The Ant and the Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Ant and the Cricket Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate The Ant and the Cricket Class 8 Questions and Answers. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers

The Ant And The Cricket MCQ Class 8 Question 1.
What was the policy of the ants?
(a) Never borrow, never lend
(b) Always give and take
(c) Share and grow
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Never borrow, never lend


The Ant And The Cricket Class 8 MCQ Question 2.
What would he die of, if the ant didn’t help him?
(a) Starvation and famine
(b) Starvation and sorrow
(c) Starvation and poverty
(d) Starvation and weakness

Answer

Answer: (b) Starvation and sorrow


Ant And The Cricket Class 8 MCQ Question 3.
What did he want from the ant?
(a) Mouthful of grain
(b) Shelter from rain
(c) New clothes
(d) Only a and b

Answer

Answer: (d) Only a and b


Ant And The Cricket MCQ Class 8 Question 4.
When did the cricket begin to complain?
(a) Summers and spring
(b) When he was drenched in rain
(c) When he found his cupboard was empty
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) When he found his cupboard was empty


MCQ Of The Ant And The Cricket Class 8 Question 5.
Whose fables is the poem “The Ant and The Cricket” adapted from?
(a) Rudyard Kipling
(b) Paulo Coelho
(c) Dan Brown
(d) Aesop

Answer

Answer: (d) Aesop


Class 8 English The Ant And The Cricket MCQ Question 6.
What did the ant advise him to do all winter?
(a) Sing
(b) Dance
(c) Sleep
(d) Rest

Answer

Answer: (b) Dance


The Ant And The Cricket Class 8 Quiz Question 7.
Who said “I am your servant and friend”?(a) ant
(b) cricket
(c) both
(d) no one

Answer

Answer: (a) ant


The Ant And The Cricket MCQ With Answers Class 8 Question 8.
Did he wish to repay the ant?
(a) Yes
(b) No
(c) Maybe
(d) Not mentioned in the poem

Answer

Answer: (a) Yes


The Ant And The Cricket Poem MCQ Class 8 Question 9.
Which word is closest to the meaning ‘scarcity of food’?
(a) Sarvation
(b) Hunger
(c) Misery
(d) Famine

Answer

Answer: (d) Famine


Question 10.
The poet has described the cricket as-
(a) Silly
(b) Young
(c) Accustomed to sing
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


(1)

A silly young cricket, accustomed to sing
Through the warm, sunny months of gay summer and spring,
Began to complain when he found that, at home,
His cupboard was empty, and winter was come.

Question 1.
The passage is taken from
(a) Geography Lesson
(c) The Ant and the Cricket
(b) On the Grasshopper and Cricket
(d) The Duck and the Kangaroo.

Answer

Answer: (c) The Ant and the Cricket


Question 2.
The two qualities Of the Cricket described here are
(a) foolish and a singer
(b) wise and a singer
(c) foolish and a writer
(d) intelligent and a speaker.

Answer

Answer: (a) foolish and a singer


Question 3.
The weather in the poem is
(a) warm and gay
(b) cold and dry
(c) rainy and stormy
(d) hot and sunny.

Answer

Answer: (b) cold and dry


Question 4.
‘Accustomed to’ means
(a) happy
(b) unhappy
(c) used to
(d) irritated.

Answer

Answer: (c) used to


(2)

At last by starvation and famine made bold,
All dripping with wet, and all trembling with cold,
Away he set off to a miserly ant,
To see if, to keep him alive, he would grant

Question 1.
Who was suffering from starvation and famine ?
(a) the Ant
(b) the Cricket
(c) the poet
(d) a man.

Answer

Answer: (b) the Cricket


Question 2.
Why was he ‘dripping with wet’ ?
(a) It was raining hard.
(b) He had dived in a pond.
(c) He had no shelter.
(d) He had taken a bath.

Answer

Answer: (c) He had no shelter.


Question 3.
What did he expect to get from the miserly ant ?
(a) good advice
(b) food
(c) shelter
(d) food and shelter.

Answer

Answer: (d) food and shelter.


Question 4.
What does the word ‘grant’ mean ?
(a) kind
(b) generous
(c) take
(d) give.

Answer

Answer: (d) give.


(3)

Says the ant to the
cricket, “I’m your servant
and friend,
But we ants never
borrow ; we ants never
lend.
But tell me, dear cricket,
did you lay nothing by
When the weather was
warm ?” Quoth the cricket,
“Not I !

Question 1.
What do you think that of the ant’s behaviour ? What was it like ?
(a) a servant
(b) a friend
(c) both
(d) neither

Answer

Answer: (d) neither


Question 2.
What do the ants not do according to the passage?
(a) don’t borrow
(b) neither borrow nor lend
(c) don’t lend
(d) don’t help.

Answer

Answer: (b) neither borrow nor lend


Question 3.
The ant scolded the Cricket because
(a) he never lent
(b) he never borrowed
(c) he never saved
(d) he was foolish.

Answer

Answer: (c) he never saved


Question 4.
The word ‘Quoth’ means
(a) wept
(b) laughed
(c) said
(d) asked.

Answer

Answer: (c) said


(4)

Thus ending, he hastily lifted the wicket,
And out of the door turned the poor little cricket.
Folks call this a fable. I’ll warrant it true :
Some crickets have four legs, and some have two.

Question 1.
Who lifted the wicket ?
(a) the Ant
(b) the Cricket
(c) the poet
(d) a man.

Answer

Answer: (a) the Ant


Question 2.
Why did he lift the wicket ?
(a) because it was so light.
(b) because he was tired.
(c) because he wanted his visitor to go.
(d) because it was cold.

Answer

Answer: (c) because he wanted his visitor to go.


Question 3.
What does the poet mean when he says that ‘some crickets have two legs’ ?
(a) These are some strange crickets with two legs.
(b) The poet dislikes all crickets.
(c) The poet is referring to people who do not save for a rainy day.
(d) All men are crickets with two legs.

Answer

Answer: (c) The poet is referring to people who do not save for a rainy day.


Question 4.
The word ‘fable’ here means
(a) able
(b) poem
(c) epilogue
(d) story with a moral.

Answer

Answer: (d) story with a moral.


(5)

Not a crumb to be found
On the snow-covered ground ;
Not a flower could he see,
Not a leaf on a tree.

Question 1.
Who was looking for the crumbs ?

Answer

Answer: The Cricket was looking for the crumbs.


Question 2.
What did the Cricket usually do ?

Answer

Answer: Usually the Cricket sang.


Question 3.
Why was the Cricket worried ?

Answer

Answer: The Cricket was worried because he had no food.


(6)

Him shelter from rain,
And a mouthful of grain.
He wished only to borrow ;
He’d repay it tomorrow ;
If not, he must die of starvation and sorrow.

Question 1.
Who is ‘him’ in the first line ?

Answer

Answer: ‘Him’ refers to the Cricket.


Question 2.
What did he want ?

Answer

Answer: He wanted food and shelter.


Question 3.
From whom did he hope to borrow ?

Answer

Answer: He hoped to borrow from the ant.


Question 4.
Give the opposite of the word ‘borrow’.

Answer

Answer: lend.


(7)

My heart, was so light
That I sang day and night,
For all nature looked gay.”
“You sang, Sir, you say ?
Go then,” says the ant, “and dance the winter away.”

Question 1.
Whose heart was it ? How did it feel ?

Answer

Answer: It was Cricket’s heart. It felt very happy.


Question 2.
What did he do ?

Answer

Answer: He sang day and night.


Question 3.
How was the weather ?

Answer

Answer: The weather was fine.


Question 4.
Who questions the wisdom of his action ?

Answer

Answer: The ant questions the wisdom of his action.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Poem The Ant and the Cricket MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply