Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Bholi Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-english-with-answers/

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi with Answers

Bholi Class 10 MCQ Question 1.
Who is the artist’s work of art?
(a) Bholi’s friend
(b) Bholi
(c) Bholi’s cow
(d) Bholi’s teacher

Answer

Answer: (b) Bholi


Bholi MCQ Class 10 Question 2.
What did he demand as dowry?
(a) money
(b) refrigerator
(c) television
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) money


MCQ Of Bholi Class 10 Question 3.
What was in her eyes when the veil was pulled down the second time?
(a) hate
(b) fear
(c) contempt
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) contempt


Bholi MCQ Questions Class 10 Question 4.
What is the meaning of the word “envious”?
(a) jealous
(b) looking down on someone
(c) hatred
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) jealous


Class 10 Bholi MCQ Question 5.
Why did Bholi’s parents accept Bishamber’s marriage proposal?
(a) he has a big shop
(b) he has a house
(c) he has good bank balance
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Bholi MCQs Class 10 Question 6.
How did she leave school on the first day?
(a) sad
(b) with a ray of hope for new life
(c) depressed that she’ll stay where she is
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) with a ray of hope for new life


Bholi MCQ Questions And Answers Class 10 Question 7.
Who comforted Bholi?
(a) her friends
(b) her father
(c) her mother
(d) her teacher

Answer

Answer: (d) her teacher


Bholi MCQ Class 10 Question 8.
What did it take for Bholi to believe she was being taken to a place better than home?
(a) clean dress
(b) hair oiling
(c) a bath
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Bholi Class 10 MCQ Questions Question 9.
Why did she suggest they send Bholi to school?
(a) there was little chance of her getting married
(b) her husband couldn’t disobey Tehsildar’s orders
(c) she took it to teachers at school to worry about her
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


MCQs Of Bholi Class 10 Question 10.
What did the Tehsildar ask Ramlal to do?
(a) drop him back to the city
(b) have dinner with him
(c) send his daughters to school
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) send his daughters to school


Question 11.
How is the situation of the house described?
(a) poor
(b) miserable
(c) prosperous
(d) fine

Answer

Answer: (c) prosperous


Question 12.
At what age did she begin to speak?
(a) 2
(b) 5
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (b) 5


Question 13.
What damaged some part of her brain?
(a) falling off a cot
(b) falling off the stairs
(c) falling off a verandah
(d) small-pox

Answer

Answer: (a) falling off a cot


Question 14.
How many siblings did Bholi have?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 6

Answer

Answer: (d) 6


Question 15.
What do you mean by the word “simpleton”?
(a) simple
(b) foolish
(c) basic
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) foolish


Question 16.
Who is the author of the lesson’Bholi?
(a) Guy de Maupassant
(b) Claire Boika
(c) K.A. Abbas
(d) Sinclair Lewis

Answer

Answer: (c) K.A. Abbas


Question 17.
What did Bishamber demand as dowry?
(a) two thousand rupees
(b) five thousand rupees
(c) ten thousand rupees
(d) twenty thousand rupees

Answer

Answer: (b) five thousand rupees


Question 18.
How did Bholi find the teacher on her very first day in the school?
(a) cruel
(b) hard
(c) kind and loving
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) kind and loving


Question 19.
Who was Lakshmi?
(a) Bholi’s mother
(b) Bholi’s cow
(c) Bholi’s teacher
(d) Bholi’s classmate

Answer

Answer: (b) Bholi’s cow


Question 20.
How was Bholi treated in the family?
(a) she was not given new clothes
(b) none cared to wash her clothes
(c) none cared to comb her hair
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 21.
What did the Tehsildar urge Ramlal about his daughters?
(a) send them to school
(b) marry them soon
(c) send them to the city
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) send them to school


Question 22.
Why did Tehsildar come to Ramlal’s village?
(a) to perform the opening ceremony of the girl’s school
(b) to attend Radha’s wedding
(c) to meet the village people
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) to perform the opening ceremony of the girl’s school


Question 23.
At what age did Bholi begin to speak?
(a) three
(b) four
(c) five
(d) six

Answer

Answer: (c) five


Question 24.
How many children did Ramlal have?
(a) four
(b) five
(c) six
(d) seven

Answer

Answer: (d) seven


Question 25.
How many daughters did Ramlal have?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (d) four


Question 26.
What was Bholi’s real name?
(a) Champa
(b) Radha
(c) Mangla
(d) Sulekha

Answer

Answer: (d) Sulekha


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English Bholi MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.