Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided A Triumph of Surgery Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers

Question 1.
Why is the narrator tempted to keep Tricki as a permanent guest?
(a) because he loved Tricki
(b) he thought Mrs. Pumphrey woudn’t take good care of Tricki
(c) they would lose all Luxuries like eggs, wine and brandy
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) they would lose all Luxuries like eggs, wine and brandy


Question 2.
Was Tricki happy on seeing Mrs. Pumphrey?
(a) yes
(b) No
(c) maybe
(d) she showed no emotions

Answer

Answer: (a) yes


Question 3.
How would you decribe Mrs. Pumphrey?
(a) loving
(b) over-doing
(c) intelligent
(d) rational

Answer

Answer: (b) over-doing


Question 4.
“In two weeks he had been transformed into a lithe, hard-musled animal” . What is the meaning of the word “lithe”?
(a) dirty
(b) graceful
(c) misbehaving
(d) rude

Answer

Answer: (b) graceful


Question 5.
How did the staff benefit from Mrs Pumphrey’s overdoing?
(a) breakfast with eggs
(b) lunch with wine
(c) dinner with brandy
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 6.
What is the meaning of the word “convalescing”?
(a) condescending
(b) worsen
(c) disappointing
(d) recover

Answer

Answer: (d) recover


Question 7.
What is the meaning of the word “scrimmage”?
(a) fight
(b) play
(c) run
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) fight


Question 8.
What did the dogs know about food?
(a) last ones will be liable to have competition for the leftover food
(b) there was no competition
(c) it wasn’t good
(d) it was the best part of the day

Answer

Answer: (a) last ones will be liable to have competition for the leftover food


Question 9.
for how many days he was given no food?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer

Answer: (b) 2


Question 10.
What was best according to the vet?
(a) to take him to the hospital
(b) to take him for a walk
(c) to let him have sugar
(d) both b and c

Answer

Answer: (a) to take him to the hospital


Question 11.
What is the meaning of ‘distraught’?
(a) bend
(b) worried
(c) upset
(d) both b and c

Answer

Answer: (d) both b and c


Question 12.
What did the doctor advise?
(a) cut his food
(b) give him more exercise
(c) keep him on a very strict diet
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 13.
Who is Hodgkin?
(a) dog owner
(b) gardener
(c) Veterinary surgeon
(d) Dog

Answer

Answer: (b) gardener


Question 14.
What problem does Mrs Pumphrey think Tricki has?
(a) diarrhoea
(b) malnutrition
(c) allergies
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) malnutrition


Question 15.
Who does “I” refer to in the story?
(a) Tricki
(b) Mrs. Pumphrey
(c) Veterinary surgeon
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Veterinary surgeon


Question 16.
What was Tricki’s main fault?
(a) fatness
(b) inactivity
(c) laziness
(d) greed

Answer

Answer: (d) greed


Question 17.
Mrs Pumphrey was a very…….. Lady.
(a) miser
(b) poor
(c) cruel
(d) rich

Answer

Answer: (d) rich


Question 18.
What did Mrs Pumphrey think her dog is suffering from?
(a) fever
(b) malnutrition
(c) stomach pain
(d) footsore

Answer

Answer: (b) malnutrition


Question 19.
“I think I know a cure for you.” Who is ‘I’?
(a) Mrs Pumphrey
(b) Mrs Pumphrey’s husband
(c) Mr Herriot
(d) Mrs Pumphrey’s servant

Answer

Answer: (c) Mr Herriot


Question 20.
What did the doctor give Tricki at his clinic?
(a) many injections
(b) medicines
(c) no food for two days
(d) only milk and chocolate

Answer

Answer: (c) no food for two days


Question 21.
Where did Mr Herriot take Tricki?
(a) to his clinic
(b) to Mrs Pumphrey’s house
(c) to a public hospital for vets
(d) nowhere

Answer

Answer: (a) to his clinic


Question 22.
How did ‘hick; look?
(a) very thin
(b) like a bloated sausage
(c) very smart
(d) always ready to run

Answer

Answer: (b) like a bloated sausage


Question 23.
Who was Mrs Pumphrey worried about?
(a) herself
(b) her maid-servant
(c) her dog Tricki
(d) her son

Answer

Answer: (c) her dog Tricki


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English A Triumph of Surgery MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.