Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Weathering the Storm in Ersama Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers

Question 1.
What calamity hit Orissa?
(a) cyclone
(b) earthquake
(c) drought
(d) land sliding

Answer

Answer: (a) cyclone


Question 2.
Could Prashant meet his family when he reached his village?
(a) Yes
(b) No
(c) Maybe
(d) May not be

Answer

Answer: (b) No


Question 3.
How much distance was covered by Prashant through flood water?
(a) Eighteen kilometres
(b) Eighty kilometres
(c) Hundred kilometres
(d) Two hundred kilometres

Answer

Answer: (a) Eighteen kilometres


Question 4.
How did Prashant reach his village?
(a) travelling on foot
(b) swimming through water
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 5.
The heavy cyclone hit Orissa in
(a) 1998
(b) 1999
(c) 2000
(d) 2001

Answer

Answer: (b) 1999


Question 6.
How did Prashant clean the filth?
(a) With the help of volunteers
(b) with machines
(c) hired sweepers
(d) none

Answer

Answer: (a) With the help of volunteers


Question 7.
What kind of person was Prashant?
(a) wise
(b) helping and caring
(c) thoughtful and courageous
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 8.
What happened when Prashant visited Ersama?
(a) A cyclone hit the village
(b) two friends came to meet him
(c) he saw many things on the road
(d) none

Answer

Answer: (a) A cyclone hit the village


Question 9.
Why did Prashant and other volunteers not want a separate institution for widows and orphans?
(a) to save them from isolation and grief stricken feelings
(b) for their personal benefits
(c) to take work from them
(d) none

Answer

Answer: (a) to save them from isolation and grief stricken feelings


Question 10.
Whom did the flood victims send signals to for food help?
(a) Military helicopters
(b) Strangers
(c) People of the town
(d) Government

Answer

Answer: (a) Military helicopters


Question 11.
What was the impact of the cyclone?
(a) destruction
(b) homes were lost
(c) many lives were lost
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 12.
How did people in Ersama survive during the storm?
(a) by eating tender coconut and remaining on the rooftops
(b) remaining in the water
(c) by hanging on trees
(d) all

Answer

Answer: (a) by eating tender coconut and remaining on the rooftops


Question 13.
What was the name of Prashant’s village?
(a) Maligudi
(b) Kalikuda
(c) Ersama
(d) None

Answer

Answer: (b) Kalikuda


Question 14.
Who faced the fury of the storm?
(a) A young boy Prashant
(b) Villagers
(c) People
(d) All

Answer

Answer: (a) A young boy Prashant


Question 15.
Where did the storm hit?
(a) Coastal town of Ersama in Odisha
(b) Odisha
(c) A town
(d) A remote area

Answer

Answer: (a) Coastal town of Ersama in Odisha


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 English Weathering the Storm in Ersama MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.