The Comet 2 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 10 The Comet 2 with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Comet 2 Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened (supplementary) Chapter Chapter 10 The Comet II Question Answer. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 10 The Comet 2 with Answers

The Comet 2 MCQ Class 8 Question 1.
The scientific world was much worried because the Comet Dutta was about to
(a) disappear
(b) burn away
(c) hit the earth
(d) hit the moon

Answer

Answer: (c) hit the earth


Comet 2 MCQ Class 8 Question 2.
The conference went under total cover of secrecy because
(a) the news could cause panic
(b) it was their habit to be secretive
(c) comet brings ill-luck
(d) nobody likes comets

Answer

Answer: (a) the news could cause panic


Comet 2 Class 8 MCQ Question 3.
The experts decided to have
(a) defensive measures
(b) no worry at all
(c) aggressive measures
(d) faith in God

Answer

Answer: (c) aggressive measures


The experts decided to have

The Comet 2 Class 8 MCQ Question 4.
How far Sir Macpherson was hopeful about the success ?
(a) fully
(b) not at all
(c) some hope
(d) he didn’t think about the hope

Answer

Answer: (c) some hope


Question 5.
Duttada toured the British Isles for
(a) a month
(b) two weeks
(c) one week
(d) two months

Answer

Answer: (b) two weeks


Question 6.
Duttada became quite friendly with
(a) many Britishers
(b) Forsyth
(c) Sir Macpherson
(d) nobody

Answer

Answer: (c) Sir Macpherson


Question 7.
Cometary collisions are expected to occur
(a) at regular intervals
(b) once in a 100 years
(c) once in a thousand years
(d) once in ten million years

Answer

Answer: (d) once in ten million years


Question 8.
Who performed the yajna?
(a) Duttada
(b) Sibaji Babu
(c) Khoka
(d) No one

Answer

Answer: (c) Khoka


Question 9.
How close did Comet Dutta come near Earth?
(a) Very close
(b) 50,000 kilometres
(c) 80,000 kilometres
(d) Not so close

Answer

Answer: (c) 80,000 kilometres


Question 10.
when did he receive the next message from Sir John?
(a) October 10
(b) November 15
(c) December 15
(d) November 18

Answer

Answer: (d) November 18


Question 11.
What questions came to Duttada’s mind after reading the letter?
(a) Will it achieve the rendezvous in time and at the right place?
(b) Will the remote control detonation work?
(c) What if the gigantic nuclear pile fails to fire?
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 12.
What did Sir John and Duttada’s friendship grow out of?
(a) Duttada’s comet discover
(b) Sir John’s power
(c) Their appreciation for each other’s work
(d) Their collective hatred for astronomy

Answer

Answer: (c) Their appreciation for each other’s work


Question 13.
“May I know what specific advantage there is in this ceremony?” What was the specific advantage?
(a) Ensuring peace
(b) Prevent ill-effects of the comet
(c) Preventing bad luck
(d) Welcoming him from London

Answer

Answer: (b) Prevent ill-effects of the comet


Question 14.
What was the crowd at his home for?
(a) Greeting him
(b) A yajna
(c) Lunch
(d) Star-gazing

Answer

Answer: (b) A yajna


Question 15.
“The success of the experiment depended on _____________.”
(a) The timing of their operation
(b) The amount of nuclear load
(c) The distance of the comet from the Earth
(d) How massive the comet was

Answer

Answer: (d) How massive the comet was


Question 16.
What was the name of their operation?
(a) Project Light Action
(b) Project Camera Action
(c) Project Nuclear Brigade
(d) Project Light Brigade

Answer

Answer: (d) Project Light Brigade


Question 17.
What measure(s) did the experts dismiss?
(a) Defensive
(b) Offensive
(c) No action
(d) Both a and b

Answer

Answer: (a) Defensive


Question 18.
What was the first thing experts did in the meeting?
(a) Checked and rechecked James’ calculations
(b) Came to solutions
(c) Disagreed upon James’ predictions
(d) Had lunch

Answer

Answer: (a) Checked and rechecked James’ calculations


Question 19.
How long did the Conference continue for?
(a) A day
(b) Two days
(c) A week
(d) Two weeks

Answer

Answer: (c) A week


Question 20.
Who was Sir John’s special invitee?
(a) Indrani Debi
(b) James Forsyth
(c) Manoj Dutta
(d) All of the Above

Answer

Answer: (c) Manoj Dutta


Question 21.
Why was it hard to believe the calamity of the future on that night?
(a) he night was peaceful
(b) It was very late
(c) It was unbelievable
(d) It was a lie

Answer

Answer: (a) he night was peaceful


Why was it hard to believe the calamity of the future on that night?

Question 22.
The lesson Comet-I and Comet-II is written by __________.
(a) Jayant Narlikar
(b) John Macpherson
(c) Manoj Dutta
(d) Indrani Debi

Answer

Answer: (a) Jayant Narlikar


Short Answer Type Questions

Question 1.
Why was Duttada invited to the secret conference ?

Answer

Answer: Duttada was invited to the conference of the scientists. He was to participate in the discussion at the conference. It was organised to discuss the measures to avert the collision of the comet with the earth. He was present as a special invitee of Sir John.


Question 2.
What was the conclusion of the scientists at the conference ?

Answer

Answer: The conclusion was that there was no escape from the comet’s direct hit on the earth. There was a small chance that it may only graze the earth’s atmosphere.


Question 3.
What was expected to happen on December 15 ?

Answer

Answer: If the experiment of the scientists failed, the comet would hit the earth. If it succeeded the comet would pass by the earth at a near but safe distance.


Question 4.
How did Duttada spend two weeks after the conference ?

Answer

Answer: Duttada toured the British Isles for two weeks. He had a pleasant time visiting observatories. He also exchanged views with professional and amateur astronomers.


Question 5.
What happened on his return to Calcutta ?

Answer

Answer: He was greeted by a vast crowd of friends, social leaders, students, etc. He was garlanded and asked many questions from the press.


Question 6.
What did Duttada find when he reached home ?

Answer

Answer: He found that a crowd had gathered under a pandal. The reason was that Indrani Debi had arranged a yajna. She had called priests to bless Duttada.


Question 7.
What was Duttada’s attitude to this ?

Answer

Answer: Duttada did not believe in these meaningless rituals. Duttada’s younger brother, Sibaji, explained that a shanti-yajna was organised. But Duttada said that there was no specific advantage in this ceremony. He remarked that it was all superstition.


Question 8.
What is Duttada expected to do on his return from London ?

Answer

Answer: Duttada is expected to do a shanti-path to pacify the evil spirit. His wife had called the priests to bless him. People were waiting for him to perform the yajna.


Question 9.
What is his reaction to the proposal ?

Answer

Answer: When the proposal of & yajna was put before Duttada, he became very angry. He did not find any specific advantage in that ceremony. He considered it no more than a superstition to think that comets have ill-effects.


Question 10.
Did Sir John buy Christmas presents on December 15 ? How did Duttada get to know about it ?

Answer

Answer: Duttada knew about Sir John’s buying the Christmas presents from a letter.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 10 The Comet 2 with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English The Comet 2 MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply