Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 7 Animals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Animals Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 7 Animals with Answers

Question 1.
Why do humans keep awake in the dark and weep for their sins while animals never do such things?
(a) Because animals have a clear conscience.
(b) Because humans have a clear conscience.
(c) All of the Above
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Because humans have a clear conscience.


Question 2.
What shows that the poet loves animals?
(a) He looks at the animals for short time.
(b) He stands and looks at the animals long and long.
(c) He feed the animals
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) He stands and looks at the animals long and long.


Question 3.
What mania do human beings suffer from?
(a) mania of love.
(b) mania of lust.
(c) mania of possessing things.
(d) none of the Above

Answer

Answer: (c) mania of possessing things.


Question 4.
What does the poet wish to live with?
(a) Dragons
(b) Animals
(c) Dinosaurs
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Animals


Question 5.
What is the attitude of the animals toward their sins?
(a) confused and peaceful
(b) calm, peaceful and self-confident
(c) confused and sad
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) calm, peaceful and self-confident


Question 6.
What qualities have the humans given up?
(a) innocence
(b) kindness
(c) truthfulness
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 7.
Name the poetic device used in
They do not sweat and whine about their condition,
They do not lie awake in the dark and weep for their sins,
They do not make me sick discussing their duty to God,
(a) Anaphora
(b) Assonance
(c) Metaphor
(d) Alliteration

Answer

Answer: (a) Anaphora


Question 8.
what is the meaning of “whine”?
(a) a beverage
(b) cry
(c) shout
(d) None

Answer

Answer: (b) cry


Question 9.
What is the meaning of “placid”?
(a) peaceful
(b) clumsy
(c) greedy
(d) jealousy

Answer

Answer: (a) peaceful


Question 10.
Who, according to the poet, is better?
(a) human beings
(b) animals
(c) both are equal
(d) none

Answer

Answer: (b) animals


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 7 Animals with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English Poem Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.