Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Birth Class 11 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Birth Class 11 Questions and Answers to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

MCQ Questions for Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth with Answers

Question 1.
Birth of Susan’s child was a turning point in Dr. Andrew’s life. Do you agree?
(a) Absolutely
(b) Not at all
(c) Partially
(d) Not clear from the story

Answer

Answer: (a) Absolutely


Question 2.
After how many years were Joe and Susan blessed with a child?
(a) Ten years
(b) One year
(c) Five years
(d) Twenty years

Answer

Answer: (d) Twenty years


Question 3.
Why did Andrew get oblivious to all the work he had done in Blaenelly?
(a) Because he got all hopeless
(b) Because he did something extraordinary that night
(c) Because he was leaving Blaenelly
(d) Because he got tired

Answer

Answer: (b) Because he did something extraordinary that night


Question 4.
What does the author refer to as ‘a miracle’?
(a) Life getting into the stillborn
(b) Morgan family welcoming a child
(c) Susan getting consciousness
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Life getting into the stillborn


Question 5.
Why did the child become slippery in Andrew’s hand?
(a) Because of atmosphere in the room
(b) Because Andrew was losing his focus
(c) Because of constant juggling between waters
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Because of constant juggling between waters


Question 6.
After trying for fifteen minutes, Andrew felt ________.
(a) accomplished
(b) hopeful
(c) hopeless
(d) confident

Answer

Answer: (c) hopeless


Question 7.
What all things did Andrew use in the treatment?
(a) Hot and cold water
(b) Basins and towels
(c) A blanket
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 8.
What did Andrew conclude from the whiteness of the child?
(a) That he was dead
(b) That he suffered from lack of oxygen
(c) That he should be taken to hospital
(d) That Andrew couldn’t save him

Answer

Answer: (b) That he suffered from lack of oxygen


Question 9.
In the dilemma he faced, what did Andrew do?
(a) Check upon Susan first
(b) Check upon the child first
(c) Ran away
(d) Left it to handle to the midwife

Answer

Answer: (a) Check upon Susan first


Question 10.
How was the newborn child?
(a) Healthy
(b) Lifeless
(c) Underweight
(d) Anaemic

Answer

Answer: (b) Lifeless


Question 11.
Andrew decided to __________ at Joe’s house.
(a) sleep
(b) study
(c) stay
(d) eat

Answer

Answer: (c) stay


Question 12.
When Andrew approached, Susan was accompanied by her mother and _________.
(a) Joe
(b) father
(c) a midwife
(d) mother-in-law

Answer

Answer: (c) a midwife


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 English Snapshots Chapter 7 Birth with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 English Birth MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.