Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Necklace Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace with Answers

Question 1.
How much was the necklace actually worth?
(a) forty thousand
(b) thirty six thousand
(c) five hundred
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) five hundred


Question 2.
Did her friend recognise her years later?
(a) yes
(b) no
(c) they did not bump into each other
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) no


Question 3.
What all did they do to repay?
(a) sent away the maid
(b) change their lodgings
(c) husband working the evenings and nights too
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 4.
What did they do to buy themselves time?
(a) stopped answering the friend’s calls
(b) wrote to her that the jewel needs repair
(c) distracted her from the necklace
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) wrote to her that the jewel needs repair


Question 5.
Why did she utter a cry?
(a) seeing other ladies wrapping themselves in fur
(b) poverty
(c) the jewels were not to be seen when she reached home
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) the jewels were not to be seen when she reached home


Question 6.
How did she look on the day of the ball?
(a) elegant
(b) gracious
(c) full of joy
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 7.
What solution did her husband come up with?
(a) helping her find a dress
(b) telling her to wear natural flowers in the name of jewels
(c) he didn’t suggest anything
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) telling her to wear natural flowers in the name of jewels


Question 8.
Did he agree to give her that money?
(a) yes
(b) no
(c) maybe
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) yes


Question 9.
What did his face look like upon hearing the amount her wife asked from him?
(a) pale
(b) fine
(c) unbothered
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) pale


Question 10.
Why did she throw away the letter?
(a) she had nothing to weak
(b) she had no jewellery to carry
(c) she had no bag to carry
(d) both A and B

Answer

Answer: (d) both A and B


Question 11.
How did the husband expect her to react on handing her the letter?
(a) happy
(b) sad
(c) jealous
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) happy


Question 12.
When would she weep for whole days?
(a) after dinner
(b) after lunch
(c) after visiting her friend
(d) any time

Answer

Answer: (c) after visiting her friend


Question 13.
What tortured and angered her?
(a) shabby walls
(b) worn chairs
(c) poverty
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 14.
What does she think she deserves?
(a) suffering
(b) luxury
(c) delicacies
(d) both 2 and 3

Answer

Answer: (d) both 2 and 3


Question 15.
She was born into a family of _____.
(a) Scientists
(b) doctors
(c) engineers
(d) clerks

Answer

Answer: (d) clerks


Question 16.
Who is the writer of the lesson ‘The Necklace’?
(a) Robert W. Peterson
(b) Guy de Maupassant
(c) Sinclair Lewis
(d) K.A. Abbas

Answer

Answer: (b) Guy de Maupassant


Question 17.
What was the actual cost of Mme Forestier’s necklace?
(a) five hundred francs
(b) ten thousand francs
(c) one hundred francs
(d) five thousand francs

Answer

Answer: (a) five hundred francs


Question 18.
How did the loan affect Mrs Loisel’s life?
(a) she learned the odious work of a kitchen
(b) she washed the dishes
(c) she took down the refuse to the street
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 19.
How much Loisels had to spend to replace the necklace?
(a) eighteen thousand francs
(b) thirty-six thousand francs
(c) forty thousand francs
(d) fifty thousand francs

Answer

Answer: (b) thirty-six thousand francs


Question 20.
What spoiled Mr and Mrs Loisel pleasure?
(a) the loss of necklace
(b) the loss of the dress
(c) the loss of money
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) the loss of necklace


Question 21.
Matilda always remained :
(a) happy
(b) unhappy
(c) contended
(d) delighted

Answer

Answer: (b) unhappy


Question 22.
What did Mrs Loisel borrow from Mme Forestier?
(a) a bracelet
(b) a necklace
(c) a Venetian Cross
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) a necklace


Question 23.
For what had Loisel saved four hundred francs?
(a) to buy a gun
(b) to buy a T.V.
(c) to buy a shirt
(d) to buy a bicycle

Answer

Answer: (a) to buy a gun


Question 24.
How did Loisel feel on receiving the invitation?
(a) sad’
(b) elated
(c) puzzled
(d) surprised

Answer

Answer: (b) elated


Question 25.
Whom was Matilda married to?
(a) a petty clerk
(b) a minister
(c) an officer
(d) a businessman

Answer

Answer: (a) a petty clerk


Question 26.
Matilda was born into a family of :
(a) ministers
(b) officers
(c) clerks
(d) shopkeepers

Answer

Answer: (c) clerks


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English The Necklace MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.