on the vernacular press
(d) ill-treatment of widows
Answer:
(b) instructions on how to act as ideal women and homemakers

Explanation: The book was written by Ram Chaddha.

Print Culture And The Modern World Class 10 MCQ Question 3.
The term ‘calligraphy means :
(a) The art of narrating a folk tale
(b) The art of beautiful, stylized writing
(c) The art of painting
(d) The art of drawing and sketching
Answer:
(b) The art of beautiful, stylized writing

Print Culture And The Modern World MCQ With Answers Question 4.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
Kitagawa Utamaro was a …….. and he was famous for
(a) famous Chinese painter; paintings of the sky
(b) well-known Japanese artist; his art form ‘Ukiyoe
(c) well known Indian sitar player; his musical notes
(d) famous sportsperson; for playing chess
Answer:
(b) well-known Japanese artist; his art form ‘Ukiyoe

Explanation: Kitagawa Utamaro, born in Edo in 1753, was widely known for his contributions to an art form called Ukiyo which basically focused on depiction of ordinary human experiences, especially urban ones.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Print Culture And Modern World MCQ Question 5.
Choose the correctly matched pair:
(a) Diamond Sutra-Chinese book pn Jainism
(b) The Bible-lndian book on religion
(c) Tripitaka Koreana-collection of Korean Buddhist scriptures
(d) Jikji-Japanese book on the art of living
Answer:

MCQ On Print Culture And The Modern World Question 6.
Which of the following nationalists were the first to use wood-block printing in Europe?
(a) French
(b) Italians
(c) Portuguese
(d) Spaniards
Answer:
(b) Italians

Explanation: Marco Polo, the explorer, brought back to Europe from China the art of using wood block printing. Italians began using this technology and soon it spread around Europe.

Print Culture And The Modern World Class 10 MCQ With Answers Question 7.
The main function of a compositor is to:
(a) compose poems
(b) compose the text for printing
(c) compose music
(d) compose lyrics and songs for a play
Answer:
(b) compose the text for printing

Class 10 History Chapter 7 Questions And Answers Question 8.
Which of the following statements implies that print culture was not the only basis for the French Revolution?
(a) Print culture encouraged questioning, critical reasoning and rule of reason rather than tradition through the ideas that it helped spread easily.
(b) It led to the birth of a new public culture of new ideas of social revolution.
(c) It aroused hostility against monarchy and caused reformation.
(d) Print opened up the possibility of thinking differently, but it did not shape their mentalities directly. It only helped in making them consider other opinions.
Answer:
(d) Print opened up the possibility of thinking differently, but it did not shape their mentalities directly. It only helped in making them consider other opinions.

Printer Option Is Available In MCQ Question 9.
Which of the following was not an effect of the blooming of urban culture in China in 17th century:
(a) New readership was born. This included children and women.
(b) Readership grew and reached the lowest classes of the country.
(c) Reading became a leisure activity.
(d) Merchants used print in their everyday life.
Answer:

Class 7 History Chapter 10 MCQ Questions Question 10.
Who among the following invented the first printing press in Europe in the 1430s?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Kitagawa Utamaro
(c) Johann Gutenberg
(d) Marco Polo
Answer:
(c) Johann Gutenberg

Question 11.
Which of the following statements is not true about the printed copies by Gutenberg’s printing press?
(a) The printed books resembled the written manuscripts in appearance and layout.
(b) Borders were illuminated by hand with foliage and other patterns, and illustrations were painted
(c) There was no space for decoration on the printed page.
(d) The metal letters imitated the ornamental handwritten styles.
Answer:
(c) There was no space for decoration on the printed page.

Explanation: The books that were printed for the rich had a lot of space Left blank for further customised decoration.

Question 12.
The printing in Hindi began in which year? What kind of printed material was published?
(a) Hindi printing began from the 1870s, a large segment was devoted to women’s education, widow remarriage and the national movement.
(b) Hindi printing began from the 1870s and their main concern was women-related issues.
(c) Hindi printing began from 1900 and was devoted to education of women.
(d) Printing in Hindi began in the early 20th century and its main concern was religious reform.
Answer:
(a) Hindi printing began from the 1870s, a large segment was devoted to women’s education, widow remarriage and the national movement

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 13.
…………….. wrote about the injustices of the caste system in ‘Gulamgiri’?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Jyotiba Phule
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Bankim Chandra
Answer:

Question 14.
Which of the following is an enlightened thinker whose writings are said to have created conducive conditions for a revolution in France?
(a) Einstein
(b) Rousseau
(c) Menocchio
(d) Shakespeare
Answer:

Question 15.
………….. were low priced small books printed on poor quality paper and bound in cheap blue covers called in France.
(a) Almanacs
(b) Pennybooks
(c) Bibliotheque Bleue
(d) Epics
Answer:
(c) Bibliotheque Bleue

Question 16.
The Vernacular Press Act of 1878 was modelled on
(a) American Press Laws
(b) Indian Press Laws
(c) British Press Laws
(d) Irish Press Laws
Answer:
(d) Irish Press Laws

Question 17.
In which among the following countries was the earliest kind of print technology developed?
(a) India
(b) England
(c) France
(d) China
Answer:
(d) China

Question 18.
Printing in which of the following languages had not begun until the 1870s?
(a) Urdu
(b) Hindi
(c) Bengali
(d) Maratha
Answer:
(b) Hindi

Explanation: Printing in other languages had begun much earlier.

Question 19.
Who wrote Ninety Five theses?
(a) Martin Luther
(b) Johann Gutenberg
(c) Charles Dickens
(d) L. Mercier
Answer:
(a) Martin Luther

Explanation: In 1517, the religious reformer Martin Luther wrote Ninety Five Theses criticising many of the practices and rituals of the Roman Catholic Church.

Question 20.
Who were called Chapmen?
(a) Book Seller
(b) Paper Seller
(c) Workers of Printing Press
(d) Seller of Penny Chapbooks

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 21.
Why was reading of manuscripts not easy in India? Choose the appropriate reason from the following options.
(a) Manuscripts were highly cheap
(b) Manuscripts were widely spread out.
(c) Manuscripts were written in English and Hindi.
(d) Manuscripts were fragile.
Answer:
(d) Manuscripts were fragile.

Explanation: Manuscripts were made from palm- leaves or were handmade paper, which was very fragile.

Question 22.
Which of the following newspapers was started by Bal Gangadhar Tilak?
(a) Kesari
(b) Jansatta
(c) Statesman
(d) Amrita Bazar Patrika
Answer:
(a) Kesari

Question 23.
Who brought in the first printing press to India?
(a) Portuguese Missionaries
(b) Catholic Priests
(c) Dutch Protestants
(d) East India Company
Answer:
(a) Portuguese Missionaries

Explanation: It came to Goa with Portuguese missionaries in the mid-sixteenth century. Jesuit priests learnt Konkani and printed several tracts. By 1674, about 50 books had been printed in the Konkani and in Kanara languages.

Question 24.
Which one of the following was NOT the reason for the popularity of scientific ideas among the common people in eighteenth-century Europe?
(a) Printing ideas of Isaac Newton
(b) Development of printing press
(c) Interest of people in Science and reason
(d) Traditional aristocratic groups supported it
Answer:

Question 25.
In early nineteenth-century ‘Shamsul Akhbar’ as written in which one of the following languages ?
(a) Urdu
(b) Persian
(c) Arabic
(d) Swahili
Answer:
(b) Persian

Explanation: Two Persian newspapers- Jam- i-Jahan Nama and Shamsul Akhbar were published in 1822.

Question 26.
Which one of the following was published by Raja Ram Mohan Roy?
(a) Sambad Kaumudi
(b) Shamsul Akhbar
(c) Punjab Kesari
(d) Chandrika
Answer:
(a) Sambad Kaumudi

Explanation: Sambad Kaumudi got published in 1819 and was owned by Raja Ram Mohan Roy. It was a Bengali weekly newspaper and was noted as a pro-reformist publication which raised voice for the abolition of Sati Pratha.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 27.
Which one of the following was the oldest Japanese book printed in 868 AD?
(a) Bible
(b) Diamond Sutra
(c) Kokoro
(d) Kojiki
Answer:
(b) Diamond Sutra

Explanation: The oldest Japanese book, printed in AD 868, the Buddhist Diamond Sutra, contains six sheets of text and woodcut illustrations.

Identify the following on basis of the hints given:

Question 23.
Identify the personality:
(1) He grew up on a large agricultural estate and had been surrounded by wine and olive presses.
(2) He was a master goldsmith.
(3) He revolutionized the printing industry.
(4) He printed 180 copies of the Bible.
Answer:
Johannes Gutenberg

Explanation: He invented the printing press that completely shook the entire printing industry.

Question 29.
Identify the organization:
(1) It was founded in 1867,
(2) It published thousands of fatwas instructing the way of life to Muslims
(3) It also translated and explained the meaning of some Islamic doctrine.
Answer:
The Deoband Seminary

Explanation: The seminary was founded by Muhammad Qasim Nanautavi, Rashid Ahmad Gangohi etc., in 1866.

Question 32.
The Sedition Committee Report under Rowlatt in 1919 reduced the controls that led to imposition of penalties on various newspapers.
Answer:

Question 33.
When Punjab revolutionaries were deported in 1907, Balgangadhar Tilak wrote with great sympathy about them in his Kesari.
Answer:
True

Question 34.
After the revolt of 1857, enraged Englishmen demanded a clamp down on the British press.
Answer:
False

After the revolt of 1857, enraged Englishmen demanded a clamp down on the ‘native’ press. Explanation: They considered that the revolt of 1857 was caused due to the nationalist ideas spread through native newspapers and pamphlets.

Question 35.
E.V. Ramaswamy Naicker was known as Periyar in Madras.
Answer:
True

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 36.
Lakshminath Bezbaruah penned the popular song of Assam, ‘O Mor Apunar Desh’ (O’ my beloved land).
Answer:
True

Question 37.
Kashibaba, a Kanpur millworker, wrote and published Sachchi Kavitaayein in 1938 to show the links between caste and class exploitation.
Answer:

Question 38.
Gutenberg developed metal types for each of the 26 characters of the Italian alphabet.
Answer:
False

Gutenberg developed metal types for each of the 26 characters of the Roman alphabet.

Question 39.
Newspapers conveyed news from one place to another, creating pan-Indian identities.
Answer:
True

Explanation: Print connected communities and people in different parts of India. It became easy for people to connect to other Indians in extreme north/south or East/west. They started recognising one another.

Fill in the blanks with suitable information:

Question 40.
This shift from hand printing to ………….. led to the print revolution.
Answer:
mechanical printing

Explanation: Mechanical Printing made printing easier, less expensive and more accessible. The books were made available more easily to all classes and sections of the society.

Question 41.
Aristocratic circles of Europe liked their manuscripts to be printed on …………….
Answer:

Question 42.
In 19th century China, the city of…………….became the hub of the new print culture, catering to the Western-style schools.
Answer:
Shanghai

Question 43.
……………… gave British government extensive rights to censor reports and editorials in the vernacular press.
Answer:
The Vernacular Press Act

Question 44.
The first printed edition of Ramcharitmanans came out in ………………..
Answer:
In 1810 in Calcutta

Question 45.
The first Malayalam book was printed by Catholic priests in
Answer:
1713

Question 46.
In Central Calcutta, at cheap editions of religious tracts and scriptures, as well as literature that was considered obscene and scandalous could be purchased.
Answer:

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 47.
By 1448, Gutenberg perfected the system of printing. The first book he printed was the [CBSE 2020,17]
Answer:
Bible

Explanation: Gutenberg was a son of a merchant and he mastered printing techniques by 1448. The first book that he printed was the Bible.

Related Theory
Gutenberg developed metal types for each 26 characters of the Roman alphabet and this came to be known as movable type printing machine and it remained as the basic printing technology for the next 300 years. The Gutenberg press could print 250 sheets on one side per hour.

Question 48.
Buddhist missionaries from China introduced hand-printing technology into …………… around A.D. 768-770.
Answer:
Japan

Explanation: The earliest kind of print technology was developed in China, Japan and Korea, out of which hand printing technology was introduced into Japan by Buddhist missionaries from China. The oldest Japanese book was printed in A.D. 868 named as the Buddhist Diamond Sutra which had six sheets of text and wood-cut illustrations.

Related Theory
About 180 copies of the Bible were printed and it took him years to produce them. By the standards of the time this was fast production.

Match the Columns Choose the correct pairs:

Question 49.
Match the following items given in column A with those in column B.

Column A (Authors)

Column B (Books)

(A) Rashsundari Debi (I) Chhote Aur Bade Ka Sawal
(B) Sudarshan Chakr (II) Kesari
(C) Kashibaba (III) Amar Jiban
(D) Bal Gangadhar Tilak (IV) Sacchi Kavitayen

Answer:

Column A (Authors)

Column B (Books)

(A) Rashsundari Debi (III) Amar Jiban
(B) Sudarshan Chakr (IV) Sacchi Kavitayen
(C) Kashibaba (I) Chhote Aur Bade Ka Sawal
(D) Bal Gangadhar Tilak (II) Kesari

Question 50.
Match the following items given in column A with those in column B

Column A (Pamphlets) Column B (Year of Publication)
(A) Bengal Gazette (I) 1822
(B) Statesman (II) 1780
(C) Sambad Kaumudi (III) 1877
(D) Jan-i-Jahan Nama (IV) 1821

Answer:

Assertion Reasoning questions Class 10 History Chapter 7

In each of the following questions, a statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding statement of Reason (R). Select the correct answers to codes (a), (b), (c) or (d) as given below:,
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Question 51.
Assertion (A): Every page of each copy printed by Gutenberg’s press was different.
Reason (R): In each copy, the borders were carefully designed, painted, and illuminated by hand by artists.
Answer:

Question 52.
Assertion (A): With the printing press, a new reading public emerged.
Reason (R): Printing reduced the cost of books and they became easily available.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 53.
Assertion (A): The line that separated the oral and reading cultures became blurred, the hearing public and reading public became intermingled.
Reason (R): People became literate.

Question 54.
Assertion (A): Many were apprehensive of the effects that the easier access to the printed word and the wider circulation of books, could have on people’s minds.
Reason (R): New ideas were completely disastrous and blasphemous.
Answer:
(c) (A) is correct but (R) is wrong.

Explanation: New ideas were more rational and scientific and they strongly contrasted with the orthodox and conservative approach of the medieval ages. Hence the people were worried that these thoughts would pollute the minds and hearts of people.

Question 55.
Assertion (A): When scientists like Isaac Newton began to publish their discoveries, they could influence a much wider circle of scientifically-minded readers.
Reason (R): More people could read and form opinions on his theories, this helped the scientific temper grow.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(Competency Based Questions (CBQs))

Question 1.
Read the source given below and answer the question that follows:
As the demand for books increased, booksellers all over Europe began exporting books to many different countries. Book fairs were held at different places. Production of handwritten manuscripts was also organised in new ways to meet the expanded demand. Scribes or skilled hand writers were no longer solely employed by wealthy or influential patrons but increasingly by booksellers as well. Manuscripts could be produced in Europe because:
(a) The Italians discovered paper and art of printing from where it spread to the rest of Europe.
(b) Paper reached Europe via the Arab world
(c) Paper after being discovered in China reached Europe in the 11th century via the silk route, like silk and spices
(d) Indian discovered paper and the explorers took it back with them.
Answer:
(c) Paper after being discovered in China reached Europe in the 11th century via the silk route, like silk and spices

Question 2.
What was the role of the lending libraries in England in the 19th century?
(I) They promoted the reading among the working-class people
(II) They educated the white collar workers, artisans and lower middle-class people
(III) They encouraged self-improvement, self-expression and encouraged the working class to write autobiographies.
(IV) They helped the people understand society.
(a) (I) only
(b) (II) & (III) only
(c) (I), (III) & (IV)
(d) (I), (II), (III) & (IV)
Answer:
(b) (II) & (III) only

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 3.
Match the items in Column A to items in Column B:

Column A (Books)

Column B (Theme)

(A) Ninety Five Theses  (I) Against Idolatry and Brahmanical priesthood
(B) Chote aur Bade ka Sawal  (II) About women and their daily lives
(C) Amar Jiban  (III) About Caste exploitation
(D) Sambad Kaumudi  (IV) About the religion of Christianity

(a) (A)-(I),(B)-(III),(C)-(IV),(D)-(II)
(b) (A)-(III),(B)-(IV),(C)-(II),(D)-(I)
(c) (A) – (II),(B) – (III),(C)- (IV),(D)- (I)
(d) (A)-(IV),(B)-(III),(C)-(II),(D)-(I)
Answer:
(d) (A)-(IV),(B)-(III),(C)-(II),(D)-(I)

Question 4.
Which of the following books reflects the plight of the Tower castes’ and poor in India?
(I) Sambad Kaumudi
(II) Chhote Aur Bade Ka Sawal
(III) Sachchi Kavitayen
(IV) Amar Jiban
(a) (I) only
(b) (II) & (III) only
(c) (I), (III) & (IV)
(d) (I), (II), (III) & (IV)
Answer:

Question 5.
Read the source given below and answer the questions that follow:
The power of the printed word is most often seen in the way governments seek to regulate and suppress print. The colonial government kept continuous track of all books and newspapers published in India and passed numerous laws to control the press. During the First World War, under the Defence of India Rules, 22 newspapers had to furnish securities. Of these, 18 shut down rather than comply with government orders. The Sedition Committee Report under Rowlatt in 1919 further strengthened controls that led to imposition of penalties on various newspapers. At the outbreak of the Second World War, the Defence of India Act was passed, allowing
censoring of reports of war-related topics. All reports about the Quit India movement came under its purview. In August 1942, about 90 newspapers were suppressed.
(A) Which of the following acts was related to suppression of the Press?
(I) Rowlatt Act
(II) Vernacular Press Act
(III) GOI act, 1935
(IV) Defence of India Act
(a) (I) only
(b) (II), (III) & (IV) only
(c) (II) & (IV) only
(d) (I), (II), (III) & (IV)
Answer:
(c) (II) & (IV) only

Explanation: Both the acts were closely related to the subject of freedom of the press. They established complete government control over the press and employed very stringent measures to control the publication of nationalist views and articles.

(B) What is sedition?
Answer:
Sedition is the practice of inciting resistance to or insurrection against lawful authority by using word or action.

(C) Which of the following Nationalist was imprisoned for writing an article about deportation of Punjab revolutionaries?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Kashibaba
Answer:

(D) Assertion (A): The colonial government kept continuous track of all books and newspapers published in India and passed numerous laws to control the press.
Reason(R): They were worried that this might affect their trade monopoly.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is correct but (R) is wrong
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Answer:

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 6.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Printing created an appetite for new kinds of writing. As more and more people could now read, they wanted to see their own lives, experiences, emotions and relationships reflected in what they read. The novel, a literary firm which had developed in Europe, ideally catered to this need. It soon acquired distinctively Indian forms and styles. For readers, it opened up new worlds of experience, and gave a vivid sense of the diversity of human lives. Other new literary forms also entered the world of reading.
Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) What need did the novel firm in England catered to?
(a) They produced novels based on Indian trade and history
(b) They produced novels and literature dealing with emotions and real life experiences of Indians
(c) They produced literature which presented European lives to Indians
(d) They produced literature which inter-continental culture and practices.
Answer:

(B) Which of the following literary forms were introduced as mentioned in the source?
(a) Lyrical poems
(b) Essays about women
(c) Religious epics
(d) Short stories, essays about social and political matters.
Answer:

(C) Fill in the blank by choosing the most appropriate option-
Amar Jiban: Rashsundari Debi : Ram Chaddha
(a) Sacchi Kabitaayein
(b) Kesari
(c) Istri Dharm Vichar
(d) Stri Purush Tulna
Answer:
(c) Istri Dharm Vichar

(D) What was indicated regarding the print culture by the creative new appetite of writing and reading?
(a) Print culture made people see themselves in a new light.
(b) Print culture made people aware of their own locality.
(c) Print culture gave birth to new ideas, brought people closer and made them more confident about their identity and existence..
(d) It made them wonder about how other people lived.
Answer:
(c) Print culture gave birth to new ideas, brought people closer and made them more confident about their identity and existence.

Explanation: Print culture helped people learn new ideas, concepts and emotions. It brought them closer through constant flow of information.

Question 7.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Textbooks for this examination were printed in vast numbers under the sponsorship of the imperial state. From the sixteenth century, the number of examination candidates went up and that increased the volume of print. By the seventeenth century, as urban culture bloomed in China, the uses of print diversified. Print was no longer used just by scholar officials. Merchants used print in their everyday life, as they collected trade information. Reading increasingly became a leisure activity.
Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Where was this examination mentioned in the source held?
(a) India
(b) China
(c) Korea
(d) Japan
Answer:
(b) China
Explanation: The Civil Services examination was held in China. The bureaucracy and personnel were recruited through these examinations.

(B) Which of the following was one of the groups that began reading for leisure?
(a) Children
(b) Businessmen
(c) Labourer men
(d) Rich Women and scholar wives
Answer:

(C) How did China manage to print such a large amount of books to feed the new readership?
(a) China developed a new technology of metal printing.
(b) China employed more printers.
(c) China imported western printing techniques.
(d) China used its colonies to print a lot of material.
Answer:

(D) Where was paper invented?
(a) Korea
(b) Japan
(c) India
(d) China
Answer:
(d) China

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 8.
Read the source given below and answer the questions that follow:
There was a virtual reading mania. People wanted books to read and printers produced books in ever-increasing numbers. New forms of popular literature appeared in print, targeting new audiences. Booksellers employed pedlars who roamed around villages, carrying little books for sale. There were almanacs or ritual calendars, along with ballads and folktales. But other forms of reading matter, largely for entertainment, began to reach ordinary readers as well. In England, penny chapbooks were carried by petty pedlars known as chapmen, and sold for a penny, so that even the poor could buy them.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following reasons appropriately describes why there was a virtual reading mania in European countries at the end of the 18th century?
(a) Printers were able to print them quicker than before.
(b) Churches set up schools in villages carrying literacy to peasants and artisans
(c) Computers had arrived and the internet began and fueled this mania.
(d) Readers got to read more material than before.
Answer:

(B) Which of the following was not a reading material meant for entertainment?
(a) Almanac
(b) Ballads
(c) Folktales
(d) Romances
Answer:
(a) Almanac
Explanation: They were ritual calendars not made for entertainment but for information.

(C) Which of the following genres of books was sold along with romances during the 18th century?
(a) Geography related books
(b) Drama
(c) Scientific fiction
(d) Histories
Answer:

(D) How were the new audiences lured by producers?
(a) Books were sold in high prices
(b) Peddlers were made to take books to different localities and sell door to door.
(c) New genres like horror was introduced
(d) New printing technique was used
Answer:
(d) Histories

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain the meaning of the term “calligraphy”?
Answer:
Calligraphy is a visual art related to writing. It is the design and execution of lettering with a broad tip instrument, brush, or other writing instruments.

Related Theory
This word has its roots in Greek language ‘kalli’ means beautiful and ‘graphia’ is the Greek word for writing.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 2.
Why was ‘Gulamgiri’ book written by Jyotiba Phule in 1871?
Answer:

Question 3.
Name the first book printed by the Gutenberg Press.
Answer:
The Bible

Question 4.
Name the oldest Japanese book.
Answer:
Diamond Sutra printed in 868 AD.

Question 5.
Who introduced hand-printing technology in Japan?
Answer:
Buddhist missionaries.

Question 6.
Who invented the printing press?
Answer;
Johann Gutenberg

Explanation: Johann Gutenberg developed the first-known printing press in the 1430s in Germany.

Question 7.
Who brought the knowledge of woodblock printing technique to Italy during the 13th century?
Answer:
Marco Polo

Question 8.
Wooden or metal frames in which types are laid and the text composed for printing was known as?
Answer:
Galley

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 9.
Why was the Vernacular Press Act passed in 1878?
Answer:
The Vernacular Act was passed to prevent criticism of British government by the vernacular language newspapers.

Question 10.
Who were the Ulamas?
Answer:
They were the legal scholars of Islam and law of Sharia.

Question 11.
Name the book published by Raja Ram Mohan Roy?
Answer:
Sambad Kaumudi

Related Theory
Sambad Kaumudi was published in 1821, to express and convey Rammohan Roy’s ideas against Hindu orthodoxy, Brahminicat priesthood, idolatry. As a reaction, Hindu orthodoxy published Samachar Chandrika.

Question 12.
Name the author of Amar Jiban?
Answer:
Rashsundari Debi

Related Theory
Published in 1876, Amar Jiban was the first full- length autobiography published in the Bengali language.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 13.
Who wrote Chhote aur Bade ka Sawal? When was it published?
Answer:
Kashibaba, a mill worker from Kanpur

Question 14.
Why did the Roman Catholic Church impose control over publishers and booksellers?
Answer:
It imposed control over books to check the spread of different interpretations of religious texts and books which posed a threat to its position.

Question 15.
How did governor general William Bentinck react to the petition filed by editors of English and Vernacular newspapers?
Answer:
Governor-General Bentinck agreed to revise press laws after 1835.

Question 16.
Why did Martin Luther say that ‘Printing is the ultimate gift of God and the greatest one’?
Answer:

Question 17.
Why could not manuscripts satisfy the increasing demand of books in Europe during the fourteenth century?
Answer:
Manuscripts could not satisfy the increasing demand for books in Europe during the fourteenth century because they were fragile, difficult to handle and could not be carried around or read easily.

Question 18.
Who was Menocchio?
Answer:
He was a miller of the 16th century of Italy who was executed for spreading self interpreted heretical ideas about the God and the Church.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Question 19.
Who formulated the new press laws for India after Bentinck agreed to revise press laws?
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers