The Fight Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 6 The Fight with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Fight Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened (supplementary) Chapter 6 The Fight Question Answer. Every question in the textbook has been answered here.

Online Education MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 6 The Fight with Answers

The Fight MCQ Class 8 Question 1.
Ranji discovered a pool in the forest in the season which was
(a) very hot
(b) very cold
(c) rainy
(d) autumn

Answer

Answer: (a) very hot


The Fight Class 8 MCQ Question 2.
The water in the pool was
(a) transparent
(b) dirty
(c) translucent
(d) clear

Answer

Answer: (c) translucent


Question 3.
In the Rajputana Ranji had known
(a) better pools
(b) similar pools
(c) muddy pools
(d) no pools

Answer

Answer: (c) muddy pools


Question 4.
Ranji met Suraj at the pool on the
(a) first day
(b) second day
(c) third day
(d) fourth day

Answer

Answer: (b) second day


Question 5.
Ranji was taken aback at the
(a) friendliness of Suraj
(b) strength of Suraj
(c) hostility of Suraj
(d) capacity of Suraj to swim

Answer

Answer: (c) hostility of Suraj


Question 6.
While Suraj called himself a Warrior, Ranji said that he was a
(a) gentle boy
(b) student
(c) Rajput
(d) Fighter

Answer

Answer: (d) Fighter


Question 7.
When the Warrior slapped the Fighter
(a) the Fighter ran away
(b) the Fighter cried
(c) the Warrior ran away after it
(d) the Fighter pushed a hard fist into his face

Answer

Answer: (d) the Fighter pushed a hard fist into his face


Question 8.
The Fighter and the Warrior had a frenzied struggle for about
(a) five minutes
(b) 15 minutes
(c) twenty minutes
(d) half an hour

Answer

Answer: (a) five minutes


Question 9.
After the fierce struggle both the boys were
(a) angry
(b) desperate
(c) tired
(d) excited

Answer

Answer: (c) tired


Question 10.
At home Ranji could not conceal that he
(a) had been swimming
(b) had been fighting
(c) was beaten
(d) would fight again

Answer

Answer: (b) had been fighting


Question 11.
What did Ranji agree to teach Suraj?
(a) How to dive
(b) How to swim under water
(c) How to be a pahelwan
(d) Both a and b

Answer

Answer: (d) Both a and b


Question 12.
“ The warrior’s mouth hung open in amazement.” What was the reason behind it?
(a) Ranji’s dive
(b) Ranji swimming under water
(c) Ranji’s swimming skills
(d) All of the Above

Answer

Answer: (a) Ranji’s dive


Question 13.
What did he actually do upon seeing his adversary?
(a) Turn away and look elsewhere
(b) Throw lemonade bottle at his enemy
(c) Stand his ground and scowl at his adversary
(d) Both a and b

Answer

Answer: (c) Stand his ground and scowl at his adversary


Question 14.
What did he find solace in, that evening?
(a) Lemonade
(b) Jalebis
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both a and b


Question 15.
What did Ranji’s mother insist on?
(a) Ranji staying home the entire week
(b) Ranji staying home for the rest of the day
(c) Ranji staying out of the home
(d) Ranji staying in his room for the rest of the week

Answer

Answer: (b) Ranji staying home for the rest of the day


Question 16.
“The warrior had an inspiration”. What was the inspiration?
(a) That they should continue the fight at that particular moment
(b) That they should end the fight
(c) That they should continue the fight the following day
(d) That they should help each other

Answer

Answer: (c) That they should continue the fight the following day


Question 17.
Who emerged victorious in the first fight?
(a) Suraj
(b) Ranji
(c) None of them
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) None of them


Question 18.
Who claimed himself to be a Fighter?
(a) Ranji
(b) Suraj
(c) Both of them
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Ranji


Question 19.
Why did the other boy not join Ranji in swimming?
(a) He did not like Ranji
(b) He was jealous of Ranji
(c) He always swam alone
(d) He was shy

Answer

Answer: (c) He always swam alone


Question 20.
What was the tone of the other boy?
(a) Hostile
(b) Friendly
(c) Rude
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Hostile


Question 21.
How would you describe the other boy?
(a) Little older than Ranji
(b) Taller than Ranji
(c) Thickset
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 22.
What type of pools had he seen earlier?
(a) Clear, translucent
(b) Sticky, muddy
(c) Sticky, clear
(d) Translucent, muddy

Answer

Answer: (b) Sticky, muddy


Question 23.
Where did the small stream that fed the pool come from?
(a) Plains
(b) Hills
(c) Sea
(d) Not mentioned in the story

Answer

Answer: (b) Hills


Question 24.
Which season was it in the place he had just moved to?
(a) Summer
(b) Winter
(c) Autumn
(d) Spring

Answer

Answer: (a) Summer


Question 25.
The lesson ‘The fight’ is written by ______.
(a) Ruskin Bond
(b) Rabindranath Tagore
(c) T.S. Eliot
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Ruskin Bond


Short Answer Type Questions

Question 1.
Why did Ranji wander about alone into the hills and forests of Rajpur ?

Answer

Answer: Ranji was new to Rajpur. His school had not yet opened. He had no friends. So he passed his time wandering about alone into the hills and forests. These stretched away endlessly on all sides of Rajpur.


Question 2.
Describe the summer of Rajpur.

Answer

Answer: It was very hot at Rajpur. The earth was parched. The grass was brown. The trees were listless. There was hardly any wind blowing.


Question 3.
Describe the water in the pool discovered by Ranji.

Answer

Answer: The water in the pool was clean. One could see the pebbles at the bottom. The water came to the pool through a small stream. This stream came down from a cluster of rocks.


Question 4.
How did Ranji react when he saw the pool ?

Answer

Answer: Ranji was very glad to see the pool. All at once he got into its lovely cool water.


Question 5.
What sort of pools had Ranji come across in the deserts of Rajputana ?

Answer

Answer: In the deserts of Rajputana, Ranji had seen only sticky muddy pools. The buffaloes wallowed there and women washed their clothes.


Question 6.
How did Ranji enjoy himself at the pool that day before Suraj came there ?

Answer

Answer: Ranji had been there for about an hour before Suraj arrived. He had been sliding in and out of the lovely water of the pool. He relaxed himself in the shade of the sal trees.


Question 7.
Describe Suraj as Ranji first saw him.

Answer

Answer: Ranji saw Suraj at a little distance away from him. He was staring at Ranji in a hostile manner. He was a little older than Ranji. He was taller, thickset with a broad nose and thick, red lips. He wore a pair of bathing shorts, waiting for Ranji to explain himself.


Question 8.
What difference do you notice between the temperaments of Ranji and Suraj when they first meet ?

Answer

Answer: Their temperaments are very different. Ranji is cool and friendly. Suraj is hot and hostile. Suraj is aggressive while Ranji is defensive. It was Suraj who started the fight.


Question 9.
How did Ranji react to Suraj’s slap ?

Answer

Answer: It was a powerful slap. Ranji staggered, feeling quite dizzy. There were thick red finger marks on his cheek. Then Ranji swung his arm up. He pushed a hard bony fist into Suraj’s face.


Question 10.
What was the result of the first day fight between Suraj and Ranji ?

Answer

Answer: Neither boy emerged victorious after the fight. Their bodies heaved with exhaustion. They stood back from each other making much effort to speak. Unable to continue the fight that day, they decided to continue fighting next day.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 6 The Fight with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English The Fight MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.